Red Imps sai Flora vastu enda jaoks hindamatu võidu.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordiblogi
8. juuli 2016, 14:55

Mart Treial | Nõmme Kalju ei suuda Flora häbi maha pesta (1)

Mis ühendab naisterahva löömist, purjuspäi autorooli istumist ja FC Flora kaotust Meistrite liiga 1. eelringis Gibraltari klubile Lincoln Red Imps? Neile tegudele puudub igasugune õigustus ja vabandus.

Möödunud nädalal Tallinnas mängulise ülekaalu kõigest 2:1 võiduks vormistanud Flora sai kolmapäeva õhtul Gibraltaril sealse tšempioni käest korralikult sugeda. Tabloo näitas küll „ainult“ numbreid 0:2, ent statistika peegeldab karmi tõtt: kodumeeskond sooritas 18 pealelööki Flora viie vastu. Neist raamide vahele 7 – 2. Lisaks tabas Red Imps korra Flora väravaraame.

See tähendab, et valitsev Eesti meister jäi Tallinnast enam kui 10 korda väiksema elanikkonnaga riigi satsile selgelt alla. See on häbiväärne. Ja nukker. Seda mõistab ja elab läbi iga Eesti vuti sõber. Kahju vaid, et Flora nüüdseks juba endine peatreener Norbert Hurt seda sirge seljaga välja ei öelnud. Tõsi, tänane tagasiastumise teade annab signaali, et vähemalt oma sees annab Hurt endale intelligentse inimesena aru, et too kaotus oli läbipõlemine. Nii meeskonnale kui talle peatreenerina.

Tallinnas peetud avamängus oli Flora fännidel omadele veel põhjust aplodeerida. Foto: Tiina Kõrtsini

Ei ole üldse hakata mõtet rääkima, et Gibraltaril osatakse jalgpalli mängida küll. Et koondis ju ka Eestit üllatanud. Et näe, osad Red Impsi mehed on kunagi kuskil Hispaania tugevuselt teises või kolmandas liigas mänginud. Ja siis?

Need mehed on ikkagi kohalikud piirivalvurid, ametnikud ja muidu poolprofessionaalid. Flora seevastu on täisprofessionaalne meeskond, kel liigahooaeg vastupidiselt Red Impsile täies hoos. Lisaks käisid eestlased äsja spetsiaalselt euromängude tarbeks Rootsi ja Šveitsi kõrgliiga klubidega sparrimas. 

Ja sellega ongi kõik vastuargumendid nullitud. Nadi oleks ju avastada, et su pankurist ema on parem juuksur kui seda päevast päeva põhitööna tegev tädike. Või kojukutsutud elektrik ei tee ampritel ega voltidel vahet.

Jah, ma käisin Lilleküla staadionil ja nägin oma silmaga Red Impsi mängimas. Olid tõesti tublid poisid. Kui anti võimalus rünnata, siis seda ka konkreetselt ja võrdlemisi ohtlikult tehti. Ent Flora oli neist üle. Pisut, aga kindlalt. Fakt on see, et kohustuslik – vankumatu lähtepunkt tollele mängule, kui Flora endast ja Eesti jalgpallist laiemalt lugu peab – edasipääs jäi saavutamata. Tuline kahju. Glasgow Celtic koos oma ajaloo ja fännidega olnuks eestlastele vinge kogemus.

Gibraltari poolprofid niitsid Flora elukutselised jalust. Foto: Tiina Kõrtsini

Ahjaa, üks asi veel. Flora mängijad moodustavad arvestatava osa Magnus Pehrssoni rahvuskoondisest (viimasest laagrist läbikäinud 30st mehest 9). Neist keskkaitsja Nikita Baranov peab Enar Jäägeri karmi trauma tõttu sügisel algavas MM-valiksarjas põhirolli välja kandma. Ja rahvuskoondisele me ju ei andesta valiksarjas Gibraltari vastu libastumist...  

Kuidas meil Euroopa liigas läks? Täitsa viisakalt. FC Levadia sai küll Fääri saarte mulluse neljanda satsi HB Torshavni – kes muide loputas kahe aasta eest toda sama Red Impsi kahe mängu kokkuvõttes 6:3 – vastu raske 3:1 võidu (koondskoor), kuid vähemalt võitis. Kägistas jõuga väiksema poisi ära. Nagu kord ja kohus.

Keegi ei eeldagi kääbusriikide klubide vastu 7:0 loputust, aga nui neljaks tuleb järgmisesse ringi pääseda. Pole vahet, kas 1:0 või 10:0. Selles suhtes pole Levadia osas midagi kobiseda.

Levadia võttis läbi raskuste oma. Foto: Stanislav Moshkov

Kõige tublim oli Nõmme Kalju, kes jäi korduskohtumise 14. minutil kahe mängu kokkuvõttes Leedu liiga liidri Trakai vastu 1:3 taha, kuid pööras selle vägeva teise poolajaga 5:3 paremuseks. Edu ükskõik, millise Leedu jalgpalliklubi vastu pole mingi imetulemus, aga paha ka mitte. Asub ju Leedu liiga meie omast UEFA vastavas pingereas kaks rida ülalpool. Jah, kuluaarides kasutatakse tolle mängu puhul sõna "kokkulepe", ent see pole Kalju ega eestlaste mure. Liiatigi puuduvad selle kuulujutu kohta (veel) ametlikud asitõendid.

Ent Floral ei tasu loota, et nõmmekate vägitegu nende pleki maha peseb. Seda teinuks ehk vähemalt osaliselt FC Infoneti edasipääs šotlaste Heart of Midlothian vastu, ent seal paaris võttis suurem ja kogenum Hearts vägisi oma. Aga koondtulemus 3:6 ajaloo esimesel eurohooajal Šotimaa mulluse pronksi vastu on viisakas. Tolle vastasseisu vahest kõige positiivsem nüanss on see, et Infonet suutis nii kodus kui võõrsil skoori teha. See on hea märk, mis annab lootust, et soodsama loosiõnne korral võib Infonet Euroopas hullata küll.

Vladimir Voskoboinikov suskas ühe palli šotlaste võrku ära. Foto: Stanislav Moshkov

Kokkuvõttes, neljast klubist kahe edasipääs oligi tänavuse hooaja miinimumnõue. Aga see hõlmas kääbustega mänginud Florat ja Levadiat. Kalju oli 50-60 ja Infonet olnuks ilus üllatus.

Teise ringi loos (Levadia kohtub tšehhide Praha Slaviaga, Kalju iisreallaste Haifa Maccabiga) oli armutu ning siit oleks juba iga viik kordaminek. Aga ehk õnnestub 2. ringis hoopis eestlastel Red Impsi teha. Väga tahaks küll.

Muide, ainsa Gibraltari satsina Euroopa liigas mänginud FC Europa sai kahe mängu kokkuvõttes 3:2 jagu armeenlaste Jerevani Pjunikust. Seega Gibraltari klubid tegid avaringides kahest kaks.