Madridi Reali kaks staari, Gareth Bale ja Cristiano Ronaldo kohtuvad EMi poolfinaalis.Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA EMMANUEL DUNAND
Jalgpalli EMi päevik
5. juuli 2016, 11:25

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Järvela vastused vol 8: Ronaldo või Bale? Mülleri probleem ja kes on turniiri parim mängija? (3)

Õhtulehe ajakirjanik Ott Järvela ootab lugejate küsimusi, et neile vastates arutada seda jalgpalliasja täpselt selles võtmes, mis lugejatele oluline. Siin kuues ports küsimusi ja vastuseid.

Mis sa arvad, kui hästi hakkavad Ronaldo ja Bale läbi saama klubis, kui Bale teeb kaabutriki ja viib Walesi finaali? (Risto Pakkonen) Samamoodi nagu Sergio Ramos ja Iker Casillas pärast 2010 MMil juhtunut (Hispaania alistas 1/8-finaalis Portugali) Ronaldoga – üheskoos tuldi esmalt Hispaania ja siis ka Euroopa meistriteks.

Keda sa arvad finaalis mängivat? (Rajar Kurro) Wales – Portugal mängus pean kergeks soosikuks Portugali ja Saksamaa – Prantsusmaa duellis võõrustajaid, sest valitsevaid maailmameistreid segavad koosseisuprobleemid (Mats Hummelsi võistluskeeld, Mario Gomezi, Sami Khedira ja Bastian Schweinsteigeri vigastused). Ent ühegi tiimi võidušanss poolfinaalis ei ole suurem kui 60%.

Mis sa arvad, kas Thomas Müller saab nüüd kõige otsustavamal momendil kaane maha, või jääbki turniiri üheks läbipõlejaks? (Elari Tõnström) Veerandfinaalis Itaalia vastu oli ta ikka päris halb. Ja ma ei räägi ainult penaltist, mis lõpetas sakslaste võrratu seeria (enne tema eksimust oldi mängujärgsetes penaltites tabatud 22 lööki järjest), vaid üldisest esitusest. Müller paistab lihtsalt vormist väljas olevat, mõte veel toimib, aga keha ei jõua järele.

Thomas Müller. Foto: Kai Pfaffenbach

Kas turniirisüsteem peaks sinu arvates uuesti läbima muudatuskuuri, mis välistaks "suure" ja "väikese" (kogu austuse juures Walesi ja Portugali ees) poolfinaalpaari tekkimist? Praegu katsetatav turniirisüsteem sättis suurfavoriidid Itaalia, Hispaania, Saksamaa ja Prantsusmaa "ühele poole" potentsiaalseid finaalmänge maha pidama, samal ajal kui paberil nõrgemad meeskonnad madistavad "teisel pool" omavahel? (Kristjan Sootalu)

Ei, sel põhjusel süsteemi muuta pole vaja. Turniiritabeli pooled olid täiesti võrdsed – mõlemas kolm alagrupivõitjat, kolm teise ja kaks kolmanda koha omanikku. See, et mitmed favoriidid (Hispaania, Belgia, Inglismaa) oma alagrupi võitmisega hakkama ei saanud ja ühe tabelipoole varasematest tšempionitest klaariks muutsid, pole ju süüdi keegi teine peale nende endi.

Ainuke variant sinu soovitud stsenaariumi (luua kõik eeldused kahe suure finaaliks), oleks 16 edasipääseja selgumise järel nad mingi meelevaldse parameetri järgi kaheks jagada, aga see poleks sportlik.

Kui jalgpalli EMil tegeletakse samasuguse piinliku ja ärihuvidest tuleneva trikitamisega, nagu näiteks korvpalli Eesti karikavõistlustel, kus hoidutakse vabast loosist ja pannakse Kalev/Cramo ja Tartu Rock eri tabelipooltele, et minimeerida mõne üllataja finaališansse, sest see poleks kommertslikult niivõrd kasulik, oleks ma väga kurb. Jalgpallil on õnneks selgroogu mitte nii talitada.

Neli tugevusgruppi alagruppide loosimisel on piisav, rohkem regulatsiooni pole vaja, ülejäänu pannakse paika juba platsil.

Keda hindad turniiri parimaks mängijaks? (Riho Leevit) Dimitri Payet. Prantsusmaa ründav poolkaitsja on hästi ja silmatorkavalt esinenud kõigis viies kohtumises. Teist sama stabiilselt säranud meest EMil pole. Ülejäänud poodiumikohtade nimel võitlevad Manuel Neuer, Jerome Boateng ja Gareth Bale.

Dimitri Payet. Foto: John Sibley

Kas Prantsusmaa lastud kaks väravat Islandi vastu annavad sakslastele enesekindlust juurde? (Kristo Jaansoo) Ei anna, sest sakslased on targad mehed ja saavad aru, et 4:0 võidetud poolaja järel tõstis Prantsusmaa jala gaasipedaalilt üles. See oli tark samm, sest poolfinaaliks tuli jõudu säästa.

