EDASI, INGLISMAALE! Eesti jalgpallikoondise kaptenit Ragnar Klavanit ootab täna Liverpoolis arstlik läbivaatus, mille eduka läbimise korral saab temast 18kordse Inglismaa ja 5kordse Euroopa meisterklubi Liverpooli jalgpallur. Foto: DeFodi
Jalgpall
19. juuli 2016, 04:00

Ragnar Klavan on teel Liverpooli! 12 võtmeküsimust ja -vastust Eesti kapteni unelmate ülemineku kohta (1)

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan on unistuse täitumise lävel – üleminek Premier League’i klubisse Liverpool vormistatakse täna või homme. Õhtuleht esitab ja vastab hittsündmusega seotud olulised küsimused.

1. Kas jutud vastavad tõele?

Jah. Juba pühapäeva hilisõhtul rääkis üleminekust kindlas kõneviisis terve Inglismaa meedia alustades BBCst ja lõpetades Liverpooli klubi tegemiste kajastamisele spetsialiseerunud veebisaidiga This Is Anfield. Täna ootab Klavanit arstlik kontroll. Üleminek, sealhulgas Klavani isiklik leping, peaks allkirjad saama hiljemalt homme, sest neljapäeval sõidab Liverpool USAsse, kus neid ootavad treeninglaager ning sõpruskohtumised Chelsea, AC Milani ja AS Romaga.

2. Miks Liverpool Klavanit tahab?

Sest neil on keskkaitsjat vaja. Kogenud Kolo Toure leping lõppes ja peatreener Jürgen Klopp ei kavatse 35aastasele elevandiluuranniklasele uut pakkuda. Slovakkia koondise ridades EMil Inglismaa vastu hiilgava partii teinud 30aastane Martin Skrtel müüdi äsja Türgi klubile Fenerbache. Prantslane Mamadou Sakho ja inglane Joe Gomez on vigastatud, mis jätab Kloppile hooaja hakuks kaks tervet keskkaitsjat – äsja klubiga liitunud Kameruni mees Joel Matip ja horvaat Dejan Lovreni. Seda on vähe.

Liverpooli peatreener Jürgen Klopp. Foto: Lee Smith

3. Keskkaitsjaid on terve maailm täis. Miks ikkagi just Klavan?

Klopp tunneb Bundesligat nagu oma viite sõrme ning on sealsete mängijatega väga hästi kursis. Ning jutt ei käi ainult sportlikest esitustest, vaid ka omadustest, mis platsil ei avaldu. Klopp saab kõigest sellest paari diskreetse telefonikõnega ammendava pildi ette. Ilmselt on Klavani pakutav kombinatsioon mängulistest oskustest, inimlikest omadustest ja lepingulisest olukorrast Kloppi ja Liverpooli jaoks meelepärane variant.

Hiljuti Saksamaa ajalehele Die Welt antud intervjuus rääkis Klopp: "Meie rivaalid (Arsenal, Manchester United, Chelsea – toim) säästumarketis ei käi. Aga minu arusaamine jalgpallist ütleb, et keegi pole alistamatu, mistõttu näengi meil võimalust. Me ei vaata hinnalipikut ega ütle "hea jalgpallur peab maksma vähemalt 50 miljonit", vaid hindame, kellest meil sisuliselt kasu on ja kes suudab meid aidata. Olen aastate jooksul täheldanud, et olen tuletõrjuja vastand – eelistan asju arendada ja struktuure täiustada. Just seda Liverpool vajab ja seetõttu ma siin töötangi."

4. Miks on Augsburg nõus Klavanist loobuma?

Ega olekski, aga kaine mõistus käsib Klavani mängijaõigused rahaks teha. Eestlase leping Augsburgiga lõpeb järgmisel suvel ja kui Klavanit praegu ei müüda, saaks ta aasta pärast tasuta lahkuda.

Detsembris ütles Klavan Õhtulehele: "Augsburg pakuks mulle homme päev uut lepingut, aga on veel üks täitmata unistus, mille poole püüdlen – loodan ja unistan Inglismaa Premier League'ist."

