Foto: Katrin Lust
Blogid
18. juuli 2016, 07:38

Katrin Lust: advokaat Jõks, palun peatage Nukuteatri ehitus! (39)

Jalutasin pühapäeva hilisõhtul Balti jaamast läbi vanalinna koju. Oli ilus selge öö, pool tundi enne keskkööd, ja vanalinna tänavalaternad juhatasid koduteed.

Mingil põhjusel jäin Nunne tänaval pikemalt vaatama Nukuteatri müüri sisse ehitatud auruteatrit. See tuletas mulle meelde hämaraid talveõhtuid, kui seda mobiiltelefoniga öösel sisse lülitasin ja lumesajus vaatasin. Kes ei tea, siis Nukuteatri auruteater töötas siis kui helstasid seinaloleval numbril ja näitas paar minutit muusika saatel vahvat etteastet väikeste aurumasinate susinal.

Vaatasin auruteatrist ülespoole, sest kogu suve oli see olnud tellingutes ja kile all. Arvasin, et tellinguid katva ehituskile all renoveeritakse mõnda uhket vanaaegset hoonet.

Nüüd oli see kate maha võetud ja ma ei suutnud oma silmi uskuda. Nii koledat maja ei ole mina siin vanalinnas varem mitte kunagi näinud. Nukuteatri hoovi on ehitatud täielik peletis.

Kuna elan ise vanalinnas, siis tean kui keeruline on siia väiksematki ehitusloakest saada. Selleks tuleb läbida aastaid kestev kadalipp. Selleks, et saada hoovi imepisikest katuseakent, mida tänavalt ega Toompealt pole näha…jalutavad seda projekti vaatama tähtsad komisjonid eesotsas Boris Dubovikuga. Siia ei tohi ehitada ühtegi üleliigset katuseakent, värvida ilma loata fassaadi, ei tohi puutuda isegi koridori seinu ilma, et riigi muinsuskaitseamet ja linna kultuuriväärtuse amet lubaksid seda.

Ja nüüd on selline tänavalt hästi nähtav peletis tekkinud Nukuteatri hoovi? Kuidas on see võimalik? Linna ja riigi eestvõttel on vanalinna kerkinud täiesti mitte sobiv ehitis.

Ma ei hüüa siinkohal appi käed taeva pool mitte Jumalat, vaid hüüan appi advokaat Allar Jõksi! Siia oleks tarvis kohtu poolt taotleda kiiremas korras esialgset õiguskaitset, et see ehitus peatada ja hiljem maha lammutada.
Süstlavahetuspunkti seisma panemisega sai ju Jõks hakkama praktiliselt ühe päevaga. Võimekas mees.

Või kelle poole tuleks pöörduda, et Nukuteatri ehitus lõpeks? Sedasi võib juhtuda nii, et homme on selliseid maju täis terve Harju tänav. Kes selle loa andis ja miks? Kas sellise maja ehitus ei muuda vanalinna norme naeruväärseks.

Või sai sellise allahindluse vanalinnas Nukuteater puhtalt sellepärast, et nad kuuluvad Tallinna linna alla? Samas pole riik süüta, sest ka nemad rahastavad teatrit ja kontrollivad läbi riigi muinsuskaitseameti vanalinnas toimuvat. Lõppude lõpuks saaks ka Harju maavanem sekkuda linna tegemistesse, aga kahjuks on ta nii tagasihoidlik tegelane, et keegi isegi ei tea, mis ta nimi on.

Küsimus ei ole laienemises või uute majade ehituses, vaid küsimus on selles, kas need ehitised sobivad ikka sellesse keskkonda.

Kadriorus ja Kalamajas lepivad juba kõik rahulikult sellega, et vanade armsate puumajade asemel kerkivad sinna imelikud arhitektuurisaavutused. Heas seltskonnas ei ole viisakas ‘modernset’ arhitektuuri kiruda. Pigem, kui satun mõne arhitektiga juttu puhuma, siis nad peavad kõige halvemaks just arhitekt Alan Strusi projekteeritud maju, mis pidavat olema haledad koopiad ajaloolisest arhitektuurist. Minu harimatule silmale sobivad nad igaljuhul Kadriorgu paremini kui moodsad plekk- ja vineerkuubikud.

Tartu Raekoja platsi ääres on samuti Stalini ajal ehitatud majad, kuid nad ei eristu üldpildist. Sama võib ka öelda Tallinnas Vabaduse väljakul asuva Stalini aegse kunstihoone kohta. Selge see, et see on palju kirutud stalinistlik stiil, ometi sulanduvad nad keskkonda paremini kui vabas ja demokraatlikus Eestis kerkinud majad.

Antud juhul räägin siis Kunstnike Liidule kuuluvast Vabaduse väljak 6 hoonest, mis ehitati 1953. aastal. Vabaduse väljak 8 on ehitatud 1936. aastal. Ometi ei erista silm neid kaht väga erineval ajastul ehitatud maja ja linnapildis on see kena.