Kuna Sami Khedira ja Bastian Schweinsteigeri osalemine poolfinaalis on küsimärgi all, siis kas neid võiks asendada Emre Can? (Kristo Jaansoo) Keskväljal on Toni Kroosi partneriks ilmselt tõesti Emre Can. Variant oleks ka Joshua Kimmich, ag ta on paremkaitsjana meeskonna dünaamika jaoks väga tähtis ning vaevalt Löw ta sealt ära võtab.

Aga veel suurem probleem on Saksamaa jaoks Mario Gomezi puudumine, sest Löwi otsus Mario Götze pingile kukutada ja rünnakul teda mängitada, panigi ju Saksamaa meeskonna tuttaval moel tiksuma. Kas ennistada Götze või proovida ründajana Müllerit? Keskkaitses asendab Hummelsit eeldatavasti Benedikt Höwedes.

Wales (3 miljonit) on väikseima rahvaarvuga jalgpallimaa, kes MM-il või EM-il medali võitnud. Arvestades rahvaarvu ja stabiilsust elavad Uruguais (3,3) parimad jalgpallurid, teiseks Horvaatias (4,2). Kes on kolmas, kas Taani (5,7)? (Remi Tamm)

Wales ei ole veel EMil medalit võitnud, sest EMil antakse välja ainult kuld ja hõbe. Poolfinaalide kaotajad medalit ei saa. Aga räägime siis poolfinaali jõudmisest, et olla täpne. Kui tõmmata piir 10 miljoni inimese peale, siis tuleb ära märkida veel Austria (MMi poolfinalist 1934 ja 1954), Rootsi (MM-hõbe 1958, MM-pronks 1950 ja 1994, EMi poolfinalist 1992) ja Bulgaaria (MMi poolfinalist 1994).

Kas Saksamaa kaitseliin on olnud turniiri parim? (Mattias Kuusik) Jah.

Saksamaa koondis tähistab võitu Itaalia üle. Foto: NICOLAS TUCAT

Kas Saksamaa või Prantsusmaa võidab? (Oliver Uus) Nagu eelpool märkisin, siis Saksamaa koosseisuprobleemide tõttu on Prantsusmaa poolfinaalis kerge favoriit. Aga juhtub tulema penaltiseeria, siis on selge kaks asja: 1) poolfinaali võidab Saksamaa, 2) finaalis on soosikuks Wales või Portugal, sest kahe puhkepäevaga 120 minutist ära ei taastu.

Kas pole tekkinud diskusiooni, et audiviskamisel peaks viskama see, kes esimesena palli kätte võtab ehk teisele meekonnaliikmele sülle visates, loetaks see kohe valeaudiks (aja venitamise lõpetamiseks)? (Steve Kullus)

Ei pea seda vajalikuks, sest kohtunikud on ju EMil ajavenitamise tõrjega kenasti hakkama saanud. Vilemeestele antud juhised ütlevad, et ühe korra (mängija X annab mängija Y-le) võib palli edasi anda. Kui seda tehakse kaks korda (mängijalt X palli saanud mängija Y annab selle mängija Z-le), tuleb esmalt suuline hoiatus ja seejärel juba kollane kaart.

Aga väljapakutud ranget lähenemist audile ei poolda ma juba põhjusel, et see vähendaks audivisetel põhinevaid kombinatsioone, mis mõjuvad mängule ainult rikastavalt. Islandi 1:1 värav Inglismaale oli säärase musternäidiseks.

Mis on läbi aegade kõige nõrgema FIFA reitinguga riik, kes mänginud EMi finaalis? Aga MMil? (Egon Ilisson) Arvestades, et FIFA edetabelit koostatakse alates 1992. aastast, ei ole võimalik küsimusele ammendavalt vastata. Aga FIFA edetabeli olemasolu ajal on MMide ja EMide nõrgim finalist olnud Kreeka, kes oli 2004 enne EMi algust maailma edetabelis 35. kohal. EM-tiitel tõstis nad 14. kohale.

Kreeka kaotas EM-valiksarjas kaks korda Fääri saartele. Peatreener Claudio Ranieri vallandati. Tema uueks töökohaks sai Leicester City, kellega ta tuli Inglismaa meistriks. Foto: ANGELOS TZORTZINIS

Kui suur on tõenäosus, et Eesti võidab MM-valiksarjas Kreekat? (Kaspar Uustal) Väike. EM-valiksari võis Kreekal küll totaalselt untsu minna (Fääri saartele on samas valiksarjas mõlemad mängud kaotanud veel ainult San Marino, Malta ja Luksemburg), aga samas võitsid nad EMil 1/8-finaali jõudnud Ungarit ja viigistasid Rumeeniaga. Kreeka on igal juhul Eesti jaoks väga tugev vastane ning Sinisärke kummitav värava- ja ründajatepõud ei muuda duelli lihtsamaks, vaid vastupidi. Viik kodus Kreekaga oleks suur õnnestumine.

Kust võtab Eesti need 10 000 tuhat fänni, kui pääsetakse EMile, et oleks ka pool staadionit sini-must-valge nagu Islandil? (Kaijo Pukk) Muretseks esmalt EMil kvalifitseerumise pärast ja kui see tehtud, hakkame fänne kokku ajama.