Levadia - TorshavnFoto: Stanislav Moškov
Jalgpall
30. juuni 2016, 20:47

7 VÕTIT | Nukker-nukker viik, FC Levadia - HB Torshavn 1:1

FC Levadia ei suutnud Euroopa liiga 1. eelringis Fääri saarte mulluse neljanda meeskonna HB Torshavni vasu enamat 1:1 viigist (65. Pavel Marin - 21. Rokur Av Flotum Jespersen). Õhtuleht võtab mängu kokku läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Levadia rünnakute lõpetamise kehv kvaliteet. Avapoolajal loogiliste rünnakute ehitamisega kimpus olnud ja õnnetust väravast (vt allpool) kaotusseisu jäänud Levadia hakkas teisel poolaja Torshavni korralikult kägistama. Nii kõrgeid kui madalaid tsenderdusi lendas Fääride trahvikasti kui tõrvikuid Horvaatia fännisektorist. Mainimata ei saa ka jätta vaheajal Jevgeni Kobzari asemel (kes pidanuks 45. minutil lati asemel palli võrku lööma) asemel vasakule äärele lülitunud Siim Lutsu efekti.

Tema geniaalne sööt avas vaba tee Daniil Ratnikovile, kelle põiki läbi trahvikasti antud söödu vajutas võrku uuel nädalal Kaitseväkke siirduv Pavel Marin.

Võimalusi kohtumine oma kasuks pöörata ja Atlandi ookeani saarestikku vähemalt minimaalses eduseisus rännata oli Levadial tohutult, ent alati jäi midagi puudu: kas oli sihik ebatäpne või väravavaht Teitur Gestson piisavalt tasemel (pealelöögid 21:7 Levadiale, neist raamide vahele 6:5)

Levadia - Torshavn Foto: Stanislav Moškov

Fääri saarte kõrgliigas poole hooaja järel 5. kohta hoidev Torshavn seevastu suutis õnnega pooleks ühe oma vähestest šanssidest väärtuslikuks võõrsilväravaks vormistada. Rokur Av Flotum Jesperseni karistuslöök maandus 21. minutil õnnetu rikošeti abil Sergei Lepmetsa selja taga. See oli tuimalt alanud kohtumise esimene pealelöök.

Ent too värav olnuks olemata, kui Ilja Antonovi pehme tegutsemine poleks võimaldanud Ari Mohr Olsenil Eesti koondise poolkaitsjalt palli röövida ning Levadia värava suunas söösta. Levadia keskkaitsja Tabi peatas 18aastase fäärlase vea, kollase kaardi ja saatusliku trahvilöögi hinnaga.

2. Kas Levadia saab enesekindlalt Fääridele lennata?
Ei
. Esiteks, tulemus. 1:1 viik on nõrk ja Levadiale kahtlemata pettumust valmistav tulemus. Võõrsil löödud värav on eurosarjades, kus edasipääseja selgub kahe mängu kokkuvõttes, kõva valuuta.  

Levadia - Torshavn Foto: Stanislav Moškov

Kui kiigata Torshavni euroajalukku, siis on kindel, et sealmail on Levadial veel raskem taga nulli hoida. See on osutunud ületamatuks väljakutseks isegi säärastel klubidel nagu Salzburg (Torshavn võitis 1:0), Malmö (1:1 viik) ja Belgradi Partizan (1:3 kaotus).

Teiseks, suured ja tugevad Fäärid näitasid, et suudavad võimalusel ehitada loogilisi rünnakuid ning nende suurima trumbi, standardolukorrad ohtlikeks momentideks pöörata.

3. Mis ühendab Levadia, Nõmme Kalju ja FC Flora tänavusi eurovastaseid?
Ühine ajalugu. Nimelt on Torshavn eelmisel kahel hooajal kohtunud nii leedulaste Trakai (Kalju) kui Gibraltari tšempioni Lincoln Red Impsiga (Flora).

Trakaile alistuti mullu Euroopa liiga 1. eelringis koondskooriga 1:7 ning Red Imps pandi 2014. aasta suvel kahe mängu kokkuvõttes 6:3 magama. Ühtlasi oli see Torshavni ja üleüldse Fääri saarte jalgpalli ajaloos teine kord, kui nende sats pääseb eurosarjas edasi.

Levadia - Torshavn Foto: Stanislav Moškov

1993. aastal pääseti Karikavõitjate karikasarjas teise ringi, sest lätlaste Jelgava ei ilmunud Fääridel toimunud kordusmängule kohale ja sai selle eest 0:3 kaotuse.

Flora võitis teisipäeval Lillekülas Gibraltari mehi 2:1 ning Nõmme Kalju mängis Vilniuses Trakai vastu eduseisu 1:2 kaotuseks.

4. Kes oli platsi parim?
Siim Luts – vahepeal tervisega kimpus olnud vasakujalgse mängumehe sekkumine 46. minutil elavdas Levadia ründemängu silmanähtavalt. Lutsu loovus ja tehnika tekitasid Torshavni meestele palju peavalu. Lisaks algatas geniaalse sööduga 1:1 värava rünnaku. Jackpot vahetus Ratnikovilt.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Levadia - söödu- ja löögitäpsus. Liiga palju Levadia rünnakuüritusi luhtus lihtsa valesöödu või tehnilise praagi tõttu enne pealelöögini jõudmist. Niiviisi Euroopas kaugele ei jõua. Eriti arvestades, et Torshavni pressing pole just tasemel, mille vastu on eksimine mõistetav ja andestatav.

Ja kui löögile jõuti, siis pahatihti vuhises nahkkera kõrgelt-kaugelt üle Fääride puuri.

Levadia - Torshavn Foto: Stanislav Moškov

Torshavn - kaitsemängu. Raske on muidugi 50 000 ealnikuag riigi klubilt midai enamat nõuda. Nende esitus oli niigi sitke, ent nende fännid ja treenerite pink tunneks end märksa paremini kui Levadia ääreründajad ei saaks nii palju tsenderdada.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia lisame esimesel võimalusel asjaosaliste kommentaarid.

7. Mis saab edasi?
Mõlemad meeskonnad saavad tänu soodsale koduliiga kalendrile rahus nädala pärast Fääri saarte pealinnas Torshavnis toimuvaks kordusmänguks valmistuda. Muide, Levadia rändab Atlandi ookeanis asuvale saarestikule Riiast koos Ventspilsi meeskonnaga, kes kohtub samal päeval Vikinguriga.

Levadia - Torshavni paari võitjat ootab teises eelringis Tšehhi klubi Praha Slavia.