Auschwitzi peaväravFoto: KACPER PEMPEL
Maailm
14. juuli 2016, 11:26

Auschwitz ütleb ei mängule "Pokemon Go" (8)

Auschwitz-Birkenau muuseum teatas, et nad ei luba endist Saksa koonduslaagrit külastavatel inimestel mängida ülimalt kiiresti populaarsust kogunud mängu "Pokemon Go", sest see on lugupidamatu.

Selline ebatavaline soov tuleb vaid päev pärast samasugust palvet USA Holokausti mälestusmuuseumilt Washington D.C-s, kus öeldi, et populaarse mängu mängimine muuseumis, mis on memoriaal natsismi ohvritele, ei ole sünnis.

Sarnaselt USA Holokausti muuseumile ütles Auschwitzi eestkõneleja Pawel Sawicki The Associated Pressile, et nende administratsioon palub mängu valmistajatel koonduslaager mängust eemaldada.

Ta lisas, et selliste mängude lubamine endise koonduslaagri aladel on "lugupidamatu natside hävituse ohvritele ning see on ülimalt ebasünnis."

Auschwitz-Birkenau muuseum rajati mälestuseks ligi 1,1 millonile inimesele, kes surid sealses koonduslaagris ning neile pääsenutele, kes laagris surmast pääsesid. Enamik ohvritest olid juudid, kuid nende hulgas oli ka poolakaid, mustlasi, Nõukogude sõjavange ja teisi.

Pokemon Go on mängitav vaid nutitelefonidel, tehes äppi kättesaadavaks pea igaühele. Foto: JIM WATSON

"Pokemon Go" on kulutulena maailmas levinud alternatiivreaalsuse (AR) mäng, kus mängijad peavad avastama oma ümbruskonda pokemonide püüdmiseks ja kasvatamiseks. Mängus saab ka oma püütud pokemonidega võistelda teiste mängijate vastu, võites erinevaid auhindu.

Olukorra muuseumis teeb eriliseks fakt, et praegu ei ole äpp veel Poolas saadavalgi, ei läbi Google Play Store'i ega Apple'i App Store'i (ametlikult annab seda alla laadida vaid USAs, Austraalias ja Uus-Meremaal), kuid juba on selle mängitavus tõusnud probleeme tekitavale tasemele ka Euroopas.