TÄITUNUD UNISTUS: Cristiano Ronaldo auhindade loetellu lisandus EM-tiitel, mis on Portugali esimene rahvusvaheline autasu.Foto: FRANCISCO LEONG
Jalgpalli EMi uudised
12. juuli 2016, 04:00

Cristiano Ronaldo jäädvustas end igaveseks jalgpallimaailma suurimate tšempionite sekka (5)

Cristiano Ronaldo ei jõudnudki EM-finaalis sisuliselt mängida, aga see oli ikkagi tema mäng. Portugal võitis ja vigastuse tõttu abitreeneriks kehastunud Ronaldo jäädvustas end igaveseks jalgpallimaailma suurimate tšempionite seas.

Finaali 17. minutil paistis kõik palju kurvemana. 10 minutit varem kokkupõrkes Dimitri Payet’ga haiget saanud Ronaldo istus murule ja pisarad hakkasid voolama. Tippsportlane ju tunneb oma keha ideaalselt ning Ronaldo teadis, et nüüd on kõik ja ahastus sai mehest võitu. Kaotusi võib taluda, aga nüüd ei lasta tal isegi proovida kaotuse vastu võidelda…

Ronaldo proovis veel jätkata. Tohtrid teipisid põlve nii tihkelt kinni kui võimalik ja kapten tuli platsile tagasi. Paar minutit hiljem oli siiski kõik. Nurgalööki kaitses oli näha, et Ronaldo ei suuda end hüppeks maast lahti tõugata. Ta viis veel ühte jalga järele liibates – mõelge, mis valu ta seda tehes trotsima pidi! – rünnakule, andis vasakusse äärde Nanile söödu, aga viipas siis pingile, et nüüd on kõik. EM-finaali 25. minutil vahetati Euroopa parim jalgpallur välja.

Totaalne šokk

Terve Portugal oli šokis ja ka terve Stade de France. Prantsusmaa fännid, kes tolle hetkeni varjamatu rõõmuga igat Ronaldo pallipuudet suure vilega kostitanud, aplodeerisid kaastundlikult. Ükski mängija ei vääri, et tema finaal niimoodi lõpeks. Ja eriti mitte tšempion, kes 12 aastat maailma jalgpalli absoluutses tipus püsinud ja standardeid seadunud. Need mehed väärivad finaale ja finaalid väärivad neid. Näis, et seekord jäävad mõlemad teenitud preemiast ilma.

Aga Ronaldo suutis mängu dikteerida ka vigastatuna. "Ta polnud vaheajal riietusruumis löödud, vaid pidas fantastilise kõne, mis sisestas tervesse meeskonda rohkesti eneseusku, kui ta ütles: "Olen kindel, et võidame! Seega hoidke kokku ja võidelge kogu väest." See oli uskumatu kõne. Näitasime täna, et üheskoos võideldes oleme palju tugevamad," rääkis võidu järel Cedric Soares.

Normaalaeg lõppes 0:0, sest Prantsusmaa jättis kasutamata kolm väga head väravavõimalust – Antoine Griezmann lõi üle, Olivier Giroud tabas väravavahti ja Andre-Pierre Gignac posti.

Lisaaja eel tegeles kapten Ronaldo kõigi mängijate ergutamisega ning lisaajal kehastus abitreeneriks, kes jagas Fernando Santose kõrval platsil viibinutele juhiseid, mängis mõtetes ja miimikas kaasa iga meeskonnakaaslaste pallipuute ja andis endast maksimumi. Lõpuvile kõlades langes joovastunud Ronaldo selili.

Trepist üles EM-karika järele minnes ta lonkas, sest saadud põlvevigastus on ilmselt raskemat sorti, aga ükski valu ega vägi ei suutnud võtta Ronaldo näolt naeratust ja õnne. Suur unistus oli täitunud.

"See on mu karjääri õnnelikumaid päevi. Olen alati öelnud, et tahan Portugaliga tiitli võita. See triumf on unikaalne hetk kõigile maailma portugallastele. Minul läks seekord õnnetult, sest sain vigastada, aga uskusin, et meie mängijad ja strateegia on Prantsusmaa löömiseks piisavalt tugevad," sõnas Ronaldo.

Tark Santos

Olidki. Ning selle eest väärib lõputut kiitust peatreener Santos, kes näitas terve turniiri vältel üles tarkust. Kaheksandikfinaal Horvaatia ja poolfinaal Walesiga võideti tänu tema taktikalisele meisterlikkusele ning ka finaalis oli Santos kahest peatreeneris ainus, kes suutis mängu juhtida. Kolleeg Didier Deschampsi käike juhtis mäng.

Santose briljantne käik oli ründaja Ederi platsile toomine normaalaja lõpus. Ühe päeva vähem puhanud Prantsusmaa kaitsjad olid väsimas ning jõulise Ederiga oldigi ülejäänud mängu jooksul suures hädas. Lõpuks lõi tema ka Portugali võiduvärava, mis vallandas vahvas rahvas pika ja põhjaliku peo. "Cristiano sisendas lisaaja poolaegade vahel mulle, et suudan lüüa võiduvärava. Ta andis mulle jõudu ja positiivset energiat," tänas Eder mängu järel kaptenit.

Kuigi Ronaldol jäi finaal sisuliselt mängimata, olid tema teened Portugali edus suured. Eelmises neljas mängus kandis ta ju võtmerolli ning jäädvustas end seeläbi igaveseks jalgpallimaailma kõige suuremate nimede sekka.

Kolm Meistrite liiga võitu kahe klubiga (üks Manchester Unitedis, kaks Madridi Realis), kolm maailma parima jalgpalluri auhinda ja EM-tiitel, millele lisandub pangedekaupa muid medaleid, väravaid ja rekordeid, on väga vägev loetelu.

***

Portugaliga ja Portugalile nende esimene rahvusvaheline tiitel võidetud, saab Ronaldo juba aasta pärast püüda järgmist, sest Euroopa meistrina kvalifitseeruti Venemaal toimuvale maailmajagude karikaturniirile, kus lisaks osalevad Saksamaa (maailmameister), Tšiili (Lõuna-Ameerika), Mehhiko (Põhja-Ameerika), Austraalia (Aasia), Uus-Meremaa (Okeaania), Venemaa (korraldaja) ja jaanuaris selguv Aafrika meister.