Piletite müük toimub Bordeuax vanalinnas avalikult. Kel huvi, astub ligi, ja küsib. Politseid must turg ei huvita.Foto: Ott Järvela
Jalgpalli EMi uudised
2. juuli 2016, 18:10

Hangeldajad taotlevad 88%-list kasumit! Fotod mustast turust!

Saksamaa – Itaalia mängu piletitega käib Bordeaux’s mastaapne (ja kulukas) sahker-mahker! (2)

Jalgpalli EMi vägevaima veerandfinaali Saksamaa – Itaalia eel on mängupiletite must turg õitsemas. Rohkesti on nii müüjaid kui ka ostjaid, aga teineteise rõõmustamisega on neil suuri raskusi.

Saksamaa – Itaalia peetakse täna õhtul Bordeaux’s, mille mullu valminud esindusstaadion mahutab 42 115 pealtvaatajat, mis teeb ta EMi võõrustava kümne staadioni seas suuruselt alles kuuendaks areeniks (ning pisimaks veerandfinaali mängupaigaks).

Et vastamisi on kaks suurt riiki, kel mõlemal ka rohkesti reisivaid fänne, on piletite defitsiit mõistetav. Bordeuax vanalinna kesksemaid tänavaid, Rue Sainte-Catherine on muutunud kohaks, kus piletite musta turgu keeruline mitte silmata.

Leidub nii müüjaid kui ka pakkujaid, kes seisavad täitsa teineteise kõrval, ent omavahel kaupa tegema ei kipu. Äkki õhtul, kui mänguni jäänud vähe aega, jõutakse diilini? Foto: Ott Järvela

Õhtuleht uuris kolmelt müüjalt, mida ja mis hinnaga müüakse. Vastused: 1) 250 eurot 195eurose pileti eest, 2) 160 eurot 85eurose pileti eest, 3) 200 eurot 195eurose pileti eest.

Mida järeldada? Kallimatest piletitest vabanemine on hangeldajatel pigem keeruline, aga odavamate eest proovitakse sellevõrra suuremat vaheltkasu võtta. Üpris loogiline, sest, oleme ausad, kõik EMi võõrustavad areenid on sedavõrd modernsed, et pole suurt vahe, kas istuda odaval või kallil kohal – platsil toimuv on ikkagi väga kenasti näha.

Pildilolev härrasmees pakkus müüa 195euroseid pileteid ja küsis nende eest 250 eurot. Foto: Ott Järvela

Ent välisel vaatlusel ei piirdu hangeldajate tegevus varem kokkuostetud piletite edasimüümisega, vaid nad ostavad neid ka jooksvalt juurde. Kui hoolikalt vaadata, võis silmata, kuidas äsja sildiga „vajan piletit“ mööda kauplustest tihedalt palistatud Sainte-Catherine’i tänavat patseerinud tegelane pani sildi tasku ja võttis sealt piletid, mida siis lehvitama hakkas. Börsikaupmehel pole vahet, kas osta või müüa, peaasi, et hind oleks õige (loe: kasulik)…

Piletitega hangeldamine politseid ei huvita. Grand Hotel de Bordeuax ees asuval väljakul vaatasid kaks politseibussi täieliku rahuga pealt, kuidas paar tegelast piletite müümisega tegelesid.

Sildiga "soovin piletit" mees suihtles tihedalt ka eelmisel fotol olnud mehega, kes tegeles piletite müümisega. Võibolla oli see juhuslik, võibolla kollegiaalne, aga võibolla teevad mehed koostööd. Foto: Ott Järvela