ARMASTUS: Jalgpalli EM tõi kokku riigid üle Euroopa ning huvilisi igast maailma otsast. Ning kõik said omavahel läbi.Foto: AFP
Jalgpalli EMi päevik
11. juuli 2016, 12:00

EURO2016 TÄHESTIK A-Y | Põlevast vahetusründajast Eiffeli torni ja tuld purskava draakonini

15. jalgpalli EM lõppes eilse Portugal – Prantsusmaa finaaliga. Õhtuleht moodustas turniiri tippsündmuste, trendide ja staaride põhjal tähestiku.

Armastus võitis. Suureks randevuuks ehk armastajate kokkusaamiseks ristitud EM õigustas seda nime. Üle Euroopa ja maailma pärast kokku sõitnud inimesed nautisid teineteise seltskonda, turniirimelu ja jalgpalli. Mõned idioodid ei suutnud festivali ära lörtsida.

Brexit tõstis õhku teooria, et Kreml läkitas löömapolgu meelega purjus Inglismaa fänne kolkima, et tekitada Inglismaal Euroopa suhtes antipaatiat ja kahjustada Euroopa Liitu. Võib-olla liiga lennukas teooria. Aga võib-olla mitte.

Cristiano Ronaldo näitas EMil, et vanuse lisandumisega on temast saanud Portugali meeskonnale tõeline kapten. Mitte mees, kes nimetati kapteniks, sest ta on superstaar. Ronaldo näitas eeskuju ja utsitas kaaslasi.

Walesi meeskond jõudis poolfinaali. Foto: Rebecca Naden

Draakon purskas tuld võimsamalt kui kunagi varem. 58aastase pausi järel finaalturniiril mänginud Wales oli vägev. Nende 3:1 võit Belgia üle veerandfinaalis terve turniiri muljetavaldavamaid esitusi ja Hal Robson-Kanu võiduvärav oodiks Johan Cruyffile.

Eiffeli torni jalamil asunud fännitsooni kogunes popimateks mängudeks 85 000 jalgpallifänni. Kõik ametlikud fännitsoonid kokku pälvisid 3,6 miljonit külastust.

FIFAs ja muudes jalgpalli juhtorganitest aasta aega kestnud skandaalide foonil kulus EM väga marjaks ära, sest tuletas meelde, et platsil toimuv on kabinettidest palju tähtsam.

Griezmann. Kui alagrupis oli Prantsusmaa staariks Dimitri Payet, siis play-off’is võttis rolli üle Antoine Griezmann, kes demonstreeris tarka, hoogsat, osavat ja sümpaatselt nahaalset ründemängu. Saksamaal puudus väravalööja, Prantsusmaal oli see Griezmanni näol olemas ja seeläbi nad finaali ka jõudsid.

Huh! Foto: Michael Dalder

Huh! Islandi viikingihüüd osutus EMi üheks jõulisemaks sümboliks. Ürgne, karge ja ehe. Kahjuks hakati seda EMi lõpufaasis kaaperdama. See ei sobi. Huh kuulub Islandile ja tema fännidele, teised nuputagu endale midagi muud välja.

Inglismaa meeskond põrus, sest kaotas 1/8-finaalis Islandile, aga nende jalgpall näitas oma tugevust, sest eelkõige Inglismaa klubide mängijatest koosnenud Iirimaa, Põhja-Iirimaa ja Wales jõudsid kõik alagrupist edasi. Wales suisa poolfinaali.

Järgmist sedavõrd kompaktset jalgpallipidu ei näe Euroopas enne 2024. aastat, sest 2018 Venemaal toimuv MM on palju hajusam nagu ka 13 Euroopa linnas mängitav 2020. aasta EM. Loodetavasti toimub 2024 EM ühes riigis, sest kompaktsus võimendab turniiri tekitatavaid emotsioone. Variante palju pole. Saksamaa, Inglismaa, Hispaania, Itaalia ja Türgi.

Kohtunikud oli EMi suured õnnestujad, sest erinevalt 2014 MMist ei tõusnud seoses nende tööga ainsatki skandaali. Euroopa kohtunike tase on kõrge ja mängijad keskendusid jalgpallile ning olid vastutustundlikud – enne finaali polnud toore mängu eest näidatud ainsatki punast kaarti.

Lõppes Hispaania ajastu. 2008-12 kolm suurturniiri järjest võitnud tiitlikaitsja oli tunamullusel MMil põrunud, ent kuulus põhjendatult soosikute sekka.

Marc Wilmots oli EMi kõige nõrgem treener. Inglismaa juhendaja Roy Hodgson pakub talle muidugi tugevat konkurentsi, aga Wilmotsi suutmatus suurepärastest jalgpalluritest meeskonda vormida maksis Belgiale suurepärase võimaluse EM-tiitlit püüda.

Nullile jäi EMil osalenud 24 meeskonnast vaid üks – Ukraina oli ainuke, kes ei löönud väravat ega teeninud punkti. Kõik teised said mõlemal rindel silma pähe. Ukraina valmistas suure pettumuse ja tõestas, et staarid edu ei taga, vaja on toimivat võistkondlikku plaani.

Zlatan Ibrahimovic. Foto: ERIC GAILLARD

Orki lendas omadega Zlatan Ibrahimovic. Rootsi koondise kapten mängis kehvasti ega suutnud end EMil kehtestada. Meeskond jäi alagrupis viimaseks, Zlatan lõpetas koondisekarjääri… ja sõlmis lepingu Manchester Unitediga.

