Ragnar Klavan on Liverpooli keskkaitsja. Milline Eesti jalgpallur võiks järgmisena Premier League'is mängida?Foto: instagram.com/liverpoolfc
Jalgpall
26. juuli 2016, 13:19

KÜSIDA VÕIB KÕIKE | Kes on järgmine eestlane Premier League'is? Kuidas läheb Nõmme Kaljul Türgis? Mida oodata Rio olümpia vutiturniirilt? (2)

Õhtulehe jalgpallirubriik "Küsida võib kõike" on pärast jalgpalli EMi võetud lühikeselt puhkuselt tagasi. Ott Järvela vastab küsimustele, et arutada jalgpalliasja täpselt sellises võtmes, nagu see lugejatele korda läheb.

RAGNAR KLAVAN LIVERPOOLIS

Kas näed hetkel Eesti koondise meestest veel kedagi, kes küündiks praegu/lähitulevikus Premier League’i tasemeni peale Klavani? (Siim Pärn) Hetkel ei julge mitte ühegi Eesti jalgpalluri peale osutada ja öelda, et see mees mängib tulevikus Premier League’is, sest Klavani teekond sinna näitab, kuivõrd palju võivad asjad mõne aastaga muutuda.

Hooajal 2009-10 ei saanud Klavan, toona 24aastane ehk kindlasti mitte vanuses, kus peaks pingil istuma, Hollandi kõrgliigas platsile. Kui keegi oleks toona öelnud, et see mees mängib 30aastasena Premier League’is, puudunuksid antud seisukohale tõsiseltvõetavad argumendid.

Aga samas sisestab Klavani jõudmine Premier League’i usku, et tulevikus suudavad seda teisedki Eesti jalgpallurid. Või kui mitte Premier League’i, siis vähemalt Bundesligasse.

Kui tehakse tööd, nähakse vaeva, ohverdatakse palju ja pühendutakse täielikult, siis võivad head asjad juhtuda. Garantiisid muidugi pole, aga nagu ütles mulle eelmise nädala intervjuus Levadia peatreener Igor Prins: ega õnn kohapeal seisja juurde tule.

Kas sa näed võimalust, et Klavan võib üheks Liverpooli kaitse talaks? (Marek Trei) Arvestades, et ajaleht Liverpool Echo raporteeris äsja, et Mamadou Sakho saadeti USA laagrist koju (põhjuseks väideavalt distsipliin), siis see kahtlemata tõstab Klavani aktsiate väärtust, sest Sakho on sarnaselt meie mehele vasakpoolne keskkaitsja.

Ragnar Klavan, sel fotol veel FC Augsburgi keskkaitsjana, võitmas õhuduelli. Foto: JOHN MACDOUGALL

Kui tõenäoline on see, et Klavan hakkab Liverpoolis kandma samasugust rolli nagu Augsburgis? Millised on Klavani tugevused saamaks hakkama Premier League’is ning millest võib vajaka jääda? (Maksim Tjukin) Võimaluste kohta sai räägitud eelmise küsimuse juures –  märgin lisaks, et lõpuks on kõik enda teha – ja Klavani tugevustest rääkides, siis peamiseks on enesekindel mäng palliga. Otseseid nõrkusi ju ei olegi – ta on mitmekülgne ja hea kaitsja.

Kas Klavan võib pakkumise saada mõnelt paremalt klubilt ka lähiaasta jooksul? (Mel-Andris Paavel) Arvan, et ei eksi, kui ütlen, et paremateks klubideks liigituvad ainult Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Müncheni Bayern, Madridi Atletico, FC Barcelona ja Madridi Real. Hetkel ma stsenaariumit, miks keegi neist Klavanit enda ridadesse peaks soovima, ei näe. Ent mõne aasta pärast võib-olla küll, kui kellelgi tekib soov kindlustada tagalat kogenud ja mitmekülgse keskkaitsjaga (a la Thomas Vermaelen Barcelonas).

Aga see on kõik väga spekulatiivne praegu, sest säärase lükke eelduseks oleks, et 1) Klavan tõuseks Liverpoolis põhimeheks ja kehtestaks end Premier League’is, 2) et Liverpool otsustaks siis, et nemad enam Klavanit ei soovi.

