Mart SeimFoto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
26. juuli 2016, 17:53

Tõsteliidu president Jaan Talts juunior: Mart Seim on üliraskekaalu kategoorias ainukene puhas sportlane - see on kurb (11)

Teisipäeval teatati, et Venemaa tõstja ning Eesti medalilootuse Mart Seimi otsene konkurent Rios Ruslan Albegov on keelatud ainetega vahele jäänud. Eesti Tõsteliidu president Jaan Talts juunior pole venelase vahele jäämise peale üllatunud ning avaldab nördimust, et näiliselt on Seim ainukene puhas sportlane.

Londoni OMi dopinguproovide järeltestimisel osutus Albegovi oma positiivseks ning suure tõenäosusega peab ta loovutama neli aastat tagasi üliraskekaalus võidetud pronksmedali. Samuti jääb ta ilmselt eemale ka Rio olümpiast, mis tõstab ka Mart Seimi medalilootuseid.

„Mart lõpetab nüüd ühe koha võrra kõrgemal, täpselt nii palju tõusid ta šansid,“ sõnas Eesti Tõsteliidu president Jaan Talts juunior Õhtulehele, kelle arvates on on medali võitmine ikkagi keeruline, „Tänavu on läbi aegade kõige kõvem konkurents. Mart võistleb grusiini, kahe armeenlase, iraanlase ja egiptlasega.“

Siiski eristab eestlast kõikidest konkurentidest üks väga oluline fakt – ta on ainukene, kes ei ole kasutanud keelatud aineid. "Seim on puhas. Täna on Mart maailma +105 kaalukategooria tipus ainukene, kes pole kordagi dopinguga vahele jäänud. See on kurb. Kahju, et ta peab võistlema ja tulemusi saama ebaausate sportlaste konkurentsis,“ sõnas Talts.

Siiski ei tasu pead väga norgu lasta, sest keelatud ainete testimine on viimastel aastatel läinud üha paremaks. "Hea, et dopingukontroll on läinud nii karmiks. Pandora laegas on avatud ning enam ei saa seda seda kinni panna."

Venelase Ruslan Albegovi vahelejäämine ei tulnud Taltsile üllatusena. „2014. aasta MM oli ta viimane rahvusvaheline võistlus, pärast seda osales ainult kahel Venemaa meistrivõistlusel ehk suletud territooriumil, kuhu ei lastud rahvusvahelist WADA kontrolli.

Mis mõte on sporti teha, kui valmistuda olümpiaks ning teha kaasa ainult kinnistel võistlustel? See jättis väga halva mulje ning võis kindel olla, et ta on must. Väga hea, et see täna välja tuli,“ ütles rahulolev Talts.

Just 2014. aasta tõstmise MMil Almatõs tõusis esile Mart Seim, kes sai Albegovi järel neljanda koha. Suure tõenäosusega saab nüüd eestlane kaela pronksmedali, kuid Taltsi sõnul on ka sellel nii positiivne kui negatiivne külg.

Jaan Talts juunior Foto: Stanislav Moškov

„Mul on hea meel, et ta vahele jäi, kuid see teeb mind ka natukene nõutuks - kas nii ongi, et medaleid jagatakse kaks aastat hiljem? Rahaliselt kaotas Seim ja tõsteliit umbes 30 tuhat eurot, lisaks oleks Mart seisnud pjedestaalil. Kurb.“

Tänase uudise valguses on võimalik, et terve Venemaa tõstekoondis jäetakse olümpialt eemale. Nimelt lubas Rahvusvaheline Tõsteliit (IWF) Venemaa kindlalt olümpialt diskvalifitseerida, kui 2008. ja 2012. aasta OMi dopinguproovide järeltestimisel selgub kolme sportlase keelatud ainete tarvitamine. Nüüd on tagantjärgi vahele jäänud aga suisa neli venelast.

Talts ei hakka selle võimalikkusest spekuleerima. „Ma kuulun Euroopa Tõsteliitu ning ma ei tea, millise otsuse võtab vastu rahvusvaheline alaliit. Mulle oli ROKi otsus juba ootamatu, lükkasid kõik alaliitude kaela. Eks ole näha.“