Alo Bärengrubi ja Marek Lemsalu arvates on Islandil ka korraldaja Prantsusmaa vastu suur võimalusFoto: VALERY HACHE
Jalgpalli EMi uudised
28. juuni 2016, 17:30

Alo Bärengrub ja Marek Lemsalu ennustavad veerandfinaale: Islandil on Prantsusmaa vastu võimalus

Jalgpalli EMil selgusid esmaspäeva õhtul veerandfinaalpaarid. Õhtuleht palus Alo Bärengrubil ja Marek Lemsalul rääkida eelseisvatest mängudest ning ennustada, kes pääsevad nelja parima hulka.

Poola - Portugal (30.06 kell 22:00)

Alo Bärengrub: “Veerandfinaalid on selline faas, kus kallutatakse mänge enda poole kannatlikkusega ja kes suudab võimalusi paremini ära kasutada. Kes on ühest küljest rünnakul efektiivne, kuid kaitseliini ei tohi unarusse jätta. Kõik meeskonnad on võimelised tekkinud võimalusi ära kasutama. Tohutult palju loeb ka taktikaline pool ja meeskondlik kokkuhoidmine.

See paar on võrdsete võimalustega, kust võivad mõlemad edasi minna. Portugalile on see korralik proovikivi. Nende kohta on palju räägitud, et nad loodavad liialt Ronaldo peale. Ma arvan, et kui ka teised pea tõstavad ja enda parimaid külgi näitavad, on neil suurem šanss edasipääsemiseks.“

Cristiano Ronaldo on Portugali parim mängija, kuid ühest staarist võib väheks jääda. Foto: FRANCISCO LEONG

Marek Lemsalu: “Portugal on suur küsimärk. Ma millegipärast mõtlen, et kui kaua võib nii kehvalt mängida. Šanss on suur, et Portugal läheb paremaks, aga kui nad jätkavad samamoodi, ei lähe nad siit paarist poolfinaali.

Poolal on kvaliteeti, aga juba eelmine mäng näitas, et neil on kaitses suured probleemid. Keskväljal ja rünnakul on nad normaalsed, aga arvan, et tagant jäävad Quaresma ja Cristiano Ronaldo vastu liiga aeglaseks. Kui poolakate vastu kiirust juurde panna ja nad ära väsivad, läheb neil väga raskeks. Šveitsiga mäng näitas ka, et Poola pole taktikaliselt kõige tugevam.“

Wales - Belgia (01.07 kell 22:00)

Alo Bärengrub: “Wales on pigem tagaajaja rollis. Belgia pole kondiproovi läbinud, aga ma eeldaksin, et neil on lihtsam kui teistel. Belglased pole ühegi suure meeskonnaga head lahingut saanud, kuid nad on iga mänguga paremaks läinud. Tundub, et nad on viienda käigu sisse pannud. Belgia peaks edasi minema osavuse, kiire mängustiili ja tehniliste mängijatega.”

Belglased said kaheksandikfinaalis kerge võidu, kuid tõelist katsumust pole neil veel olnud. Foto: PASCAL PAVANI

Marek Lemsalu: “Palju kiidetud Belgia… Neil on loovust ja võimsust meeskonnana, individuaalselt sama head ning lähevad kiiresse, aga kardan, et tugevamate meeskondade vastu peavad nad rohkem mõtlema, kui palju nad jooksevad. Belglased möllavad, mängivad entusiastlikult ja vaatemänguliselt, ründevõim on metsik, aga nende nõrkuseks on taktikaline küpsus.

Just nüüd peab taktikaliselt olema ülihea, aga me ei tea, kuidas nad pressi all mängivadki, sest tavaliselt nad suruvad ise. Ma vaatan Saksamaa ja Itaalia poole ja mõtlen, et võrreldes tolle kahe meeskonnaga, pole Belgia balansis.

