Cincinnati Bengalsi äärekaitsja Margus Hunt.Foto: Joe Robbins
NFL ameerika jalgpalli liiga
26. juuli 2016, 14:41

Kas Margus Hundi töökoht Bengalsis on tõesti ohus? (6)

Ameerika jalgpalli profiliiga NFL koduleheküljel on kolumnist Gregg Rosenthal avaldanud artikli, kus toob välja 25 mängijat, kelle töökoht võib uue hooaja eel ohus olla. Äramärgitute seas on ka Cincinnati Bengalsi äärekaitsja Margus Hunt.

"Mängija võib vaid ühe mänguepisoodiga saada staarist äraunustatuks," märgib Rosenthal loo sissejuhatuses ja toob välja kolm 2014 märtsis väga hinnas olnud mängijat (Nick Foles, Jairus Byrd ja Victor Cruz), keda praegu ohustab töötuks jäämine.

"Treeninglaagrid algavad sel nädalal. NFLis tähendab see optimismi, ent nii mõnegi mängija jaoks ka ärevust. Järgneb meie mittetäielik nimekiri märkimist väärivatest mängijatest, keda ohustab lähinädalatel lepingust vabastamine," kirjutab Rosenthal.

Kolm aastat Bengalsi ridadesse kuulunud Hunt on veerandsaja mängija seas ära toodud viimasena. Põhjenduseks on kirjas: "Eestlane pole suutnud kolme NFLi hooaja jooksul oma mängu arvestataval määral lihvida."

Rosenthal annab õigesti mõista, et Bengals palkas Hundi suuremate lootustega. 1,5 sack'i (vastaste mängujuhi mahamurdmist) 29 mängu jooksul pole kindlasti number, mida Bengalsi peatreener Marvin Lewis 26. aprillil 2013 eestlast drafti 53. valikuna enda meeskonda lisades ette kujutas.

2014 hooaja keskel sai Hunt vigastada ja pidi meeskonna mänge kõrvalt jälgima. Uuesti tabas teda vigastus 2015 hooajaks valmistudes. Foto: Kevin C. Cox

Aga leidub ka objektiivne asjaolu Hundi kaitseks – kolmanda hooaja eel, mil ta pidanuks pärast kahte kohanemisaastat olema läbimurdeks küps, sai ta jõusaalis vigastada ning ei saanud meeskonnaga hooaja-eelset ettevalmistust ega treeningmatše kaasa teha.

Samas on tõsi see, et NFLis ei huvita ebaõnn kedagi. See on karm profiliiga, kus maksab tulemus ja kaastundeks tiheda konkurentsi tõttu aega ega võimalust pole. Seega kui Hunt juhtub treeninglaagris ning augustis peetavates kontrollmängudes esinema halvasti, võib Rosenthali pakutud stsenaarium tõesti teostuda.

Kui aga kevadel 1996. aastal liiga parimaks kaitsemängijaks kuulutatud Kevin Greene’i juures eritrenne teinud Hunt esineb korralikult, puudub Bengalsil igasugune põhjus temast loobuda, sest samaväärse asenduse palkamine kujuneks ilmselt kulukamaks kui Hundi panderollil pidamine.

Hundi roll oleks praeguse seisuga on olla Michael Johnson ja Carlos Dunlapi järel koos Will Clarke’iga meeskonna kolmas-neljas äärekaitsja. Nende töö on anda põhimeestele puhkust umbes kolmandiku mänguaja jagu. Lisaks on Hundist tolku ka mõningates standardolukordades (lahtilöögid, vastase löögiüritused). Probleemiks oleks olukord, kui embkumb põhimees saaks tõsise vigastuse, sest säärase vastutuse tarbeks Hundil (ja ka Clarke'il) kogemusi napib.

Kokkuvõte: Hunti ootab pingeline august, aga kui ta suudab esineda eeldatud tasemel, pole Rosenthali väljapakutud stsenaariumit karta vaja.

Margus Hunt murrab maha Indianapolis Colts mängujuhi Chandler Harnishi. See juhtus hooaja-eelses treeningmängus. Võistlusmängudes on sack'e eestlase arvel vaid 1,5. Foto: Aaron Doster