Marko AlbertFoto: RAIGO PAJULA
Spordivaria
3. juuli 2016, 16:41

HEA TÖÖ! Marko Albert tuli Ironmani EMil neljandaks

Frankfurtis, Ironmani Euroopa meistrivõistlusel tegi suurepärase soorituse eestlane Marko Albert, kes lõpetas tugevas konkurentsis toimunud katsumuse neljanda kohaga. Värskele Euroopa meistrile Sebastian Kienlele kogunes Eesti raudmehel kaotust 18 minuti ja 55 sekundit.

Aasta tagasi, samal jõuproovil, ei õnnestunud Albertil enamat kümnendast kohast, mis mehe enda jaoks oli toona suur pettumus. Pärast vigastustest ja haigusest tingitud ebaõnnestumisi, mis varjutas tervet eelmist hooaega, on eestlasest pikamaatriatleedile olnud tänavuse hooaja esimene pool aga viimaste aastate üks paremaid.

Tõestanud ennast juba aprillikuise Ironman South-Africa poodiumikohaga, oli Albert tänasel võistlusel algusest saati kõrgeimas mängus sees. Nagu Alberti osalusega Ironman´idel tavaks, väljus eestlane 3,8 km ujumiselt esimesena, olles enam kui 3000 osaleja seas ainus, kes vees 48 minuti ja 12 sekundiga töö tehtud sai.

180 km rattadistantsil pidas suurema osa ajast neljandat kohta hoidev Marko peaasjalikult heitlust hispaanlase Eneko Llianose ja kiirete sakslaste Andi Boechereri ja Sebastian Kienlega. Just sakslaste eestvedamisel hakkas rattadistantsi viimasel kolmandikul vahe Alberti ees kärisema ning oli teise vahetusalasse jõudmisel suurenenud 5 minutile ja 41 sekundile. Eestlase õnneks valitses neljandast kohast tagapool aga enam kui üheksa minutit tühjust, alles siis saabusid vahetusalasse järgmised konkurendid.

Viimase osaala alguses lülitas koheselt võimsa käigu sisse 2014. aasta Ironmani maailmameister Kienle, kes maratonijooksu esimesed kümme kilomeetrid läbis imetlusväärse 37 minutiga. Nõnda lihtsalt oligi sakslane raputanud Llianose kaugele seljataha ning ka kaasmaalase Boechereriga hakkas vahe tasapisi ent kindlalt suurenema.

Albert, keda tagantpoolt keegi otseselt ei ohustanud, hoidis head tempot ning jäi salamisi lootma esimeste meeste ärakukkumisele. Kui ees liikuvate sakslaste osas eestlase lootused ei täitunud, siis Llianos osutus Eesti raudmehele esialgu jõukohaseks saagiks. 28. kilomeetril mööduski Albert hispaanlasest ja tõusis teist võistlust järjest poodiumikohale.

Heitluses Llianosega Albertil paraku kättevõideldud kohta lõpuni hoida ei õnnestunud, ent neljas koht hooaja ühelt tähtsaimalt jõuproovilt oli siiski tõsiasi. Eestlase lõppaeg 8:11.38 jäi seejuures kõigest 3 minuti ja 20 sekundi kaugusele tema enda nimel püsivast Eesti rekordist. Ühtlasi tagas tänane tulemus Albertile pääsme ka oktoobrikuisele Hawaii Ironmanile.

Euroopa meistriks krooniti Sebastian Kienle, seda võimsa ajaga 7:52.43. Alla kaheksa tunni sooritusega tuli toime ka teisena finišeerinud Boecherer (7:53.40). Tugeva lõpu teinud Llianose ajaks märgiti 8:09.08.