VÕIDUVÄRAV: Tarmo Neemelo sundis Trakai väravavahi eksima ja suutis tekkinud võimaluse realiseerida.Foto: Alar Truu
Jalgpall
7. juuli 2016, 21:15

7 VÕTIT | Karu kiskus leedukad ribadeks ja Kalju pääses edasi! Nõmme Kalju – Trakai 4:1! (1)

Nõmme Kalju mängis Leedu liiga liidri Trakai vastu mannetu avapoolaja, ent tehtud vahetused, eelkõige Tarmo Neemelo suurepärane mängulülitamine, tõid kaljukatele lõpuks 4:1 võidu ja kindlustasid, et Eesti klubidel ei ole kaks päeva järjest täiesti masendavat eurovutipäeva.

1. Mis sai mängus otsustavaks?
Plaan B! Leedukad hoidsid avapoolaega kenasti oma kontrolli all ja sama kehtis ka nende kastiesise kohta. Seega tuli kaljukatel leppida tsenderdustega, mis jätsid täpsuse poolest kõvasti soovida. Teiseks poolajaks toodi karistusala ette palle noppima Neemelo, peagi äärele abiks ka Ats Purje ja Kalju rünnakud muutusid kohe kõvasti ohtlikumaks. Tulemuseks neli väravat.

Kalju teise värava autor Andrei Sidorenkov - penalti suutis väravavaht tõrjuda, teist lööki enam mitte. Foto: Alar Truu

2. Mis hinde saaks koolis Vitali Teleš?
Kolme miinuse. Võiks arvata, et 32 on piisav vanus, et mitte enam koolipoisilikke eksimusi teha, aga Teleš tõrjus mängu 14. minutil paremalt äärelt tulnud tsenderduse otse enda ette, kus leedukatel (või õigemini nende armeenlasest ründajal David Arshakyanil) polnud probleemi palli väravasse toimetamisega. Kui palju oli väravas süüd vihmamärjal pallil ja väljakul, on oma teema, aga kogenud väravavaht peaks olema taolistes olukordades kindlam.

Kahte aga mees ei vääri - vastase väravavahi eksimused oli kordades jubedamad.

Foto: Teiste eksimuste seas jäi Leedu väravavahi hingele ka põhjustatud penalti. (Alar Truu)

3. Kuhu sobiksid Trakai neoonkollased särgid?
Teetöödele. Helkuriteks. Tänavalampideks. Ulmefilmi. Hernehirmutiste selga. Lennuvälja maandumisrada markeerima. Aga mitte jalgpalliväljakule!

4. Kes oli parim mees väljakul?
Tarmo Neemelo. Teisel poolajal mängu tulnud Karu tõi Kalju rünnakutesse teravuse, mis avapoolajal seal täiesti puudus. Oht teisel korrusel sundis leedukaid kaitses teda hoolikamalt valvama, mis tekitas meeskonnakaaslastele rohkem vabadust.

Kirsiks tordil oli mängu saatuse otsustanud kolmas koll: Neemelo läks moe pärast hüppama pika palli järgi, mis pidanuks leedukate väravavahile olema kerge saak. Puurilukk pillas aga märja mänguvahendi ja Neemelo sai skoorida tühja võrku. Neljaski värav tuli sarnaselt: kogenud ja tark mängija oli õigel ajal õiges kohas ja kasutas ära vastaste eksimuse.

5. Mida peaksid meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Kalju töötagu kommunikatsiooni kallal. Pole midagi frustreerivamat, kui kümnekonna sööduga kaitsest üles ehitatud rünnak läheb luhta seetõttu, et viimane söötja ei saa aru, kuhu ründaja palli soovib saada ja lükkab selle viie meetri jagu talle selja taha.

Trakai hankigu endale kiiremad kaitsjad. Kui Neemelo suudab juba kellegi vastu (tõsi, väikese nügimisega) võidujooksu võita, on seis kehvake.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Tarmo Neemelo: "Õigel ajal tulid need minu väravad, ei pidanud enam kaitses mängima! Aga eks vastane aitas antukene kaasa ka." 

Trakai peatreener Valdas Urbonas: "Pärast avapoolaega ei ennustanud miski et tuleb selline katastroofiline teine poolaeg, oma kasti juures tehakse need kaks eksimust, kokku neli väravat ja me kaotame."

7. Mis saab edasi?

Nõmme Kalju on Euroopa liiga teises eelringis! Foto: Alar Truu

Kaljut ootab järgmises ringis reis Iisraeli, kus kohtutakse Haifa Maccabiga.

Leedukad peavad edaspidi leppima ainult koduliiga mängudega. Seal on Trakai 16 vooru järel liidrikohal.