LENDAV EESTLANE: Ott Tänak hullutas nii kohale sõitnud Eesti kui muust rahvusest publikut oma hirmpikkade õhulendudega. Foto: AFP / Scanpix
Auto-Moto uudised
1. august 2016, 04:00

Tänak oli Soomes kiiremaid mehi, ent rallijumal ei salli eestlasi (4)

Rallijumal pole kohe kindlasti eestlane. Või kui on, siis meie esiekipaaž Ott Tänak – Raigo Mõlder (Dmack) on habemiku korralikult välja vihastanud.

Kuidas muidu seletada seda, et värskelt kuu aja tagusest Poola draamast toibunud eestlased pidid nädalavahetusel Soome MM-rallil üle elama järjekordse (emotsionaalse) paugu. Õigemini neli, millest viimane osutus nii tõsiseks, et Tänak – Mõlder olid sunnitud 27 kilomeetrit enne finišit neljandalt kohalt katkestama.

Wilson: Fiesta tõestas taas kiirust

Eelnevate päevade jooksul üleelatud murede kiuste pühapäeval gaas põhjas kolmandat kohta jahtinud Tänakule sai saatuslikuks liigne uljus. 22. ehk üle-eelviimase kiiruskatse keskel libises ta ühes viienda käigu kurvis liialt tee välisserva ning tabas pervel peesitanud hiiglaslikku kivi.

"Kahjuks on meie ralli läbi. Tallasime kõvasti, et poodiumile jõuda, kuid sõitsime vastu suurt kivi," oli Tänak sunnitud vahetult pärast avariid Twitteris säutsuma. Kahju, tuline kahju!

Saaremaalt pärit ralliäss kuulus Soome ülikiiretel ja –nõudlikel kruusateedel igasuguse kahtluseta eliitklassi. Ta võitis kokku kuus kiiruskatset, millest enam (kaheksa) suutis vaid ralli üldvõitja Kris Meeke (Citroen).

Üleüldse läbis Tänak tervenisti ühes tükis masinal 17 kiiruskatset, millest vaid viiel jäi esikolmikust välja. Ja sedagi õige napilt, sest nood katsed olid lühikesed.

M-Sporti meeskonna, mille ala sisuliselt eestlasedki kuuluvad, boss Malcolm Wilsongi soovis rallijärgsetes kommentaarides keskenduda positiivsele. "Suurimat rõõmu pakkus Fiesta esitus. Tõestasime taas, et oleme piisavalt kiired, et võidu nimel heidelda," sõnas Wilson pressiteate vahendusel. Ta vihjas eestlastele.

"Noppisime nädalavahetusel seitse katsevõitu, millest kuus saavutasid Ott ja Raigo. Lihtsalt ebaõnn, et nad ei vormistanud oma muljetavaldavat come-back’i poodiumikohaks."

Visa hing

Muljetavaldav come-back on väga täpne sõnapaar, millega Eesti ekipaaži esitust kirjeldada. Selgitagem, miks? Reedel purunes nende Fiestal amordikinnitus (ajakaotus ligi minut) ning neli kiiruskatset hiljem rehv (ajakaotus 25 sekundit). Päeva lõpuks lahutas 8. kohal paiknenud eestlasi poodiumist ehk Thierry Neuville’ist (Hyundai) 30 sekundit.

Laupäev algas imeliselt. Kahe katsega kerkiti hoobilt neljandaks, kusjuures Hayden Paddon (Hyundai) edestas meie mehi vaid 0,5 sekundiga. Ent 15. kiiruskatsel andis taas üks Tänaku Dmacki rehv otsad ja kaduma läks ligi 20 sekundit. Aga eestlane on visa ja kannatab kõik ära, nagu laulsid näitlejad Märt Avandi ja Ott Sepp mõne aasta eest "Tujurikkujas".

Kõige ülalkirjeldatu kiuste lahutas eestlasi saatusliku avarii hetkel poodiumi madalamaist astmest ehk Craig Breene’ist (Citroen) napid 4,8 sekundit. Teise koha mees Jari-Matti Latvala (Volkswagen) oli 1.11 ja liider Meeke 1.47 kaugusel. Ent kui lüüa viperduste taha kaduma läinud sekundid kokku (ligi 1.45), siis on siililegi selge, et Tänak teenis Soomes õigustatult hüüdnime "Lendav Eestlane".

Paraku maksab (ralli)spordis vaid tulemus. Seda aga Tänak – Mõlder lahe tagant koju ei toonud, seega jääb nii meestel endil kui nende fännidel üle vaid "olekseid" ja "polekseid" vaagida. Tõsi, fakti, et eestlased on kruusal teravaimas tipus, teavad Soome ja Poola võidukihutamiste järel raudselt kõik potentsiaalsed rallimaailma tööandjad.

Ja nagu Tänak – Mõlderi äpardumisest veel vähe oleks, sõitsid WRC2-klassis viiendat kohta hoidnud Karl Kruuda – Martin Järveoja (Dmack) ralli viimasel kiiruskatsel teelt välja ning katkestasid samuti. Seega, must nädalavahetus Eesti rallispordis.

Vahest läheb kolme nädala pärast paremini, kui MM-sari jätkub Saksamaa asfaltralliga.

Soome MM-ralli

1. Kris Meeke (Citroen) 2:38.05,8
2. Jari-Matti Latvala (VW) +29,1
3. Craig Breen (Citroen) +1.41,3
4. Thierry Neuville (Hyundai) +1.45,9
5. Hayden Paddon (Hyundai) +1.48,2
6. Mads Östberg (M-Sport) +2.04,6

24. Sebastien Ogier (VW) +19.50,6

MM-punktiseis
Sõitjad

1. Ogier 143 punkti
2. Andreas Mikkelsen (VW II) 98
3. Latvala 87

8. Tänak 52

Meeskonnad

1. Volkswagen 227 punkti
2. Hyundai 168
3. M-Sport 112

6. Dmack 58