Saksamaa jalgpallikoondis on seni pidanud EMil neli mängu, millest võitnud kolm ja viigistanud ühe. Väravate vahe on 6:0. Aga arvestades järgmisi vastaseid, on nende maksimaalne tiitlišanss 32%.Foto: PATRIK STOLLARZ
Jalgpalli EMi päevik
2. juuli 2016, 14:51

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 7: Saksamaa tiitlišanss parimal juhul 32% (2)

Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootab lugejate küsimusi, et neile vastates arutada seda jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin kuues ports küsimusi ja vastuseid.

On mingit infot, kas selle aasta EM-i pallil ka mingeid erilisi iseärasusi on, nagu siin aastaid tagasi kas EM- või MM-turniiri palli kohta öeldi, et õhus teeb imelikke trikke jne, või mida seni palli kohta öeldud on? (Siim Pärn)

Kõik EM- ja MM-finaalturniiride pallid on alates 1968. aastast tootnud Adidas. Viimati oli palli tehtavad vigurid suureks teemaks 2010 MMil, aga 2012 EM ja 2014 MM enam mitte. Pole ka seekord. Viisakas pall. Ilus ja sinine. Alustas veidi kobavalt, aga on turniiri edenedes leidnud üha sagedamini tee ka väravasse.

Kas Saksamaa võidab EMi? Ja kui ei siis miks? (Martin Kõrgla) Kui sa küsid, kas pigem võidab või ei võida, siis vastus on kindlasti, et pigem ei võida. Sest esmalt tuleks neil alistada Itaalia (šansid tolles matšis umbes 50-50), seejärel poolfinaalis Prantsusmaa või Island (šansid kas 60-40 või 80-20) ning siis finaalis Portugal või Wales (šansid 60-40 või 80-20). Seega kõige paremal juhul on Saksamaa EM-tiitli tõenäosus 32% (0,5x0,8x0,8), kehvemal aga 18% (0,5x0,6x0,6).

Kas Balotellit ka koondisesse kutsuti või ei tulnud üldse kõne alla? (Steve Kullus) Ei tulnud kõne alla. Kahjuks on tema karjäär pärast 2012 EMi poolfinaalis näidatud oivalist esitust pidevalt allamäge läinud. Näide, et ainuüksi ülimast andekusest tippjalgpallis läbilöömiseks ei piisa, vaid on vaja ka tarkust (ei pea tingimata silmas koolis õpetatavat, vaid üldisemaid oskusi elus mõistlikke valikuid teha; näiteks mitte vannitoa-aknast ilutulestikurakette laskma hakata).

Mario Balotelli. Foto: ALESSANDRO BIANCHI

Kunas võiks Schweinsteigerit algkoosseisus näha? (Kaur Paarop) Toni Kroos ja Sami Khedira on mänginud nii hästi, et Joachim Löwil pole põhjust emba-kumba pingile kukutada. Aga kui Saksamaa võidab ja Khedira täna kollase kaardi saab, on Schweinsteiger poolfinaalis ilmselt platsil, sest kollane tähendaks Khedirale võistluskeeldu.

Kas parima väravaküti valimisel arvestatakse ka sisselöödud penalteid, mis lüüakse peal viiki jäänud lisaaega? (Tuuli Tomann) Ei arvestata. Loevad ainult mängust löödud väravad. Kui neid on võrdselt, vaadatakse esmalt mängija antud resultatiivseid sööte ja siis mängitud minuteid, kusjuures eelise saab vähem platsil viibinud mängija (sest tema pingutus on statistiliselt olnud tulemuslikum).

EMi parimale väravakütile omistatakse Kuldse Jalgpallisaapa auhind. Foto: CHRISTOF STACHE

Kui väljakumängija lööb palli vastu kohtunikku ning pall lendab kohtunikust väravasse, siis milline peaks olema kohtuniku otsus (palli suund oleks enne kohtuniku puudet läinud väravaraamist mööda)? (Ahto Liivamäe) Kuigi reeglite järgi saab värava lugeda, leiab vähegi mõistusega kohtunik hea põhjuse, miks see värav tühistada ja jätkab mängu kohtuniku (ehk pooleks) palliga.

Kuidas fännid püro staadionile toimetavad? (Martti Kallas) Sohiga, ikka sohiga.

Kas tulevikus on sind ka lootust kuulda ETV-s jalkamatšide ülekannet kommenteerimas? Seda, mis juhtub tulevikus, pole mõtet Inglismaa – Island mängust tõukuvalt ennustama hakata. Aga hetkel töötan Õhtulehes ega plaani siit kuskile ära minna. Aegajalt kommenteerin ka siin jalgpalli :)

Mõlemad (Saksamaa ja Itaalia) on tuntud autotootja maad, kas preemiaks on koondislastele sõidukeid antud eelmiste võitude korral? (Kaido Hermat) Ei tea, aga arvan, et mitte. Sest enamik Saksamaa ja Itaalia koondislasi saavad endale soovitud auto osta kui mitte nädala-, siis kuupalga eest kindlasti.

Kust võtavad jalgpallikommentaatorid erinevaid huvitavaid fakte mängivate tiimide ajaloo ja mängus juhtuva kohta, nt. kellegi triblingute arv ja pallihoidmisprotsent? (Andreas Lootus) Osa võetakse peast, teine osa paberilt. Viimastel aastatel pakuvad tõhusat abi statistika-agentuurid (nt InfoStrada ja Opta), kes tähtsate võistluste ajal ka reaalajas põnevat statistikat jagavad. Pallivaldamisprotsent, triblingute arv jms on reaalajas leitav UEFA koduleheküljelt.

Mis klubist osaleb EMil kõige rohkem mängijaid? (Margus Mäe) 552 EMile ülesantud mängijast 139 tulid Inglismaa klubidest. Enim, 12 mängijat, läkitasid EMile Torino Juventus ja Liverpool. Järgnesid Tottenham Hotspur 11 ja Manchester United 10 jalgpalluriga.

Foto: GIUSEPPE CACACE

Mis sa arvad kuhu ja kas üldse liigub sel suvel Paul Pogba? (Risto Peterson) Ei oska arvata. Muidugi on ta nõutud mängija ning kui mõnel Premier League’i klubil või kellelgi kolmikust Madridi Real/Müncheni Bayern/FC Barcelona tema järele vastupandamatu isu tekib, siis ilmselt on Juventusel keeruline müümisest hoiduda.

Kas poolfinaalides EMil on eelnevad kollased kustunud? (Rasmus Eelmaa) Jah, pärast veerandfinaale ülevalolevad kollased kaardid kustuvad. Selle reegli eesmärk on vältida olukorda, kus mängija peab kahe kollase kaardi tõttu vahele jätma finaalmatši.

Ma ise seda reeglit antud kujul ei toeta, sest see on jõhkralt ebaloogiline. Kui mängija kogub viie mängu jooksul kaks kollast kaarti, tuleb poolfinaal vahele jätta. Aga kui ta saab ühe veerand- ja teise poolfinaalis, on kõik okei. Tühistamine peaks toimuma pärast 1/8-finaali, see oleks mõistlik. Aga mängija, kes teenib veerand- ja poolfinaalis kollase, vääribki finaaliks võistluskeeldu.

Üldisemas plaanis tuleks muidugi tühistada reegel, mis ei luba kollaseid kaarte tagantjärele tühistada. Kui ikka on valesti antud, tuleks tühistada.

Wales poolkaitsja Aaron Ramsey peab poolfinaali vahele jätma. Foto: EMMANUEL DUNAND