Foto: erakogu
Liigume
15. juuli 2016, 08:04

Toitumisnõustaja Geter Gerlein avaldab: Peamised põhjused, miks hakkasin taimetoitlaseks (8)

Toitumisnõustaja Geter  Gerlein on hea näide sellest, kuidas taimetoitlusega ei lähe tervis mitte kehvemaks nagu arvatakse, vaid hoopiski paremaks. Liigume.ee küsis Geterilt, millised on olnud tema peamised võidud lihast loobudes.

Veganluseni jõudsin tänu oma halvale tervisele. Olen terve elu tugevalt sporti teinud - käinud karates, suusatrennis, taipoksis, hobikorras motokrossi sõitnud. Mulle on alati meeldinud adrenaliin ning aktiivsed treeningud. Küll aga ei pööranud ma väga pikka aega tähelepanu oma tervisele ning toitumisele, mis omakorda tõi kaasa pidevaid terviseprobleeme. Lisaks madalale immuunsusele, vigastustele, mis olid kerged tekkima, oli mul ka pidev rauapuudus. Arst kirjutas välja mitmeid kordi isegi rauatablette, mis aga tulemust ei toonud. Ühel hetkel, kui olin tsikliõnnetuse tõttu taastumas kahest operatsioonist ning olin juurde võtnud umbes 17kg, sain aru, et midagi peab muutuma. Nii ma siis pöördusingi erinevate treenerite poole, kes mulle toitumiskava tegid. Poole aastaga suutsin pingsalt näpuga järge ajades ning toitu kaaludes kaalust alla võtta, kuid selge oli see, et jätkusuutlik selline variant ei ole. 

Kui uuesti uue terviseprobleemiga silmitsi seisin ning kaalunumber uuesti suurenenud oli, otsustasin et aitab sellest enese piinamisest ning hakkasin otsima enda jaoks õigeid valikuid. Õige valik minu jaoks oli taimetoit. Kuna on palju müüte, et taimetoiduga pole võimalik saavutada täisväärtuslikku menüüd ning aja möödudes tekivad toitainetepuudused, otsustasin minna õppima toitumisnõustajaks. Eelkõige seetõttu, et õppida õiget toitumist iseenda jaoks - olla iseenda toitumisnõustaja.

Nähes aga uskumatuid muutusi enda tervises - hemoglobiin on vääriline doonorile ning terviseprobleemid, mis väidetavalt on pöördumatud, on hakanud kaduma. Mul on jälle elujõudu, energiat ja tahet saavutada oma eesmärke, minu enesekindlus on kasvanud. Minu toidulaud on muutunud väga palju huvitavamaks ning minu maitsemeeled on tugevnenud.

Ma tunnen end lõpuks vabana. Ning olenemata kilpnäärme probleemist, mis toob endaga kaasa aeglase ainevahetuse, on siiski kaalunumber normaliseerunud ning pigem jätkab alanevas joones.

Ma julgen endale lubada ilma süümepiinadeta isevalmistatud maiuseid iga päev. Varem ei tulnud see kõne allagi.  Jõusaalis treenides on energiat ja jõudu rohkem, kui varem.  Igasugused isud on kadunud. Mul ei teki vajadust näksimise järele.  Toidukorv on odavam.

Varem panin endale toidu taldrikule ära ning söömist lõpetades tundsin, et kõht on endiselt tühi või oli tunne, et sooviksin veel süüa. Nüüd söön alati kõhu täis ning pigem on probleem, et ei suuda süüa enam nii palju, kui varem isu oli.

Nõustajana ma taimetoitlust kuidagi peale ei suru. Isegi ei soovita otseselt. Kuigi on paar inimest, kes on avastanud selle maailma enda jaoks. Leian, et iga inimene peab leidma ise mingil määral selle õige valiku.