FC Levadia mängumehe kehakeel optimismist ei pakata.Foto: Stanislav Moshkov
Spordiblogi
1. juuli 2016, 11:49

Ott Järvela | Premium liiga jooksis eurosarjas lati alt läbi (1)

Eesti jalgpalliklubide start eurosarjas andis ühe napi võidu, ühe kehva viigi, ühe nörritava ja ühe ilusa kaotuse. Oodatud tasemest jäädi siiski selgelt allapoole.

FC Flora 2:1 võit Gibraltari tšempioni Lincoln Red Impsi üle Meistrite liiga avaringis oli oodatust selgelt kehvem tulemus, mis jätab Eesti meistri kordusmängus haavatavaks, sest Lincolnile piisab 1:0 võidust.

FC Levadia 1:1 viik Fääri saarte kõrgliiga keskmiku HB Torshavniga oli kõrgema kategooria läbikukkumine, mis tõi valusalt meelde klubi eelmistel aastatel tabanud euroäpardused - kaotused Luksemburgi ja Põhja-Iirimaa klubidele, kes kumbki polnud täisprofessionaalsed.

FC Levadia mängumehe kehakeel optimismist ei pakata. Foto: Stanislav Moshkov

Nõmme Kalju 1:2 kaotus Leedu klubile Trakai valmistas pettumuse eelkõige mängu käigu ja pildi põhjal - 65. minutini domineerinud Kalju kaotas eduseisust. Sellega ei saa kuidagi rahul olla.

FC Infoneti 1:2 kaotus Edinburghi Heartsile oli Eesti klubide selle nädala vast tugevaim tulemus, sest selgelt kõige tugevamat vastast omanud Infonet säilitas kordusmänguks arvestatava šansi, kusjuures šotlased kiitsid Aleksandr Puštovi meeskonda ja laitsid enda oma. "Infoneti hooaeg on täies hoos ja nad asuvad koduliigas teisel kohal. Meeskond oli atleetlik ja organiseeritud ning napp võit on Heartsi jaoks kordusmängu eel tähtis edu," kirjutas mängust BBC.

Eesti jalgpallisuve rikastavad peagi šotlased, kes 1993. aastal Eestile esimestena totaalset jalgpallihullust tutvustasid. Heartsiga saabub järgmisel nädalal Tallinnasse ennustatavalt paar tuhat toetajat ning kui Flora edasi pääseb, ootab ülejärgmisel nädalal ees duell 1967. aasta Euroopa meisterklubi Glasgow Celticiga.

Šotlaste külaskäik on tore, aga ei varjuta tõika, et eeldatava sihiga võrreldes jäi Premium liiga eurosarjas selgelt miinusesse. Euroopa rahvusliigade edetabelisse teenib riik punkte enda klubide poolt eurosarjas saavutatud tulemuste põhjal. Võit eelringides annab ühe, viik pool punkti (hiljem jagatakse hooaja koguskoor riigi esindajate arvuga). Rahuldav olnuks nelja selle nädala mänguga kahe, hea kahe ja poole ning väga hea kolme punkti teenimine. Saagiks jäi aga mitterahuldavad poolteist punkti.

Meistrite liigas teise eelringi jõudes kohtuks FC Flora Šotimaa hiiu Glasgow Celticuga, kelle peatreeneriks on veel mullu Inglismaa suurklubi Liverpooli juhendanud Brendan Rodgers. Foto: Russell Cheyne

Et Eesti suudaks nimetatud edetabelis väljuda mudaliigast (viimase kaheksa seast) ja pälvida vabastuse Meistrite liiga esimesest eelringist, tuleb alanud eurohooajal ilmselt kamba peale koguda vähemalt viis punkti ehk praegustele tulemustele on juurde vaja kolme võitu ja ühte viiki (või kahte võitu ja kolme viiki jne). Kuna teises ringis ootavad kõiki peale Infoneti väga tugevad vastased, tuleb need piunktid teenida järgmisel nädalal.

Olgu lisatud, et antud tabel toimib aastase nihkega ehk tänavu teenitud punktid mõjutavad ülejärgmise eurohooaja (2018-19) kohtade jaotust. Kui Eesti klubid ei suuda tänavu esineda piisavalt hästi, et Premium liiga kahe suve pärast Euroopa mudaliigast üles tõsta, on olukord nukker. Eriti arvestades, et eurosarjas osalevad klubid on rahvusvaheliste kohtumiste ajal (erinevalt eelmistest hooaegadest) Eesti meistrivõistlustest vabastatud.