Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
25. aprill 2000, 23:00

Jaansoni sõit avaldas muljet

"Ma pole teda viimasel ajal nii hästi sõitmas näinudki," ütles Jüri Jaansoni endine treener Mihkel Klementsov, kui oli telekast näinud paari katket neljandaks olümpiaks valmistuva Jaansoni sõidust hiljutisel Emajõe regatil.

Möödunud laupäeval 4000 m pikkusel võistlusmaal võitis tänavu 35-aastaseks saav Jaanson Tõnu Endreksoni 15,08-sekundilise eduga. Pühapäeval 2000 m distantsil oli ta masendava ülekaaluga ehk 14,8 sekundit parem kahekordsest juunioride maailmameistrist Leonid Gulovist.



Klementsov rääkis, et ehkki ta vahetult Jaansoni sõitu ei jälginud ja seetõttu on hinnang üsna üldine, nägi ta neist nappidest telekaadritest sõitu, mis pani tema südame mitu takti kiiremini lööma.



Kogenud treenerisilm nägi Jaansoni sõidus muljetavaldavat tehnikat, tema ülekaalukates võitudes võimsust.



"See aeg, mis ta 2000 m sõidus näitas, on sedavõrd atraktiivne, et paneb mõne varasema eduka hooajaga paralleele tõmbama," sõnas Klementsov.



Jüri Jaanson on võitnud korra MM-tiitli (küll juba kümme aastat tagasi) ja MM-i hõbemedali ning saanud MK-sarja üldvõidu.



Ka Jaanson ise oli vahetult pärast võistlust oma suure edu üle mõnevõrra üllatunud.



"Kahe kilomeetri kohta oli vahe tõesti suur, jaksan sõita küll," sõnas ta rahulolevalt. "Veendusin, et treening on asja ette läinud ja jõuan veel konkurentsis püsida."



Klementsov mainis, et koostöös uue juhendajaga, sõudmismaailmas mõjuka 69-aastase norralase Thor S. Nilsseniga on Jüri leidnud enesekindluse, mis vahepeal kaduma kippus.



Eesti sõudmisliidu peasekretär Jaan Tults teadis rääkida, et hetkel meie Jüri kõrval ka Hispaania koondist ja Iiri koondislasi treeniv Nilssen on sõudeilmas autoriteetne tegija. "Sinna, kuhu liigub tema, liiguvad hiljem kõik," märkis Tults ning lisas, et seni pole sõudeliit norralasele Jaansoni treenimise eest suurt tasu maksnud. "Ta pole siiani raha küsinud. Ta saab fiilingu sellest, kui Jürkal hästi läheb," sõnas Tults.



Sel aastal kaks korda pikalt Sevillas harjutanud Jaanson saabus kodumaile alles paar nädalat tagasi.



Kahe nädala pärast teeb Jaanson kaasa regatil Gentis, nädal hiljem võistleb Duisburgis.



1.-3. juunini sõuab ta MK-sarja raames Münchenis, 23.-25. juunini Viinis ja 14.-16. juulini Luzernis.