SEGADUS: Pildil olev Venemaa kaugushüppaja Jelena Mašinistova teab, et temal Rio de Janeirosse asja pole, ent paljude tema kaasmaalaste saatus on veel lahtine. Foto: Reuters
Rio 2016 OM uudised
3. august 2016, 04:00

SÕNASÕDA: ROK veeretab Venemaa sportlastega seotud kaose WADA õlule (2)

Olümpiamängude jalgpalliturniir algab täna, aga viimaste Venemaa sportlaste osalemine Rio de Janeiro OMil selgub ülehomme, kui toimub pidulik avatseremoonia ning vibulaskmise eelringid. Absurdne olukord on tekitanud Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) ja Maailma antidopingu agentuuri WADA vahelise sõnasõja.

Et mõista kahe organisatsiooni tüli tagamaid, tuleb minna ajas pisut tagasi. 18. juulil avaldas WADA Kanada professori Richard McLareni 103leheküljelise raporti, mille sõnum lühidalt kõlab, et Venemaa spordiministeerium juhtis riikliku petuskeemi, mille abil pesti aastatel 2011-15 dopingusüüst puhtaks 311 atleeti. WADA soovitas šokeeriva uurimuse valguses ROKil kõik Venemaa sportlased olümpialt eemale jätta.

WADA: tegutsesime viivitamatult

Nädalapäevad hiljem otsustas ROK, et venelaste starti lubamine või mittelubamine jääb alaliitude teha. Möödunud pühapäeval teatas ROK aga, et lõplik sõna jääb hoopis nende loodud kolmeliikmelisele komisjonile. Viimane pitseri löömise tärmin olevat reede. Ühesõnaga, segadust kui palju, mistap pole imestada, et kriitikanooli lendab ROKi pihta uksest ja aknast. ROKi president Thomas Bach viskus kilbina turmtule ette ning asus WADAst patuoinast voolima.

Thomas Bach Foto: Reuters / Scanpix

„ROK ei vastuta McLareni raporti ajastamise eest,“ alustas Bach kaitsvat monoloogi. „ROK ei vastuta, et WADA ei kasutanud neile paari aasta eest laekunud informatsiooni ega vastuta ka antidopingulaborite järelevalve eest. Seega pole ROKi süü, et peame kõigest mõned päevad enne olümpiat säärase juhtumiga tegelema.“ 

Tolle olümpialiikumise juhi sõnavõtu peale avaldas WADA vastulause, milles mõistab, et McLareni raporti ajastus mõjutab mitmete organisatsioonide tööd Rio mängudeks valmistumisel, ent teatab, et tegutses viivitamatult.

WADA president Sir Craig Reedie, kes on muuseas ka ROKi asepresident, viitas pressiteates asjaolule, et nende uurimiskomisjonil polnud varem konkreetseid tõendeid, et Venemaa riik manipuleerib oma sportlaste dopinguproovidega.

Kinnituse said nad alles tänavu mais, kui endine Moskva ja Sotši dopingulaborite juht, dr Grigori Rodtšenkov USA meedia vahendusel kõik hingelt ära rääkis, kuidas ta Sotši taliolümpial ööhämaruses Vene sportlaste uriiniproove vahetas. Seejuures rõhutab Reedie, et WADAle ei poetanud ta eelmisel aastal toimunud ülekuulamistel ühtki infokildu.

Sir Craig Reedie. Foto: Reuters / Scanpix

„Too dr Rodtšenkovi sõnavõtt andis meile konkreetse aluse uurimist alustada. Ja seda me ka kohe tegime,“ sõnas Reedie. „Loogiline, et professor McLareni raport häirib olümpiaks valmistumist, sest tema paljastused on niivõrd tõsised. Sestap pidime need viivitamatult avaldama ja nende põhjal tegutsema.“

ROKi liige: antidoping vajab ümberkorraldusi

Bach ei usu, et Venemaa sportlastega seotud kaos kuidagiviisi ROKi usaldusväärsust õõnestaks. „Arvan, et inimesed mõistavad, kui keerulise otsusega me silmitsi seisime. Kujutage ette, missugune juriidiline põrgu oleks vallandunud, kui me otsustanuks kogu Venemaa koondise olümpialt eemaldada,“ arutles 1976. aasta Montreali olümpial floretivehklemises meeskondliku kulla võitnud sakslane.

„Usun, et rahvas mõistab, et tegime oma parima, et puhtaid sportlasi kaitsta. Meie otsus sai üle maailma palju toetust. Me ei saa võtta inimestelt võimalust tõestada oma süütust.“

Kanada naiste jäähokikoondisega neli olümpiakulda võitnud praegune ROKi sportlaskomisjoni liige Hayley Wickenheiser sõnas Venemaa loo valguses, et dopinguvastane võitlus vajab põhjalikku süsteemimuutust.

„Näeksin meeleldi, et antidopingu organisatsioon oleks täielikult iseseisev (WADA on ROKi loodud ning saab poole oma eelarvest sealt – M.T.), sest praegu on asutuste vahel liialt huvide konflikte,“ lausus Wickenheiser BBCle. 

„Kahetsusväärne, et Venemaa sportlaste osalemine või mitteosalemine on jäetud viimasele minutile. See teeb kõigile asjaosaliste olukorra äärmiselt raskeks. Näiteks Kanadas on keelatud ainetega vahele jäämine häbiasi, aga kõikides riikides see nii ei ole. Mõnes on see suisa elustiil.“