FC Levadia suurepärane 3:1 võitu Praha Slavia üle andis Eestile UEFA rahvusliigade edetabelis tubli punktilisa.Foto: Tiina Kõrtsini
Jalgpall
16. juuli 2016, 04:00

Levadia ja Kalju vinnasid Eesti mudaliigast välja

Jalgpalli Euroopa liiga teise eelringi avamängudes väga heade tulemustega üllatanud Tallinna Levadia ja Nõmme Kalju edu tähendab, et ülejärgmisel suvel ei kuulu Eesti enam eurosarjade mudaliigasse.

Eurosarjade kohad – kellele mitu ja kes mis faasist alustama peab – jaotatakse Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) rahvusliigade edetabeli põhjal, mis moodustub iga riigi klubide eelmise viie eurohooaja tulemuste põhjal, kusjuures punkte jagatakse saavutatud viikide ja võitude, mitte edasipääsu pealt.

Pärast väga kehva perioodi 2010-12, kui Eesti klubid suutsid kolme suve jooksul konkurentsist lülitada vaid ühe vastase, langes Eesti antud edetabelis 53 riigi seas 49. kohale, mis tähendas langemist mudaliigasse. Selleks nimetatakse jalgpalli eurosarjade kontekstis olukorda, kus riigi meister peab alustama Meistrite liigat esimesest eelringist, kust stardivad ka San Marino ja Andorra tšempionid.

Kolm hooaega mudaliigat on Eestile toonud kaks piinlikku kaotust. Kui 2014 suvel suutis Levadia Meistrite liiga esimese eelringi läbida (alistati San Marino meister La Fiorita), siis mullu mitte (kaotati Põhja-Iirimaa klubile Belfast Crusaders) ning tänavu langes ka Flora, kes kaotas Gibraltari tšempinile Lincoln Red Impsile.

Peagi on õnneks oht San Marino või Andorra meistri käest hukutav hoop saada kadunud, sest Eesti klubide Euroopa liigas näidatud tulemused on olnud piisavalt head, et Eesti koht edetabelis on paranenud sedavõrd, et ülejärgmisest hooajast enam tšempionil mudaliigat mängida ei tule.

Miks alles ülejärgmisel aastal? Sest UEFA rahvusliigade edetabeli mõju on aastase nihkega. Alanud eurosarjade tulemused mõjutavad ülejärgmise, mitte järgmise eurohooaja kohtade jaotust. Seega 2017 suvel alustab Eesti meister Meistrite liigat jätkuvalt esimesest eelringist, aga 2018 pääsetakse otse teise eelringi.

Jooksvas edetabelis, kus võetud arvesse lõppeval nädalal peetud Meistrite ja Euroopa liiga eelringide kohtumised, on Eesti tõusnud 41. kohale tänu Levadia 3:1 võidule Praha Slavia üle ja Kalju 1:1 viigile Haifa Maccabiga.

Mudaliigast hoidumiseks peab tänavuste euromängude lõpuks mahtuma 45 parema sekka, mis on Eesti jaoks sisuliselt kindlustatud ka siis, kui Levadia ja Kalju järgmisel neljapäeval kaotavad ja mõned jälitajad end (kergelt) ületavad.

Milliseid sihtmärke antud tabeli raames püüda annab? Eesti klubide jaoks omaks otsest mõju tabelis 23 tugevama liiga sekka mahtumine, sest see vabastaks Eesti karikavõitja Euroopa liiga esimesest eelringist, ent sisuliselt on see ebareaalne eesmärk.

Sihiks tasuks võtta hoopis Eesti noortemeistri U19 Meistrite liigasse viimise, mille tagamiseks tuleks mahtuda 32 sekka, ent näiteks möödunud hooajal piisas ka rahvusliigade edetabeli 37. kohast. Tõsi, see ei taganud Islandi U19 tšempionile Stjarnanile kohta põhiturniiril, aga väärtusliku rahvusvahelise kogemuse andsid matšid Rootsi noortemeistri Elfsborgiga kindlasti.

***

Eilsel loosimisel selgusid Levadia ja Kalju võimalikud vastased Euroopa liiga kolmandas eelringis. Kui Levadia suudab kordusmängus Slavia vastu Kadriorust kättevõidetud edu kaitsta, tuleb vastu Portugali liiga mullune kuues meeskond Rio Ave. Kui Kalju kahe mängu kokkuvõttes Maccabist jagu saab, kohtutakse paari Chisinau Zimbru (Moldova) – Osmanlispor (Türgi) võitjaga (avamäng lõppes 2:2).