Laura Nurmsalu teeb täna oma olümpiadebüüdi.Foto: Toomas Tatar
Rio 2016 OM uudised
5. august 2016, 16:29

Kuidas võib vibulaskur Laura Nurmsalust saada olümpiavõitja? (3)

Eestlaste jaoks algab Rio de Janeiro olümpia täna kell 19, kui tulejoonele astub vibulaskur Laura Nurmsalu (maailma edetabelis 75.). Et vibulaskmine pole eestlastele nõnda tuttav ala kui näiteks kettaheide või sõudmine, on paslik tutvuda ala võistlussüsteemiga. 

Täna toimub eelring. See tähendab, et 64 meeslaskurit ja 64 naislaskurit lasevad kõik läbi 70 meetri harjutuse. See koosneb 72 noolest 70 meetri distantsilt. Laskmine toimub seeriate kaupa. Ühes seerias lastakse 6 noolt. Kokku liidetakse omavahel 6 seeriat ehk 36 noolt (maksimaalne tulemus 360 silma). Pärast väikest pausi lastakse veel 36 noolt.

72 noole tulemuste põhjal tekib paremusjärjestus, mille järgi pannakse paika olümpiaring. Olümpiaring on tavaline play-off süsteemiga tabel, kus duelli võitja liigub edasi, kaotaja võtab vibult nööri maha ja pakib kohvri kokku.

Eelringi asetus määrab vastase tugevuse - 1. tulemuse lasknud sportlane läheb 1/32-finaalis vastamisi 64. kohaga, 2. koha laskur 63. kohaga ja nii edasi. Individuaalsed duellid algavad esmaspäeval.

Duellide süsteem on eelringi omast märksa erinev. Seal lasevad sportlased kolme, mitte kuue noole kaupa. Iga seeria (ehk kolme noole summa) võit annab 2 punkti, võrdne tulemus mõlemale laskurile 1 punkti. Järgmisesse ringi pääseb see, kes kogub esimesena 6 punkti.

Maksimaalne seeriate arv on viis (kõik tulemused võrdsed). Seisul 5:5 toimub ümberlaskmine, kus mõlemad sportlased saadavad mati poole teele ühe noole ning võitja on sportlane, kelle nool on tsentrile kõige lähemal (iga millimeeter loeb, mõõteriistaks on joonlaud või mõõdulint).

Olümpiavõitjaks tuleb vibulaskur, kes alistab järjepanu kuus vastast.

Tänase eelringi põhjal pannakse paika ka võistkondlike duellide vastased, kuid Eesti naiskond oli esimene, kes viimasel kvalifikatsiooniturniiril olümpialt eemale jäi. 

Naiste individuaalvõistlusel väärivad lisaks Nurmsalule jälgimist kindlasti Londoni kuldmedalist Ki Bo Bae (Lõuna-Korea) ja hõbemedalist Aida Roman (Mehhiko). Nende nimede kõrval on kerkinud suursoosikuteks ka Tan Ya-Ting (Taipei) ja Choi Misun (Lõuna-Korea).