Foto: Katrin Lust
Blogid
16. juuli 2016, 13:51

Miks ei julgenud maailm eile öösel Erdogani toetada? (44)

Eile oli taas hetk, kus CNN tõi sündmuste kulu, mida hiljem loetakse ajalooraamatutest, koju kätte. Riigipööre Türgis algas Eesti aja järgi umbes kella üheksa ajal õhtul. CNN hakkas näitama reaalseid sündmusi sealsetel tänavatel kella üheteistkümne paiku, aga neist kõigist on juba juttu olnud… Mind huvitas Türgi sündmuste valguses laiem taust. Esiteks, kuidas reageerisid riigipöördele teised riigid. Huvitav oli vaadata, et näiteks alles täna hommikul toetas Venemaa Erdogani, keda nimetati seaduslikult valitud juhiks ja presidendiks. Putini pressiesindaja Peskov ironiseeris veel eile öösel, et kui Erdoganil on vaja poliitilist asüüli, siis võib ta seda just neilt paluda. Euroopa Liidu riigid reageerisid Türgi riigipöördele samuti alles täna hommikul ja veel eile õhtul kirjutas meie peaminister Taavi Rõivas Instagramis, kuidas ta jälgib huviga sealsete sündmuste arengut. Samuti ei andnud olukorrale kommentaare ei Saksa ega Suurbritannia juhid. Ka Türgi suurim liitlane regioonis

Peale seda toimusid Egiptuses seaduslikud valimised, mille käigus tuli võimule Läänele vastuvõetamatu Islami radikaalne moslemi vennaskond eesotsas president Mohamed Morsiga. 2013. aastal toimus seal sõjaväeline riigipööre, Morsi kukutati ja ta istub samamoodi vangis nagu tema eelkäija Mubarak. Lääs tunnustab senini riigipöördega Egiptuses võimule tulnud valitsust.

Ilmselt oodatigi eile öösel seda hetke, kus selgub võimu vahekord. Igatahes pole Türgi enam see, mis ta oli veel eile. Erdoganil lasub ees raske ülesanne- oma tegelikku võimu kindlustada ja oma kättemaksuiha talitseda ning hoida seejuures riiki veel radikaliseerumise eest .

Erdogan ise süüdistab riigipöördes oma endist liitlast ja nüüdsest vihavanelast, USA-s resideeruvat, islami õpetlast Fethullah Gülleni.

Keeruline on siit Tallinnast vaadates selgitada, mis tõsi on- kuid Gülleni liikumine, mis on sattunud ka eestis KAPO aastaraamatusse (link http://ekspress.delfi.ee/lisalood/vana-kuld-turklaste-niru-elu-eestis-tana-musi-musi-homme-kapo-aastaraamatus?id=68459219) , on kindlasti mõjukas jõud ja mis põhiline (ja on igasugu wikileaks’ides ka välja tulnud) on see, et ta on jänkide poolt toetatud.

See võib ilmselt olla ka üks põhjus, miks kogu Lääne maailm oli eile öösel vaiki. S.h. USA.

Kui oleks olnud venelaste või eelkõige ameeriklaste tõsine toetus Türgi riigipöördele (kuna nad on riigipööretes ju kõvad käpad) siis ehk oleks valitsuse vahetus ka õnnestunud.