Kristjan Kangur.Foto: ALAR TRUU
Korvpall
12. juuli 2016, 04:00

Korvpallikoondis mängib tänavu Kristjan Kangurita

Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk on tänavuste kandidaatide ringi valinud 17 mängijat, nende seas pole viit mullu EM-finaalturniiril Riias mänginud meest.

Need on Kristjan Kangur, Janar Talts, Joosep Toome, Tanel Sokk ja Gert Dorbek. Kõik veidi, aga mitte palju üle 30sed mehed ning kõigi puhul ühiseks nimetajaks tervis. "Paha on see, et kõik need juhtumid tulid korraga, mitte ükshaaval, aga mis parata," ütles Sokk.

"Ega midagi ole teha, elu on selline. Otsime asendajaid. Positiivne on asjaolu, et kõik täna kohal olevad mängijad on paari viimase aasta jooksul koondisest läbi käinud – vähemalt korra ning kas A- või B-koondise näol. Neil on võimalus end proovile panna ja koht endale võtta."

Pole lõplik loobumine

Sokk lausus, et Kanguri «ei» tuli kõige viimasena, kuid pehmeks ta kedagi rääkima ei hakka: "Kristjan ütles – koondises on olnud väga fun ja tore. Kui tervis ei luba, siis peab ta end korralikult terveks ravima. See pole lõplik loobumine, ta võib järgmisel aastal jälle tagasi olla."

Ka Riias minimaalselt mänguaega saanud, kuid Tartu Rockis korraliku hooaja teinud Gert Dorbek ei loobunud juhendaja sõnul lihtsalt niisama. "Ta võitles eelmisel hooajal oma reielihasega – olukord oli sarnane lõikusele läinud Taltsiga, kes ütles, et kaua ta ühel jalal siis mängib," selgitas Sokk.

Ta rõhutas, et olemasolevate mängijatega tuleb minna võitlusse ning pole mõtet hakata ette muretsema. "Vastaste nimekirjad pole ka välja tulnud. Poola on soosik, Valgevene toetub ilmselt oma vanadele meestele. Kui Portugal pole oma vanu mehi tagasi toonud, toetub ka ilmselt oma uuele põlvkonnale.

Meie tagaliin on järjest tugevnenud, Taneli ja Gerdi puudumine ei löö seal nii suurt auku sisse. Edurivi on see, kes peab muskli punni ajama. Need poisid on mänginud ju päris okeilt, ainult pole kandnud liidrirolli.

Meie rünnakuplaanid jäävad enam-vähem samaks, sest Talts, Kangur, Toome – kõik istusid sageli, varvas kolmesejoone taga. Õiget keskmängijat polnud meil ka varem. Nende kaitsemängukogemusest jääb nüüd tõepoolest puudu, uued mehed peavad lihtsalt agressiivsed olema! Saame mängijaid erinevates kontrollmängudes katsetada. Kangurit pole muidugi lihtne asendada, aga keegi peab selle koha võtma!"

Sokk näeb Kanguri koha ülevõtjana Siim-Sander Venet, kes aga ravib endiselt jalavigastust. Vene loodab augustikuuks terveneda. "Siit-sealt veel logiseb, peab tegelema ravimisega, veel ei saa alustada," nentis Vene. Võib meenutada, et hüppeliigese vigastus andis Venel enamvähem terve klubihooaja tunda.

"Eks selgub, kui kiiresti nende asjadega aega läheb. Kui kõik on hästi, saab liituda, ja kui ei saa korda või läheb pikemalt, siis tuleb edasi vaadata. Täna on veel raske öelda, ma ei tea, kui kaua mul tervenemisega läheb."

Hallik haaki harjutama

Vene tõdes, et koondise koosseisus pidid varem või hiljem muudatused toimuma: "Aeg läheb edasi, tulevad uued inimesed, teevad uusi asju ja teistmoodi. Uutel meestel ongi hea võimalus end pildile mängida."

Uuema põlve meestest puudub Rauno Nurger, kes jätkab harjutamist USAs Wichita ülikoolis. Nõnda oli korvpalliliidu väljastatud pressimaterjalis ainsa puhta tsentrina kirjas Reinar Hallik.

"Paberil olen jah number 5, hakkan trennis haaki harjutama! Kolmese eest antakse küll rohkem punkte kui haagi eest," lõõpis 208 cm pikkune Hallik. Tõsinenult tõdes ta eemalejääjate kohta: "Kahju, et nad ei saanud tulla, suur jõud on puudu nii mängus kui ka riietusruumis, kuid peame hakkama saama!"

Eesti kohtub 31. augustil algavas EM-valiksarjas Poola, Valgevene ja Portugaliga, finaalturniirile pääseb üks või kaks paremat. 6.-26. augustini peetakse 11 kontrollmängu.