Püssimehed oli EMi lahutamatuks saatjaks. Korrakaitsjate (sõjaväelased, sandarmid, politseinikud, turvatöötajad) kohalolek oli suur nii raudteejaamades, kesklinnades kui ka staadionitel. Aitäh turvalise EMi eest!

Quaresma. EMi eel Eesti meeskonnale uut ja vana teinud ääreründaja 117. minuti värav lõpetas alagrupifaasi järel finaalisoosikuks tõusnud Horvaatia EMi.

Reglementi tuleks muuta, et võrdsete punktide puhul oleks esimene parameeter väravate vahe, mitte omavaheline mäng. See väärtustaks kõigis mängudes pingutamist ja välistanuks olukorrad, kus Itaalia saatis viimases voorus Iirimaa vastu platsile teise koosseisu ja kus Ukrainal oli edasipääsušanss kahe matšiga kadunud.

Saksamaa meeskonna kirstunaelaks sai ainsa puhta ründajana koondisesse kuulunud Mario Gomezi vigastus. Poolfinaalis mängiti esimesel poolajal oivalist jalgpalli, aga ainult kuni karistusalani, kus puudus mees, kes ülekaalu väravateks realiseeriks.

Šikid soengud on jalgpallurite seas jätkuvalt moes. Paul Pogba, Ivan Perisic, Marouane Fellaini, Aaron Ramsey ja paljud teised ei suutnud vastu panna kiusatusele öelda juuksurile: "Üllata mind!".

Zara Larssoni lauldud ja David Guetta kirjutatud EMi ametliku laulu refrään "This One’s For You" ("See on mõeldud Sinule") oli kõvasti üle keskmise. "Campione" (EM 2000) jäi (ja ilmselt jääbki) löömatuks, aga tubli sooritus!

Žongleerimine kahe paralleelselt toimuva mängu vahel pole telekavaatajale olnud kunagi varem nii lihtne. Tehnika-ajastu üheks vaieldamatuks rõõmuks on võimalus tippjalgpalli palju hõlpsamalt ja mitmekesisemalt jälgida.

TGV nime kannavad Prantsusmaa kiirrongid, mis tegid EMi ajal tublit tööd ja vedasid külalisi sinna, kuhu vaja. Pariisist Marseille’sse näiteks kolme ja poole tunniga. Kartus, et streigid EMi tuksi keeravad, osutus asjatuks.

UEFA väärib kiitust julge otsuse eest EMil osalejate arvu 24ni tõsta. Sportlikult on see põhjendatud, sest Euroopa koondiste tase on ühtlustumas. Mida rohkem unistusi, seda ilusam elu.

Väravaid nägi eelmiste EMidega võrreldes oodatult vähem (2,14 mängu kohta), sest turniirisüsteem, kus ka neli kolmanda koha omanikku edasi pääsevad, soosis kaitsvat mängu.

Will Grigg. Põhja-Iirimaa ründaja ei mänginud EMil minutitki, aga mitte kellegi teise nime ei lauldud nii palju. 90ndate diskohiti "Freed From Desire" viisil lauldud "Will Grigg’s on fire! Your defence is terrified!" ehk "Will Grigg on tulises hoos! Teie kaitsel hirm on nahas!" muutus Põhja-Iirimaa fännide hümniks. Pärast 0:1 kaotust Saksamaale laulsid nad seda tribüünidel pool tundi järjest. Puhas kaif!

Õnne ei tasu narrida. Ungari väravavaht Gabor Kiraly tegi 20 aasta eest hallides dressipükstes hiilgava partii ja pole seejärel neist loobunud. 40aastasena mängis ta nendes ka EMil.

Äng inglaste põues paisus järjekordse kohutava peatüki võtta. 1:2 kaotus Islandile liigitub Inglismaa piinlikemate sekka ning viseeris jalgpalli sünnimaa 50aastase tiitlipõua.

Ökojalajälg, mille 2012 EM endast maha jättis, oli korraldajate väitel silmatorkavalt tilluke. Eeskujuliku energia- ja jäätmemajandusega teeniti ISO 2012 1 sertifikaat, mille kõlab väga peenelt!

Ühepoolseid kohtumisi nägi väga vähe. Vaid kuues mängus oli võidumarginaal kolm või enam väravat.

Granit ja Taulent Xhaka mängisid teineteise vastu. Foto: Darren Staples

Xhaka-vennad Granit ja Taulent said esimesteks, kes EMil teineteise vastu mänginud. Esimene esindab Šveitsi, teine Albaaniat. Omavahelise duelli võitis 1:0 noorem vend Granit, kes aga 1/8-finaalis Poola vastu penaltiga eksis.

Yaounde ehk Kameruni pealinn oli üks koht, mis eilses finaalis esindatud. See on nimelt Prantsusmaa kaitsja Samuel Umtiti sünnilinn. Jalgpall peegeldab ühiskonda ja mõlemal finalistil on arvestatav koloniaalpärand, mis on toonud nende meeskondadesse ka mitmeid suurepäraseid jalgpallureid. Umtiti tegi veerandfinaalis koondisedebüüdi ja mängis nii hästi, et Didier Deschamps teda enam pingile ei jätnudki.