RAHUL: ROKi president Thomas Bach (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin naeratanuks ilmselt ka eile kätt surudes samamoodi.Foto: Reuters / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
25. juuli 2016, 04:00

ROK jättis venelaste olümpiale lubamise otsustamise alaliitudele

ROK halastas Venemaale

Eile oli olümpialiikumise ja ühtlasi terve maailma spordiajaloo üks tähtsamaid päevi. Rahvusvahelise Olümpiakomitee ROK pädevuses oli nii Venemaa sportlaste lubamine Rio mängudele kui ka nende täielik eemaldamine. ROK valis kuldse kesktee.

See tähendab, et otsustamisõigus jäeti spordialaliitudele. ROKi otsuses seisab, et tervet koondist ei otsustatud olümpialt eemale jätta, sest eelmise nädala alguses avaldatud Sotši taliolümpial toimunud mahhinatsioone puudutavas McLareni raportis puudusid otsesed süüdistused Venemaa olümpiakomitee kui institutsiooni vastu.

Kollektiivne või individuaalne vastutus

Küsimus on kollektiivses või individuaalses vastutuses. Kui rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF rakendas Venemaa alaliidu diskvalifitseerimisel esimest meedet, siis ROK tegi seda ainult pehmes vormis ning jättis enamikule idanaabri sportlastele ukse lahti.

Nimelt lisati otsusesse klausel, et Rios tohivad võistelda ainult need Vene sportlased, kel pole kunagi olnud ühtegi dopinguprobleemi. Koju peavad jääma ka dopinguga vahele jäänud, kuid karistuse juba ära kandnud sportlased. Teiste riikide sportlaste kohta säärane kitsendus ei kehti.

Lisaks peavad kõik ROKi poolt Riosse lubatavad Venemaa sportlased läbima täiendava range võistlusvälise dopingukontrolli. Kes koostöö osas vähegi tõrgub, kaotab olümpiaakrediteeringu.

Samuti ei lubata olümpiale McLareni raportis nimeliselt ära toodud sportlasi ja seal mainitud probleemsete alaliitude esindajaid. Kindlasti ei saa olümpiaakrediteeringut ükski Venemaa spordiministeeriumi ametnik eesotsas minister Vitali Mutkoga.

Bach: otsus kaitseb puhtaid sportlasi

ROKi president Thomas Bach lausus otsuse selgituseks, et niimoodi kaitseb ROK puhtaid sportlasi. „On võimalik, et see otsus ei rahulda päriselt kumbagi poolt. Leiame aga, et meie otsus austab puhaste sportlaste õigust osaleda võistlustel,“ ütles Bach.

President lisas, et tema organisatsioon naaseb Venemaa sportlaste Riosse lubamise küsimuse juurde pärast rahvusvaheliste spordialaliitude otsuseid: „Kui need soovitused jõuavad ROKi, võtame koostöös spordiarbitraaži CASi sõltumatute kohtunikega vastu lõpliku otsuse. Jätkame ses küsimuses ka koostööd WADA ja Richard McLareniga.“

Üks on selge: IAAF on oma otsuse juba teinud ning Rios saab venelastest võistelda vaid kolm viimast aastat välismaal elanud kaugushüppaja Darja Klišina. Mutko lausus seepeale mõrult: „Oleks me seda ette teadnud, saatnuks me kaks aastat tagasi kogu võistkonna välismaale!“

2018. aasta talimängude teemat ei arutatud

Kui eile hommikul kirjutas Briti väljaanne Daily Mail: ROK teeb otsuse, et Rios ei saa ükski sportlane võistelda Venemaa lipu all, samuti nõutakse Venemaa eemaldamist 2018. aasta talimängudelt. Lehe soov ei läinud täide, sest Bachi teatel ei olnud 2018. aasta üldse arutluse teemaks – samas on kindel, et Rioga Venemaa dopinguteema ei lõpe.

Venemaa olümpiakomiteed esindas ROKi eilsel telekonverentsil selle president Aleksandr Žukov, kelle sõnul oli täitevkomitee otsus ühehäälne. „Jah, on terve rida täiendavaid tingimusi, kuid tähtsaim on asjaolu, et puhtad Venemaa sportlased võivad olümpial osaleda Venemaa lipu all. Arvestame asjaoluga, et ROKi täitevkomitee oli viimastel päevadel meeletu surve all,“ rääkis Žukov, kes mõistagi lubas ROKi härradele kodumaal dopinguvastast võitlust tõhustada.

Üks otsustajatest ehk täitevkomitee liikmetest, rahvusvahelise jäähokiliidu IIHF president Rene Fazel ütles varjamatult, et tal on Venemaa sportlased olümpiale lubanud otsuse üle väga hea meel. „Meil oli kolm tundi tõsist arutelu. See oli õige otsus, sest puhaste sportlaste toetamine on iga spordiorganisatsiooni töös tähtis aspekt,“ rääkis Fazel.

Meedia: ROKi otsus oli meile võimalikest parim

Venemaa juhtiva spordilehe Sport-Ekspress kommentaaris nimetas kolumnist Natalja Marjantšik ROKi otsust kõigist kaalumisel olnutest Venemaa jaoks parimaks ning maadluslegend Aleksandr Karelin võimalikest elegantseimaks.

Marjantšik kirjutas: „Peame kõigile lisakriteeriumidele vaatamata rõõmustama. ROKi president Thomas Bach võttis vastu meie jaoks ilmselt pehmeima otsuse. Meie liikmelisust ei peatatud, lipp ja enda puhtuse tõestamise võimalus jäeti alles, võidu korral mängitakse meie hümni. Sõjas on nüüd vaherahu. Nagu ka tõelises sõjas, kannab meie võistkond märgatavaid kaotusi. Kuid peamine eesmärk on saavutatud – saame Rios võistelda oma võistkonnaga.“

Venemaa täielikku olümpialt eemaldamist nõudnud isikud ja organisatsioonid olid ROKi otsuses mõistagi pettunud. Selles nähakse ROKi soovimatust võidelda riiklikul tasemel sooritatava dopingupettusega.

Pound: ROK lasi jõulise avalduse võimaluse käest

Maailma antidopinguagentuuri WADA endine juht Richard Pound kritiseeris ROKi otsust ning on kindel, et olümpiakomitee lasi käest võimaluse teha jõuline dopinguvastane avaldus.

„Kui samamoodi käitunuks näiteks selline riik nagu Taani, võetuks täieliku eemaldamise otsus kohe vastu,“ oli ajalehega New York Times vestelnud Pound kindel.

ROKi otsust jätta informaator Julia Stepanova olümpialt eemale kritiseeris aga USA antidopinguagentuur. Seejuures tuleb märkida, et Stepanova pole täitnud olümpianormi.