Kogenud belglase Thomas Vermaeleni rolliks FC Barcelonas on olla varukeskkaitsja. Foto: Tony O'Brien

NÕMME KALJU EUROOPA LIIGAS

Mis sa arvad, kas see on reaalne, et 2016 Ballon d'Or’i võidab Tarmo Neemelo (statistika Euroopas on ju hea!)? (Ken-Martti Reinart) Ballon d’Or’i võidab tänavuse aasta eest Cristiano Ronaldo (kuigi võiks võita ka täpselt samad tiitlid võitnud Pepe). Aga millise auhinna võiks võita Tarmo Neemelo? Arvan, et Premium liiga parima jalgpalluri tiitliks võimalused puuduvad, sest seda otsustavad peatreeneri ei tihka hääletada vahetusmängija (kuigi väga tähtsa rolliga!) poolt. Aga soccerneti lugejate hääletuse võib Neemelo vabalt kinni panna.

Millise auhinnaga tuleks pärjata Tarmo Neemelot? Foto: LAURA OKS

Ott, kas värvid oma juuksed siniseks kui Nõmme Kalju peaks türklastest jagu saama? (Gregor Pent) Ei värvi, sest sinine ei sobi mulle.

Kui suur on sinu arvates protsentides võimalus et Nõmme Kalju teeb seda jälle (üllatab)? (Joonas Tiits) Esmaspäevane Õhtuleht ennustas, et 50% on võimalus, et Nõmme Kalju naaseb Euroopa liiga kolmanda eelvooru avamatšis Ankarast korraliku tulemusega. Korralikuks liigituvad võit, viik või üheväravaline kaotus, mis kõik jätavad kordusmänguks reaalse võimaluse edasipääsu püüda.

Kui kaugele on Kaljul lootust Euroopa liigas jõuda? (Martti Kallas) Kui saadetakse korda ime ja alistatakse kahe mängu kokkuvõttes Osmanlispor, ootab play-off’is veel tugevam vastane. Alagrupiturniirile jõudmine oleks imede ime. Aga nagu ütles Cristiano Ronaldo: unistamine pole keelatud, seda peab tegema.

Nõmme Kalju on Euroopa liigas alistanud kaks vastast. Nüüd minnakse vastu Türgi kõrgliigaklubiga Ankara Osmanlispor. Foto: LAURA OKS

RIO DE JANEIRO OLÜMPIAMÄNGUD

Kes on kõige suuremad staarid Rio OMil? (Kaspar Kotter) No meeste turniiril on kõige suurem staar Neymar (Brasiilia) ja siis tuleb tükk tühja maad. Saksamaa koondisesse kuuluvad kaksikvennad Sven ja Lars Bender, Nigeeria meeskonda John Obi Mikel.

Naiste turniiril on seis muidugi hoopis teine, sest olümpiamängud on seal samal pulgal MMiga. Brasiilia naiskonda veab viiekordne maailma parim mängija Marta (Brasiilia) ja 38aastane poolkaitsja Formiga mängib oma kuuendal olümpial (!), USA naiskonda kuuluvad näiteks Hope Solo, Carli Lloyd ja Alex Morgan. Saksamaa naiskonda kuulub kolm 100+ maavõistluse klubi liiget (Annika Krahn, Melanie Behringer ja Anja Mittag) ja Rootsi ridadesse kuulub 164 koondisemänguga 83 väravat löönud Lotta Schelin. Lisaks on kohal ühtlaselt tugev Prantsusmaa.

Valitsev naiste maailmameister USA kubiseb staarmängijatest. Foto: Gary Rohman

Kas Brasiilial on lootust Riol võita, kui nende põhimõtteliselt ainuke suurem mängija on Neymar? (Silver Olen) Kes võidab Rio olümpiaturniiri jalgpallis? Kas Brasiilia on suurfavoriit võidule või üllatab meid taas Portugal? (Targo Rätsep)

Ausalt ei oska olümpiaturniiri ennustada, sest pole seal osalevate meeskondade tegemistega kursis. Olümpiaturniiri puhul tasub aga silmas pidada, et 1) koosseisu kuulub vaid 18 mängijat, 2) kes peavad medalimängudele jõudmise korral pidama 17 päeva jooksul 6 kohtumist, millest kolm viimast võivad minna lisaajale.

