Eesti epeenelik Erika Kirpu, Irina Embrich, Julia Beljajeva ja Kristina Kuusk.Foto: Facebook / European Fencing Federation
Vehklemine
1. august 2016, 04:00

Kes seisavad epeenaiskonna olümpiakullal ees? (1)

Eesti epeenaiskond alustas eile varahommikul teekonda Rio de Janeiro olümpiale. 20 aastat ootust saab lõpuks läbi, kuid millised on mõõgapiigade šansid?

Irina Embrich (maailma edetabeli 10.), Erika Kirpu (19.), Julia Beljajeva (44.) ja varuliige Kristina Kuusk (23.) asuvad 11. augustil vehklema olümpiamängudel naiskondliku kulla eest. Väiksemat eesmärki ei saa poolteist kuud tagasi Euroopa meistriks kroonitud naiskond endale panna, kuid reaalsuses on tee tõotatud maale üpris raske.

Pärast kullasärast EMi selgus edetabel, mille järgi naiskonnad turniiri võõrustaval Carioca Arenal vehklema hakkavad. Eesti on maailma reitingus neljas ja kohtub veerandfinaalis viiendat kohta hoidva Lõuna-Koreaga. Sealt edasi tuleb aga jälgida konkurente.

Õhtuleht võttis appi statistika ning vehklemistreener Helen Nelis-Naukase, arutlemaks, milliste vastastega Eesti kokku läheb. Parima stsenaariumi kohaselt võiks Ukraina võita Hiinat, USA Rumeeniat ja Prantsusmaa Venemaad. Tõsi – tegemist on vaid spekulatsiooniga ning nagu vehklemises ikka, otsustavad võitja head närvid ja parajasti käes olev päev.

Turniiritabel

Esimene vastane: Lõuna-Korea

Eesti saldo sel hooajal: 3:0
Eesti saldo olümpiatsüklis: 8:0

Naiskond: Shin A Lam (11.), Choi In-jeong (30.), Choi Eun-sook (42.), Kang Young-mi (37., varu)

Eelmisel olümpial: hõbemedal

Ekspertarvamus: "Miks eestlased korealasi tihti võidavad, on seetõttu, et lühemad korealased torkavad alt, aga pikemad eestlased pealt. Ometi on Korea tavaliselt olümpial hästi vehelnud. Samas, Eesti pole ju olümpial käinudki – miks ei peaks me sama hästi vehklema?"

Statistika: Tervikuna peaks naiskond olema paberil Eestist nõrgem ning eestlannad on tänavu kolmel MK-etapil Barcelonas, Legnanos ja Buenos Aireses tõestanud, et korealannadega probleemi pole. FIE koduleheküljele antud intervjuus tunnistas Shin, et on tegelenud alakeha vormimisega. "Olen teinud palju kükke ja hüppeharjutusi, et mu jalad oleksid Rios tugevad!"

Teine võimalik vastane: Hiina

Eesti saldo sel hooajal: 0:2
Eesti saldo olümpiatsükli ajal: 1:6

Naiskond: Xu Anqi (1.), Sun Yiwen (9.), Sun Yujie (15.), Hao Jialu (58., varu)

Eelmisel olümpial: olümpiavõitja

Ekspertarvamus: "Hiinlannad on korealastest pikemad ja vehklevad sarnaselt eestlastele väga palju torke peale. Läbi tera vehkleb kõige rohkem maailma esinumber Xu – kui teda suudetakse ohjata, siis on nad võidetavad. Peatreener on neil prantslane, seega on prantsuse kooli väga palju tunda. Ebamugav vastane."

Statistika: Tänavused võidud Eesti üle on hiinlannad teeninud Nanjingi ja Legnano MK-etappidel. Kuigi saldo räägib meie kahjuks, on lähiminevikust varnas üks väga väärtuslik võit – Kaasani MMil alistas Eesti veerandfinaalis Irina Embrichi torkest Hiina 31:30 suisa lisaajal! Eesti võitis hõbeda, hiinlannad leppisid viienda kohaga.

Hiina epeenelik. Foto: Reuters / Scanpix

Teine vähemvõimalik vastane: Ukraina

Eesti saldo sel hooajal: 2:0
Eesti saldo olümpiatsüklis: 3:5

Naiskond: Olena Krõvõtska (38.), Ksenija Pantelejeva (40.), Jana Šemjakina (28.), Anfissa Potškalova (73., varu)

Eelmisel olümpial: 8. koht

Ekspertarvamus: "Kui Ukraina suudaks Hiinat üllatada, oleks see loomulikult meile parem. Vana kokkuvehelnud koosseis, aga viimasel ajal särtsu pole olnud."

Statistika: Ukrainaga on tänavu mindud vastamisi kahel korral, Nanjingi ja Buenos Airese MK-etappidel. Taktika pole seni alt vedanud ning paberil oleks Ukraina kindlasti kergem vastane kui Hiina.

Mis saab edasi?