EDASI, INGLISMAALE! Eesti jalgpallikoondise kaptenit Ragnar Klavanit ootab täna Liverpoolis arstlik läbivaatus, mille eduka läbimise korral saab temast 18kordse Inglismaa ja 5kordse Euroopa meisterklubi Liverpooli jalgpallur. Foto: MAGICS

5. Kui palju Klavan Liverpoolile maksma läheb?

Augsburg teenib Klavani müügist kena kasumi – 2012 suvel maksti ta mängijaõiguste eest Hollandi klubile AZ Alkmaar ajalehe Augsburger Allgemeine väitel ainult 250 000 eurot, mis on Euroopa tippjalgpalli mõttes väga vähe. Liverpool käib Klavani eest välja umbes viis miljonit eurot, mis katab nii 2012 suvel AZile tasutud üleminekusumma kui ka nelja aasta jooksul Klavanile makstud palga ning natuke jääb ülegi.

Lisaks muidugi ridamisi Augsburgi hüvanguks tehtud võrratuid esitusi, mille toel on klubi kogenud oma ajaloo suurimat õitsengut – 2015 võideti Bundesligas 5. koht ning mullu jõuti Euroopa liigas 1/16-finaali, kus kaotati… Liverpoolile (kodus 0:0, võõrsil 0:1). Eks nendeski mängudes tehtud kaks väga head partiid jäid Kloppile silma.

6. Kas Klavan võib Liverpoolis pingile jääda?

Jah. Kui Augsburgis on Klavan algusest peale olnud kindel põhimees, kes mängis hooajal 2014-15 kõik 34 Bundesliga matši algusest lõpuni kaasa (raudmehelik saavutus!), siis Liverpoolis midagi sarnast ootamas pole. Ainult klubi tegemisi kajastav veebisait This Is Anfield kirjutas eile, et "Klavan pakub esmalt alternatiivi Lovrenile ja Matipile ning langeb tõenäoliselt Sakho ja Gomezi paranemise järel viiendaks valikuks".

Kui täpselt nii lähebki, piirdub Klavani ühe hooaja mänguaeg paari liigakarikasarja mängu ning mõne Premier League’i matšiga, aga kõik sõltub mehest endast. Kui Klavan tõestab, et on rivaalidest parem, siis ei tasu karta, et Klopp ei tihka teda platsile panna. Sakslane pole mees, kes kardaks kõrgepalgalise eeldatud põhimehe pingile jätta, kui sealt on võtta tugevam alternatiiv.

Maineka USA äriajakirja Forbes andmetel on Liverpool väärtuse poolest maailma kaheksas jalgpalliklubi (alla jäädakse ainult Madridi Realile, FC Barcelonale, Arsenalile, Müncheni Bayernile, Man Unitedile, Man City'le ja Chelsea'le) ning midagi muud peale meeletu konkurentsi polegi 1,55 miljardit dollarit väärt olevas klubis oodata.

7. Mida tähendab väga rikkasse klubisse siirdumine üleminek Klavani jaoks rahaliselt?

Kõvasti suuremat palka. Premier League’i jalgpalluri keskmine aastapalk on kaks miljonit eurot. Liverpooli mängijate tavapärane töötasu keskmisest selgelt suurem, ent kuna Klavan ei kuuluks (vähemalt esialgu) tippteenijate sekka, siis võibki tema eeldatavaks töötasuks pakkuda Premier League’i keskmist.

Mullu detsembris ütles Klavan Õhtulehele: "Nooremana olid ajad, kui [väga hea palk] oli [suur motivaator]. Aga hetkel järjest vähem. Eks see ole ka nii, et heale mängijale ka makstakse hästi. Need asjad käivad käsikäes."

Liverpool kaotas Euroopa liiga finaalis Sevillale ja algaval hooajal eurosarjas ei osale. Foto: PAUL ELLIS

8. Milline hooaeg Liverpooli ootab?

Väga pingeline, sest mullu oktoobris vallandatud Brendan Rodgersi asemele asunud Klopp on saanud meeskonna hooajaks isiklikult ette valmistada ja seda soovitud moel täiendada. Vastutasuks nõutakse tulemust. Mullu lõpetas Liverpool kaheksanda kohaga ning kaotas Euroopa liiga finaalis Sevillale, mis tähendab, et tänavu eurosarjas ei osaleta.

Oodatud tulemuseks on koht esinelikus, mille püüdmist võiks soodustada puuduvate euromängude võrra hõlpsam graafik. Samas on konkurents Premier League’is tugevam kui kunagi varem. Piisab, kui vaadata peatreenereid – kahe hooaja vahel asusid Inglismaal (taas) tööle Jose Mourinho (Man United), Pep Guardiola (Man City) ja Antonio Conte (Chelsea).