Ma ei kujuta ette, et Wales läheks edasi. Ühe mehe šõust ma ei hakka rääkima, aga nad peavad tegema umbes samasuguse heroilise esituse nagu Island Inglismaa vastu, aga mitte nii kaitsva. Neil peab kõik täppi minema ja õnne olema, ainult siis võivad võita. Belgia ei anna andeks ühtegi logisemist ning waleslaste kontrarünnakud peavad töötama.”  

Gareth Bale'ist võib Walesil väheks jääda.  (DAMIEN MEYER)

Saksamaa – Itaalia (02.07 kell 22:00)

Alo Bärengrub: “Raske ennustada. Isiklikult arvan, et Itaalia on olnud väga sümpaatne. Nad on mänginud kogenud meeskonnaga väga intelligentselt jakaitsest lähtuvalt, pea ees ei torma itaallased kuhugi. Küps meeskond, kes suutis Hispaania alistada.

Saksamaa võib olla natukene suurem favoriit, aga siiski kohtuvad kaks suurt giganti. Samas pole sakslased kõige paremini mänginud, aga iga kohtumisega on mindud paremaks ja kohustuslik ära tehtud. Ma pidasin neid ka enne turniiri favoriidiks.“

Marek Lemsalu: “Siin paaris on täielikult 50/50. Kõik oleneb taktikast, aga nad on olnud turniiri kaks kõige tugevamat meeskonda. Neil on tugevad kaitsed, väga tugeva kaitsva suunitlusega keskkaitsjad, tegelikult terve tiimid on suurepärased.

Saksamaa on läinud soliidsemaks iga kohtumisega. Suure tõenäosusega on otsustavateks faktoriteks Thomas Müller ja Mesut Özil – kas nad hakkavad mängima ja panevad käiku juurde või ei. Kui nad parandavad oma mängu, saab Itaalial olema väga raske.

Thomas Müller pole senimaani väga hästi mänginud. Foto: Pascal Rossignol

Itaalia sai turniiril paremini käima. Nad peavad samamoodi jätkama, sest nende ründeplaan töötab. Graziano Pelle on parim ründaja. Kellelgi pole nii võimast ja kvaliteetset tüüpi. Itaallased peavad samamoodi jätkama ja tegema samasuguse mängu nagu Hispaania vastu. Sakslastel on rohkem juurde panna.“

Prantsusmaa-Island (03.07 kell 22:00)

Alo Bärengrub: “Pärast esmaspäeva on Islandil alati võimalus olemas. Arvatavasti läheb neil Prantsusmaa vastu raskeks, sest prantslased teevad inglaste mängust omad järeldused, et selline asi ei juhtuks.

Prantsusmaa peab olema aktiivsem, kui Inglismaa ning kiiresti palli liigutama. Nad ei tohi kaitsetööd unustada, sest väikeriik võib ohtlikult rünnata. Islandlased on näidanud, et oskavad suurepäraselt surve all mängida ja ehitada korralikke rünnakuid. Nad ei looda ainult kontrarünnakutele.

Prantsusmaa peatreener DIdier Deschamps peab tegema omad järeldused Inglismaa-Islandi kohtumisest. Foto: Jason Cairnduff

Islandil on ilmselt sama mänguplaan, mis Inglismaa vastu. Kaitses on konkreetsed ja kui kuskilt käriseb, tuleb keegi appi. Samas ollakse agressiivsed ega lase kellelgi läbi murda.“

Marek Lemsalu: “Täna ei julge ma midagi kindlalt öelda. Inglismaa mängis alla oma võimete ja ei saanudki mängu käima. Island pääses edasi surmava efektiivsusega. See oli taktikaline triumf. Nad teavad oma jõudu, võimsust ja tugevusi ning mängivad täpselt vastavalt sellele. Inglased domineerisid, aga islandlased tekitasid rohkem väravavõimalusi. Islandil on väga tugev eneseusk, neid ei ole võimalik psüühiliselt murda.

Märkasin, et inglased tujutsesid, aga seda ei saa prantslased teha. Kui annavad sellele natukenegi voli, võib kõik käest minna. Prantslased peavad mängima terve kohtumise täistuuridel ning vastaseid pressima. Märksõnadeks on veel ka prantslaste kvaliteet ja kiirus.“