Rio politseinikud turiste tervitamasFoto: IMGUR
Olümpia
29. juuni 2016, 17:21

Rio politsei: tere tulemast põrgusse (4)

Rio de Janeiros ootas turiste esmaspäeval ees üle 300 politseiniku, kes avaldasid oma arvamust Rio olümpiamängude kohta, kirjutab BBC.

Lisaks nimesiltidega taksodele ja lilledega sugulastele ootasid esmaspäeval Riosse saabujaid ees politseinikest meeleavaldajad, kes kandsid kaasas plakateid kirjaga "Tere tulemast põrgusse".

"Politseinikud ja tuletõrjujad ei saa palka, Rio de Janeiro ei ole turvaline," seisis ühel paljudest plakatitest protestil. Sündmusest jagati laialdaselt pilte sotsiaalmeedias ja Brasiilia pressis, näiteks ülal olev pilt laaditi üles Imguri, kus see vähem kui päevaga kogus üle kolme miljoni vaatamise.

Mujal Rios pahandas linna politseid olmekaupade, näiteks tualettpaberi ja autokütuse, puudus. Üle 300 politseiniku seisis musta riietatuna Rio de Janeiro parlamendihoone ees. Ühel plakatitest seisis: "Politsei prioriteediks on inimesed, valitsuse prioriteediks olümpia." Rio politsei sõnul on olukord kohutav. "Me oleme kokku varisemas," ütles politsei kõneisik.

Sama sõnumiga esines ka Rio de Janeiro linnapea, Francisco Dornelles. Brasiilia ajalehele O Globo ütles ta, et maakond ootab ikka veel valitsuse poolt lubatud 860-miljonilist väljamakset, mis pidi saabuma enne olümpiamängude algust. Ta lisas, et valitsuse toetuseta tuleb ära lõpetada politseipatrullid, sest puudu jääb ka kõige lihtsamatest asjadest nagu näiteks autokütus.

Brasiilia majanduslik olukord on hetkel üpris nukker. 2016. aasta esimesel veerandil koges riik viimase 25 aasta suurimat majanduslangust. Riigi sisemajanduse koguprodukt (SKP, inglise keeles GDP) kahanes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5,4%. Käesoleva aasta veebruari ja aprilli vahel tõusis töötute hulk 9,5%-lt 11,2%-le. Keskmine kuupalk on seal 1962 Brasiilia reali (498€).