Jaan Kirsipuu ja Lauri Aus 2003. aastal, mõned kuud enne Ausi hukkumist. Foto: MATI HIIS
Jalgrattasport
25. juuli 2016, 04:00

Lauri Aus kui üdini suurepärane inimene (1)

13 aastat tagasi hukkunud Lauri Aus, kelle auks sõideti mälestusvõistlus, on siiamaani Jaan Kirsipuu mõtetes inimesena, kelle kohta polnud võimalik halvasti öelda.

Eile peetud sõit oli järjekorras kolmeteistkümnes, kus igal ratturil mõlgub meeles traagiliselt surma saanud Lauri, kelle vend Andres andis stardipaugu. "Paljud võistlevad just tema austuseks,“ sõnas Lauri väga hea sõber Jaan Kirsipuu, kes seekord kõige kõrgemas konkurentsis ei osalenud.

47aastane endine profirattur pole täielikult sõbra surmast üle saanud. "Meenutame ja räägime temast väga tihti. Midagi negatiivset pole tema kohta öelda,“ ütles Kirsipuu, kes on ainsa eestlasena kandnud Tour de France’i kollast liidrisärki. Siiski suutis Aus erinevalt sõbrast Alpid ületada ning lõpetada kolmenädalane tuur Champs-Élysées’l triumfikaari taustal.

Samas tiimis üle kuue aasta sõitnud eestlased omasid suurepärast sidet. "Tavaliselt aitas tema mind, mõnikord vastupidi, aga olime alati nagu üks tiim.

Ta oli hästi tore poiss,“ jätkas emotsionaalne Kirsipuu. "Lauri sai kõigiga läbi, oli alati lahke, aus ja abivalmis, üdini suurepärane inimene. See pidi olema ikka eriline idioot, kui kellelgi oli temaga mingi probleem. Tema kohta ei saanud halvasti öelda, sest polnud põhjust.“

Tänavu osales Pirita-Kloostrimetsa ringrajal peetud võistlusel üle 260 profi-ja harrastussportlase, lisaks sõitsid sajad mehed, naised ja lapsed pere- ja tillusõidus. Põhisõidu sprindifinišis oli kõige kiirem Viljar Kuljus.