EUROOPA VÄLJAK: Pariisi raekoja ees on üles seatud "Euroopa väljak", kus EMil osalevad 24 riiki end mitmekesiselt tutvustavad.Foto: Twitter.com/paris
Jalgpalli EMi uudised
1. juuli 2016, 06:00

ÕHTULEHT PARIISIS | Island meelitab džässi ja numbrimaagia, Rootsi jäähotelli, Ukraina kultuuridiplomaatia ning Wales salapäraste randadega

Pariisi raekoja ees, ühe gerdkanterliku kiviviske kaugusel kuulsast Jumalaema kirikust on üles seatud "Euroopa väljak", kus jalgpalli EM-finaalturniiril osalevad 24 riiki end tutvustada saavad. Uudistajate meelitamiseks kasutatakse väga erinevaid nõkse.

Turvakontroll läbitud – automaatrelvadega valvurid ja kotte kontrollivad turvatöötajad on EMil muutunud normaalsuseks – avaneb külastaja ees aiake, kus vutipeol osalevad riigid sõbralikult kõrvuti paiknevad.

1/8-finaalis ragistanud Wales ja Põhja-Iirimaa on suisa kõrvuti majakestes, Poola paari sammu kaugusel Saksamaast ning Island ja Inglismaa kahekesti ühes nurgakeses. Tõsi, Venemaa ja Ukraina on (igaks juhuks) teineteisest üpris eemale paigutatud.

Sisuliselt on tegemist turismimessiga, mis jalgpalli EMi abil Euroopa suurlinna keskele toodud ja söödavamaks muudetud. Tõele au andes on enamik riike ka pingutanud, et eristuda. "Euroopa väljaku" nime kandev aktsioon ei seisne järjestikustes brošüüre jagavates putkades.

Inglismaa õnneks jalgpalli ei promo…

Näiteks türkalased pakuvad kohvi ja kooki, šveitslased juustu. Rootsi aga võimalust end keset Pariisi suve jäähotellis jahutada – üles on seatud kamber, mille keskel asuv jääkamakas tekitab ruumi viis külmakraadi, mida soovijatel siis proovida lastakse. Igaks juhuks jagatakse ka rätikuid. „Mõned kohkuvad ära ega julge sisse astuda, aga enamik peavad jäähotelli päris toredaks. Eriti meeldib see põhjamaalastele!“ märgib jäähotelli perenaine Malin.

Rootsi jäähotell ootab külastajaid.

Rootsi jääkambri vastas proovib huvilisi meelitada Wales. Midagi sama ekstreemset neil pakkuda pole, aga õnneks aitab neid EMi veerandfinalisti staatus. "Siiani teatakse Walesi eelkõige ragbiriigina või ei teata üldse, sest Inglismaa kõrval ja Ühendkuningriigi sees jääme tähelepanuta. Näitamegi inimestele, et Walesis on ilusad mäed ning oleme palistatud vähetuntud, aga imelistest randadest," selgitab Alice.

Walesi sõbrad saavad end koos meeskonna staaridega pildistada.

Inglismaa reklaamib oma muusikafestivale – tagantjärele tarkusena on hea öelda, et jalgpallisaavutuste tutvustamisest hoidumine oli õige lüke! – end hoopis palju rohkem rahvast uuris ja puuris Islandi paviljonis. Ning olgu öeldud, et Õhtuleht külastas Pariisi raekojaplatsi enne, kui Island 1/8-finaalis Inglismaa alistas.

Inglismaa on üpriski omaette. Nurgas ära. Ei tea, miks ometi...

Island kohe oskab eristuda!

Kui EM-finaalturniiri tribüünidel on Islandi fännid suutnud viikingite sõjahüüuga kõigist teistest poolehoidjatest eristuda, siis täpselt samamoodi osatakse massist eristuda ka Pariisi raekoja ees. Islandi majakese ees mängib akordionistist ja saksofonistist koosnev duo ilusat džässi, mis meelitab uudistajaid nagu meepott kärbseid. Nagu Islandi jalgpallimeeskondki on tõestanud – võlu peitub lihtsuses.

Islandi malbe džäss.

Slovakkia majakese juures saab kott-toolides lebaskleda ja kõrvaklappidest nende muusikat kuulata. Nii folki, klassikat, elektroonilist kui ka alternatiivset. Saksamaa on üles seadnud puurijalgpalli, mis laste seas väga populaarne.

Saksamaa puurijalgpall.

Portugal, Rumeenia ja Horvaatia panustavad imeliste loodusvaadete esitamisele. Belgia boksis tuleb aga põneva filmi nägemiseks jalgratast sõtkuda. Ungari ja Põhja-Iirimaa tutvustavad end läbi legendaarsete vutimeeste – vastavalt Ferenc Puskase ja George Besti.

Rumeenias näeb vot selliseid mehi!
Ja Portugalis näeb vot selliseid mägesid!

2018 MMi võõrustav Venemaa on üles seadnud vitriini, kus loetleb üles nende võimsust rõhutavaid arve – 1877 (vähemalt 1500 istekohaga) staadionit, 20 043 jalgpalliväljakut, 2 731 588 jalgpallurit, 112 000 amatöörmeeskonda, 11 ajatsooni, 1112 linna jne.

Venemaa proovib numbritega muljet avaldada.

Ukraina: me oleme kultuurrahvas!

Kõige originaalsema lahendus kuulub aga Ukrainale, kes on oma boksi seintele riputanud Ukraina (päritolu) kuulsusi kujutavad joonistused. "Ukrainat teatakse praeguse sõja ja Tšernobõli katastroofi kaudu, aga tahame näidata, et meis on peidus palju rohkem. Me oleme kultuurrahvas ja "Euroopa väljakul" edendame kultuuridiplomaatiat," räägib väljapaneku perenaine Oksana.

Ukraina kultuuridiplomaatia.

Joonistustel on teiste seas Femen-aktsiooni eestvedaja Inna Ševtšenko, poksija Vladimir Klitško, eksjalgpallur ja praegune koondise abitreener Andrei Ševtšenko, kunstnik Andy Warhol, balletiartist Serge Lifar, kunstnik Sonia Delaunay ja muusik Serge Gainsbourg, kes kõik ukrainlased või Ukraina juurtega.

"Muidugi teatakse praegusi spordistaare, ent prantslased on meeldivalt üllatunud, kui saavad teada, et Warhol, Lifar, Delaunay või Gainsbourg on Ukraina päritolu. Eriti on neile südamelähedane Gainsbourg," räägib Oksana.

***

Pariisi kultuurivaldkonna aselinnapea Bruno Julliard rõhutab, et raekoja ees avatud "Euroopa väljak" on jalgpalli EMi väga tähtis osa: "Köitvate kultuurisündmuste korraldamine tipptasemel spordivõistluse kõrval on suurepärane võimalus, et põimida jalgpalliga kaasneva kire ümber rikkalikku ja mitmekesist kultuuri."