Margus Uba Viasat Sport Balticu stuudios koos oma poja Kevin-Kristjaniga Foto: erakogu Foto: Erakogu
Spordivaria
4. august 2016, 17:25

Spordikommentaator Margus Uba: mulle on au, kui mind isaga võrreldakse (7)

Telelegendi Toomas Uba poeg Margus Uba on astumas oma isa jälgedesse, sest just tema vahendusel jõuavad Eesti spordisõpradeni Rio olümpia kergejõustiku-, tennise- ja ujumisvõistlused.

TV3 ja Viasati spordikanalil olümpiamängude olulisemaid spordialasid kergejõustikut ja ujumist ning enda lemmikala tennist kommenteerivale Margus Ubale pole olümpiareportaažid siiski päris võõrad. Ta on EBU-s ehk Euroopa ringhäälingu ühenduses töötanud alates Atlantast neljadel suveolümpiamängudel ning ka Torino taliolümpiamängudel. EBU töö kõrvalt on ta teinud koos Hanno Tombergiga raadioreportaaži Kaia Kanepi esinemisest Pekingi olümpial ning kommenteerinud mõne üksiku mängu ka ETV-le.

Sellises mahus kommenteerimine on aga Uba jaoks midagi uut. „Vastutus on tõepoolest suur ja tänan Kalev Kruusi ja Viasati ja TV3, kes mulle selle ülesande andsid. Usun, et adrenaliini abiga tirime olümpia võiduka lõpuni,” märgib Uba, kes kommenteerib kergejõustikut Timo Tarve, ujumist Indrek Sei ja tennist Michel Lehtmetsaga.

Võib öelda, et mõnes mõttes jätkab poeg Rios isa alustatud tööd. Margus Uba tunnistab, et pole ise niimoodi mõelnud, sest isa surmast on juba palju aega möödas. „Mul on praeguseks juba endal televaldkonnas palju kogemusi. Aga kui mind ükskõik millise nurga alt isaga võrreldakse, on see ainult au ja kiitus,” räägib telemees ja lisab, et on kuulnud n-ö külavahejutte, mille kohaselt isa Toomase ja poeg Marguse hääletämbrid ja väljendidki on ülekannete ajal üsna sarnased.

Tõsi, kui ETV kommentaatorid saavad mänge vahendada kohapealt, siis TV3 reporteritel tuleb hakkama saada Tallinna stuudios. Uba selles siiski väga suurt probleemi ei näe: „Emotsiooni taha ei jää midagi, aga kindlasti saaks kohapeal näiteks kergejõustikus jälgida tervet staadionit. Saaksime Timoga alad ära jagada, et üks jälgib jookse, teine väljakualasid. Selles mõttes on stuudiost kommenteerides mingil määral piirangud peal, peame ise olema tublimad ja entusiastlikumad, et tuua televaatajateni kõik olulised sündmused ja emotsioonid.“

Spordikommentaatorina ei astu Uba aga sugugi esimesi samme: viie aastaga on ta Viasati kanalil kommenteerinud üle tuhande tennisematši ja koos Timo Tarvega kaks hooaega ka kergejõustiku Teemantliigat. Just seda peab Uba heaks aluspõhjaks, aga mõistagi on tulnud kergejõustikus teha kõvasti taustatööd. Ujumist asub Uba kommenteerima koos Indrek Seiga, telemees on kohapeal olümpiaujumise võistlusi näinud ja kinnitab, et ala on äärmiselt emotsionaalne ja kaasakiskuv. „Loodan, et tunneme end Indrekuga piltlikult öeldes kui kalad vees.“

Ole sa nii hea telekommentaator kui tahes, kriitika eest ei päästa see kedagi. Kas Uba on valmis, et temagi kommenteerimise kohta võib tulla kriitikat? „Iga asjaga peab kursis olema. Mul on paar inimest, kelle kriitikast üritan õppust võtta. Üks on mu enda ema ja teine Tarmo Tiisler. Kui on põhjendatud kriitika, siis loomulikult tuleb seda arvestada. Üritan anda endast parima, et telekavaatajal oleks mugav ülekandeid jälgida. Mida parem ja ülevaatlikum kommentaar, seda vähem tuleb ka kriitikat. Aga mingisuguseks kriitikataluvuseks pole ma endale eraldi psühholoogi palunud. Teen oma tööd lõbuga ja nii hästi kui suudan, loodetavasti meeldib see televaatajatele,” vastab Margus Uba.

--------------------------------

Reklaamipause ei pea kartma

Erinevalt ETV-st on TV3 ja Viasati ülekannetes tulemas ka reklaamipausid, aga Margus Uba kinnitab, et ükski oluline sündmus või eestlaste sooritus ei jää spordisõpradel seepärast nägemata. Kergejõustikus ja ujumises on ju stardid ja võistlusajad minutilise täpsusega teada ning tennises toimuvad poolte vahetused. „Kindlasti tuleb kergejõustikus olukordi, kus minutiks-pooleteiseks otsepildist ära minnes ei jää televaatajal midagi olulist nägemata. Selge on see, et kui Kanter oma kuuendat katset teeb, siis enne seda ei lülita keegi ülekannet reklaamipausile,” lisab Uba.

----------------------------------

Ootab Eesti sportlaste edu

Margus Uba ootab Rio olümpialt kõige enam seda, et Eesti sportlased esineks hästi. „Kui meie väikesele riigile tuleks kasvõi üks medal, oleks see juba kordaminek. Ennekõike tahaks näha, et kõik Eesti sportlased, kes on endale igati õigusega taganud pääsu olümpiale, annaks endast maksimumi ja teeks kas oma isikliku margi või vähemalt jõuaks sellele väga lähedale,” räägib Uba oma olümpiaeelsetest ootustest.