Võrdluseks – EMi finalistid Prantsusmaa ja Portugal mängisid 7 mängu vastavalt 31 ja 27 päeva jooksul, mis teeb keskmiseks 1 mäng 4,42 või 3,86 päeva jooksul. Olümpial on sama näitaja 2,83 päeva, mis nõuab meeskondadelt nii koormuse ühtlast jaotamist kui ka väga head füüsilist vormi.

Seega soosikud selguvad turniiri käigus. Aga meenutades tunamulluse MMi poolfinaali tahaks väga näha Saksamaa – Brasiilia finaali…

Neymar Brasiilia koondise treeningul. Foto: VANDERLEI ALMEIDA

MUUD VÄGA TÄHTSAD JALGPALLITEEMAD

Milline EMil säranud jalgpalluritest võiks liikuda mõnda suurklubisse? (Erki Varandi) 2002 MMil jõudis Senegal veerandfinaali, mille järel osteti pea terve koondis Euroopa tippklubidesse, aga makstud ränka raha õigustasid üksikud jalgpallurid. Tippklubid suudavad implusiivsetele ostusoovidele vastu panna ning toetuvad vastavaid otsuseid tehes ikka reeglina laiemale valimile, kui EMil tehtud paar-kolm head etteastet. Jalgpalluri tegelikku taset ja võimeid peegeldab ikka klubis, mitte koondises näidatu.

Millal Eestis reaalselt jalgpalli mängima hakatakse? (Ingmar Vihmaru) Pühapäeval tegin oma selle hooaja esimese mängu rahvaliigas. Sekkusin seisult 0:3. Esmalt lõin palli niimoodi klaariks, et tabasin vastaste värava latti. Siis korjasin kolm tükki välja ja jäime 0:6 kaotusseisu. Siis tõusime seisuni 5:6 (andsin kaks resultatiivset söötu), lõpuks kaotasime viimase sekundi väravast 5:7. Oli erakordselt ja kirgastavalt reaalne jalgpall. Vähem virisemist.

On ju jalgpallis lihtne loogika, kui väravavaht püüab palli ja olukord on rahunenud, siis ta ei või, palli käest maha pannud, seda uuesti kätte võtta. Mis reegli järgi on lubatud palli põrgatamine, pall ju puutub maad ja väravavaht "korjab" selle taas üles? Lihtsalt hakkas huvitama, kes sellele olukorrale on mingi kindel reeglistik. (Markus Haug) No nii ongi, et põrgatamine ja maas lebamine on kaks erinevat asja. Olgu öeldud, et põrgatamisele kulunud aeg loetakse selle kuue sekundi sisse, mis väravavahil lubatud palli vallata (tõsi, antud reeglit rakendavad kohtunikud väga liberaalselt).

Kas Chelsea ja Liverpool võivad olla selle aasta Premier League'i favoriidid, kuna neil on mängukoormust vähem (nad ei osale Meistrite ega Euroopa liigas)? Samuti saavad mõlemad meeskonnad see hooaeg puhtalt lehelt alustada (Chelsea uue peatreeneriga ja Klopp saab täis-hooaja teha)? (Joonas Horn)

Ma ei usu, et eurosarja-kohustuse puudumine emmale-kummale olulise eelise annab, sest kõigi tippklubide koosseisud on eurosarjadega hakkama saamiseks piisavalt laiad.

Üldises plaanis on Premier League 2016-17 totaalselt ennustamatu, sest muutujaid on tohutult – Man City, Man United ja Chelsea on kõik uue treeneriga, osaliselt võib sama öelda ka Liverpooli kohta, sest Klopp saab esimest korda ise meeskonna hooajaks ette valmistada. Leicester City ja Tottenham Hotspur mullune edu viitab, et suurklubidel on varasemast tuntud monopolist üha keerulisem kinni hoida. Ma ausalt ei oska ega julge öelda, kes on algava hooaja soosik. Tuleks täitsa huupi pakkuda.

Chelsea vastne peatreener Antonio Conte meeskonda juhendamas. Foto: HEINZ-PETER BADER