9. Miks on see kõik ülikõva sõna?

Jah, Premier League’i klubid pole Meistrite liigas suutnud pärast Chelsea 2012. aasta tiitlit enam Hispaania tippudele (Real, Barcelona, Madridi Atletico) ja Bayernile vastu saada, ent ka Klavan ise märkis detsembris, et keskmise taseme poolest on Premier League teistest üle:

"Bundesliga vaikselt ja jõudsalt tõuseb, aga suures plaanis on Premier League ikkagi teistest tibake üle. Premier League pole pika puuga eest ära, aga neil on sulli, et Euroopa mõistes väga häid jalgpallureid tuua näiteks Stoke City’sse ja teistesse keskmise tugevusega Premier League’i satsidesse. Ning sõlmitud telelepingute järgi otsustades see trend järgmistel aastatel süveneb."

Lisaks on fakt, et Premier League on toode, mis tuntud maailma igas nurgas nagu ka Liverpooli bränd. Klavani liitumine Inglismaa tippklubiga on Eestile (ja meie jalgpallile) suurepärane reklaam.

Juuni alguses sai kapten Ragnar Klavani juhitud Eesti koondis Portugalilt 0:7 sugeda, aga nüüd on olukord palju rõõmsam - ees ootab üleminek Inglismaa Premier League'i. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA

10. Mida Klavani üleminek meile mängijateturu kohta õpetab?

Et otsuseid tehakse mitte koondises, vaid klubis näidatu põhjal. Meie jalgpallurite tegelikku taset näitab nende iganädalasteks mängupaikadeks olevate klubide koht Euroopa hierarhias, mitte koondise tulemused, mis, tõsi küll, emotsionaalselt üliolulised. Klavani väärtust ja taset ei peegelda Eesti koondisega Portugali käest saadud 0:7 kolakas, vaid terve hooaja vältel Augsburgis näidatud etteasted. Koondisejalgpall on juhuslikku laadi, klubivutt mitte.

11. Millal mängib Klavan esimest korda Liverpooli särgis?

Homses sõprusmängus Huddersfield Towniga ilmselt mitte, aga järgmisel kolmapäeval Californias toimuvas sõprusmängus Chelsea’ga võib see vabalt juhtuda. Hooaja esimese võistlusmängu peab Liverpool 14. augustil võõrsil Arsenaliga, kelle väravas tegi Mart Poom 13. mail 2007 Portsmouthi vastu nullimängu. Eestlaste mängupausiks Premier League’is võib kujuneda üheksa aastat, kolm kuud ja üks päev.

12. Mis on Klavani šansid Liverpooliga mõni tiitel võita?

Pigem väikesed. Klubi on 18 Inglismaa ja 5kordne Euroopa meister. Esimeses arvestuse jäädakse alla ainult Manchester Unitedile (20 tiitlit), teises Madridi Realile (11) ja AC Milanile (7), aga eelmise 10 aasta jooksul on esikohti saavutatud vähe. 2006 võideti Inglismaa karikasari, 2012 liigakarikas, aga Inglismaa meistriks tuldi viimati 1990.

Kihlveokontorite hinnangul on Liverpooli tiitlivõit nii Man City, Man Unitedi, Arsenali kui ka Chelsea omast vähem tõenäolisem, aga Inglismaa klubijalgpalli ülitihe konkurents ning Leicester City muinasjutuline mullune edu viitavad, et võimatut pole midagi.

* * *

RAGNAR KLAVAN

Sündinud: 30. oktoobril 1985.
Positsioon: keskkaitsja (varem ka pool- ja äärekaitsja).
Klubikarjäär: FC Elva (2001), Viljandi Tulevik (2002-03), Tallinna Flora (2003-05), Valerenga (2004-05), Almelo Heracles (2005-09), AZ Alkmaar (2009-12), FC Augsburg (2012-...).
Koondisekarjäär: 112 mängu, 3 väravat. Alates 2012. aastast Eesti rahvusmeeskonna kapten.

EDASI, INGLISMAALE! Eesti jalgpallikoondise kaptenit Ragnar Klavanit ootab täna Liverpoolis arstlik läbivaatus, mille eduka läbimise korral saab temast 18kordse Inglismaa ja 5kordse Euroopa meisterklubi Liverpooli jalgpallur. Foto: DeFodi