Ajakirjanik Shekhar Bhatia ja olümpiakülas patrulliv sõjaväelaneFoto: Twitter/Daily Mail
Olümpia
30. juuni 2016, 17:38

OOTAMATU AVASTUS: Rios polegi nii ohutu, kui räägitakse? (3)

Olümpiamängude eel on hiljutiste terrorirünnakute valguses räägitud palju Rio de Janiero turvalisusest. Korraldajate väitel pole muretsemiseks põhjust, kuid Daily Mail'i ajakirjanik käis olukorda kohapeal kaemas ning leidis, et uksed on terrorile valla.

Brasiilia terrorivastase võitluse eestvedaja hoiatas juba ammu, et Rio võib olla olümpia ajal ISISe märklauaks, mistõttu on selleks ajaks palgatud 85 000 turvatöötajat.

Pärast teisipäevast terrorirünnakut Istanbulis ning eelnevaid rünnakuid Pariisi kontserdimajas ja jalgpallistaadioni läheduses eeldatakse, et kontroll on rangemast rangem. Ometi on vaid viis nädalat enne olümpiamängude algust leitud lugematul hulgal turvaauke. 

Korraldajad on lubanud olümpiakülla sisenemise vaid kutsutud külalistele, keda kontrollitakse põhjalikult ning kes saavad seal ringi liikuda kaelakaardil märgitud piirkondades. Teoreetiliselt peaks seal juba patrullima ka politsei ja turvamehed ning kontrollima kõiki sissetulevaid autosid.

Daily Mail'i meeskonnal oli aga võimalus segamatult olümpiaalal mitmeid tunde ringi jalutada. Ajakirjanikud sõitsid peatumata turvaväravast sisse ning parkisid oma auto keset küla, kus toimusid parasjagu viimased ehitustööd, seejuures puudus neil selleks eelnev kokkulepe.

Barra park on peamine toimumispaik, seal on sportlaste küla ning seal toimuvad ka korvpalli, ujumise, tennise ja kergejõustiku võistlused. Barral on küll sissetungijate eemalepeletamiseks ümber hiiglaslik traataed, kuid ometi said ajakirjanikud sinna sisse nii, et keegi nende vastu huvi ei tundnud.

Keset küla on ligikaudu 7500 ruutmeetrine valge telk, mille juures pakutakse olümpia ajal süüa pea 60 000 inimesele üle maailma. Lähedal asub pank, postkontor, juuksur ja ilusalong – kusjuures viimane oli Londoni olümpia ajal väga populaarne külastuskoht.

Pärast tunniajast jalutuskäiku keset küla tuli üks ametnik ning palus ajakirjanikel lahkuda, tunnistades ka ise, et turvalisusele tuleks tõepoolest rohkem tähelepanu pöörata.

Teise olümpiaparki said nad mitmeid kordi siseneda nii, et ka seal ringi jalutades ei märganud neid keegi. Ühel hetkel lähenesid nad ise relvastatud politseinikele, et paar sõna juttu puhuda ning pilti teha, kuid ka nemad ei küsinud meeskonna sealviibimise põhjust.

Ajakirjanike visiidiga sai kinnitust, et viie nädalaga on vaja veel ära teha palju tööd enne, kui olümpiaküla turvaliseks ja võistlustele sobilikuks saab. Kuninglikud perekonnad, riigipead, maailma parimad sportlased ja spordihuvilised külastajad võivad Daily Mail'i hinnangul olla hetke olukorda nähes suures ohus, kui turvameetmeid olümpia ajal veel rohkem ei karmistata.