Teine tabelipool on sama ettearvamatu. Juhtub Eesti pääsema poolfinaali, on valik mitmekesine: 2014. aasta maailmameister Venemaa, 2015. aasta Euroopa meister ja MM-hõbe Rumeenia, 2012. aasta olümpiapronks USA või tänavune Euroopa hõbe Prantsusmaa.

Venemaa

Eesti saldo sel hooajal: 1:1
Eesti saldo olümpiatsüklis: 3:6

Naiskond: Violetta Kolobova (12.), Tatjana Logunova (3.), Ljubov Šutova (27.)

Eelmisel olümpial: 4. koht

Ekspertarvamus: "Venelaste kool on lihtsalt niivõrd tugev, et pole imestada. Nad on juba tükk aega Rios treeninglaagris olnud ning omavaheliseks sparringuks on neil kaasas mitte neli, vaid kuus vehklejat! Nad on alati võimelised kulda võitma!"

Statistika: Nagu riikidevahelised suhted, on ka vehklemisrajal olnud palju pingeid. Vahetult enne olümpiat keerasid venelased eestlastele käru, jättes ära kokkulepitud treeninglaagri. "Ega see hea ole, et tugev laager ära jääb, ent mis ei tapa, teeb tugevaks," tunnistas peatreener Kaido Kaaberma nädalaid tagasi Delfile.

Tänavu on skoor olnud tasavägine: olümpialepääsuks olulisel MK-etapil Barcelonas alistati venelased finaalis 26:22, kaks kuud enne seda langeti Legnanos venelannade mõõga otsa 35:45. Ne rõba, ne mjaso.

Venemaa epeenelik. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa

Eesti saldo sel hooajal: 2:0
Eesti saldo olümpiatsüklis: 7:3

Naiskond: Marie-Florence Candassamy (49.), Auriane Mallo (45.), Lauren Rembi (43.)

Eelmisel olümpial: ei osalenud

Ekspertarvamus: "Prantsusmaa on noor võistkond, aga usun, et ka nemad võivad üllatada. Sport on sport – me ju ei tea, millise taktikalise ettevalmistuse keegi kodus teinud on. EMil võitsime neid, aga kui nad suutsid midagi nüüd muuta, võivad ka nemad võita. Kogu võistkond on pikka kasvu ja kindlalt on nad tulevikutegijad."

Statistika: Prantslannadest pole tänavu Eestile suurt vastast olnud, kui Barcelona MK-etapi kaheksandikfinaalis alistati nad 37:28 ning märksa kaalukamal võistlusel, Toruni EMil finaalis 33:28. Pole just unelmate vastane, aga ajab asja ära küll!

Rumeenia

Eesti saldo sel hooajal: 1:2
Eesti saldo olümpiatsüklis: 4:6

Naiskond: Ana Maria Popescu (varem Branza, 6., pildil), Simona Gherman (8.), Simona Pop (47.), Loredana Dinu (32., varu)

Eelmisel olümpial: 6. koht

Ekspertarvamus: "Rumeenia plussiks on kõigi koondiseliikmete pikk kogemus, mida osatakse naiskonnas ära kasutada. Nad on praegu vehklejatest ühed kõige vanemad. Kui Popescul vigastusi pole, on ta rumeenlastest kindlasti parim. Oskavad taktikat kasutada – kui vaja, ei roni ega trügi, kui vaja, torkavad igale poole."

Statistika: Kindlasti Eesti jaoks üks ebamugavamaid vastaseid üle aegade – alustades esinumber Popescust ja lõpetades varuliikme Dinuga. "Popescu on väga tugev vastane ja väga kaval. Temaga on väga huvitav vehelda, tihti ei tea, mida ta teha võib," rääkis Erika Kirpu juba eelmisel aastal Euroopa mängude finaali järgselt, kui kaotatud oli just Rumeeniale. Ometi suutis Eesti revanšina Barcelona MK-etapi veerandfinaalis peene taktikamänguga Rumeeniat võita ning lõpuks ise poodiumi kõrgeimale astmele ronida. Lootust on!

USA

Eesti saldo sel hooajal: pole vehelnud
Eesti saldo olümpiatsüklis: 4:1

Naiskond: Katharine Holmes (25.), Courtney Hurley (16.), Kelley Hurley (18.)

Eelmisel olümpial: pronksmedal

Ekspertarvamus: "Kunagi juunioride MMi esikohamatšis (meilt vehklesid Kirpu, Beljajeva, Paju) panime neile pika puuga ära. Usun, et oleme võimelised neid õige taktikaga võitma, kuid kindlasti tahavad seda teha nemadki. Kõik sõltub väga paljudest asjadest, aga arvan siiski, et oleme võrdsed!"

Statistika: Kui otsime üllatusi, võime neid otsida just Ameerika Ühendriikidest. Kui USA-l õnnestub Rumeeniat hammustada, on kõik võimalik. Eestlased on seni suutnud aga ameeriklannade mõõga eest ära hüpata ning suurvõistlustel pole nendega probleemi olnud.