Olümpia
20. juuli 2016, 04:00

Õed Luiged õpetasid president Ilvest neil vahet tegema (4)

Need Eesti olümpiakoondislased, kelle ettevalmistustsükkel kahe ja poole nädala pärast algavateks Rio de Janeiro mängudeks oli nad toonud Tallinna, said eile Kadriorus suurvõistluseks kaasa käepigistuse ja soojad sõnad Vabariigi President Toomas Hendrik Ilveselt.

Presidendilossi aias toimunud koosolemine algas formaalsustega. Kõigepealt palus riigijuht sportlastel langetada minutiks pea Nice’i terrorirünnakus hukkunud eestlaste mälestuseks ning seejärel esinesid kõnedega nii tema kui Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa.

"Olen uhke teie üle, et meil on selline võistkond, kes ei ole riigi propaganda käepikendus, vaid te olete siin, sest austate sporti. See annab mulle eriti uhke tunde. Ja ma olen uhke, et Eesti sportlased tõestavad oma saavutustega ausa mängu võimalikkust," tõi Ilves oma pöördumises atleetidele välja ka Maailma Antidopinguagentuuri WADA raporti, mis süüdistab Venemaa riigivõime dopingutarvitamisele kaasa aitamises ning positiivsete proovide kinnimätsimises. "Loodan, et tunnete olümpiamängudel omade toetust ja kaasaelamist. Tulgu sellest võimas ja teie kõigi elu parim võitlus. Õnn kaasa!"

Kõnede järel jätkus koosviibimine juba vabamas õhkkonnas ja kuigi president Ilves on isegi tõdenud, et ta pole just suur spordifänn, leidis ta aega kõigi kohaletulnutega suhtlemiseks. Nii sai president tõsteliidu juhilt Jaan Talts juuniorilt õpetussõnu, kuidas tuleb vigastuste vältimiseks hirmrasket kangi rebida, ning kohal olnud sõudjad tegid koos riigijuhiga poseerimiseks läbi ühe aerutõmbe.

President Ilvese ja sportlaste kätlemist juhatas kõrvalt Eesti delegatsiooni juht Martti Raju, kes vuristas probleemideta ette kõigi atleetide ja treenerite nimed. Seda hetkeni, kuni jõuti maratoonaritest õdede Luikedeni. "Ma kardan, et nüüd vajan veidi teie abi," pöördus Raju muigel näol kolmikute poole.

Leila, Liina ja Lily andsid presidendile seejärel kiirkursuse, kuidas neil vahet teha. Kolmikõde, kellel on käevarrele tätoveeritud kolm lendavat luike, on Liina. "Ja Lilyl on kõige pikemad juuksed, selle järgi saab aru," lisas neidudest vanim, Leila.

Kolmikud kinkisid presidendile ja tema abikaasale ka Rio mängudeks fänniriided. "Maratoni ajal saate kanda särki ja meile kaasa elada," oli jooksjate sõnum Ilvesele.

"Super! Väga äge, tänud! Mis päeval teil võistlus ongi?" vastas president. Naiste maraton on Rios kavas 14. augustil Olümpiatuli süttib Brasiilias aga juba 16 päeva pärast.

FÄNNINÄNN: Leila, Liina ja Lily Luik kinkisid president Ilvesele sponsorsärgi.
EOK president Urmas Sõõrumaa kolmikõdedega vestlemas.
Presidendilossis külas käinud olümpiasportlaste ühisfoto.