LIIDER: Leedu korvpallikoondise keskmängija Jonas Valanciunas Rios harjutamas.Foto: AFP / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
6. august 2016, 04:00

Millised on korvpallikoondiste plussid-miinused – kas Leedul on lootust jällegi medal võita?

Kui Leedu riik sai 1991. aastal iseseisvaks, tähendas see suurele korvpallirahvale suurt võimalust mängida oma meeskonnaga suurvõistlustel ning koguni kolmedel olümpiamängudel järjest võideti medal! Millised on nende võimalused seda taas teha?

Juba olümpiamängude korvpalliturniirile jõudmine on saavutus, sest osaleb kõigest tosin riiki ning Vana Maailma esindatus pole ülearu suur. Leedulastel on olnud ebaõnnestunud EM-turniire, kuid olümpial on nad alati nagu viis kopikat kohal olnud. 1992, 1996 ja 2000 nopiti pronksmedal, kahel järgmisel korral jäädi neljandaks ja alles 2012 Londonis tuli leppida veerandfinaaliga. Viiel korral järjest poolfinaalis – see on saavutus, mida annab järele teha ja mis annab aimu Leedu korvpallitraditsioonide võimsusest. On paremad või veidi halvemad ajad, kuid ikka saadakse kokku löögijõuline rusikas.

USA portaal SB Nation kuulutas ette ära, et ehkki nende kodumaa on Riosse saatnud kolmede viimaste mängude kõige lahjema satsi, on sellel kulla võtmiseks endiselt piisavalt võimu. Ning pandi järjestusse hoopis ülejäänud meeskonnad. Leedule anti nende seas kolmas positsioon.

Leedu

Foto: AFP / Scanpix

Plussid: Neil pole küll varasemat võimsust, pole nii eredat tähte kui 1990ndatel Arvydas Sabonis ja 2000ndatel Šarunas Jasikevicius, nad võisid eelmise aasta EMil võita Eestit viimaste sekundite viskega, kuid kel on just olemas see suurturniiridel nõnda vajalik sitkus. Neil pole Rios praktiliselt ükski oluline mängija puudu peale Donatas Motiejunase. Enamik mängijatest on parimas eas, kas lähenevad 30 eluaastale või on veidi üle selle, ning tuumik on aastaid koos mänginud.

Miinused: Üks võimalikke haavatavaid kohti on mängujuhi positsioon, kus Mantas Kalnietis on küll väga kogenud mängija, kuid mitte tüüpiline point-guard. Kui tema suudab oma asjad korras hoida, on pool võitu juba käes – muidugi mitte võimalikus kohtumises USAga. Medalivõimalused sõltuvad paljuski sellest, kas alagrupiturniiri tagajärjel õnnestub vältida varast kokkuminekut ameeriklastega play-off’is.

Prantsusmaa

Nicolas Batum, Tony Parker, Rudy Gobert. Foto: AFP / Scanpix

Plussid: SB Nationi USA-järgse tabeli veidi üllatav troonija. Prantslaste suurte NBA kogemustega tuumik on Euroopa meistrite hispaanlaste omast kokkuvõttes noorem ja see otsustas asja. Portaal ootab näiteks Nicolas Batumilt vihast vastuseisu Kevin Durantile. Tony Parkeril on meeletult kogemusi ning samal ajal ulatab ta liidripaela sujuvalt Euroopa klubide parimale mängijale Nando De Colole.

Miinused: Mõne päeva eest kaotati Argentiinas peetud nelja meeskonna kontrollturniiril kõik kolm mängu, mulluse EMi poolfinaalis jäädi alla alla Hispaaniale. Peatreener Vincent Collet tegi kuu aega tagasi ka väikese skandaalikese tekitanud otsuse, kui otsustas Riosse minna OM-valikturniiri võitnud koosseisuga ja jättis välja NBA lepinguga tegelnud Evan Fournier’. Ta lisas vaid Rudy Goberti, kes oli juuli alguses vigastatud.

Hispaania

Pau Gasol. Foto: Reuters / Scanpix

Plussid: Valitsev Euroopa meister saab nautida taevalikku, aastaid kokku mänginud koosseisu. Igas liinis on olemas oma liidrid ning meeste taga pole klubidena enam valdavalt Real ja Barcelona, vaid rohkem kui pool tiimist on NBA lepingutega. Tegemist on USA järel ning Prantsusmaa kõrval pingi pikkuselt teise-kolmanda satsiga.

Miinused: SB Nation jättis Hispaania oma naabrist Prantsusmaast tahapoole põhjusel, et meeskonnas pole Marc Gasoli ega Serge Ibakat. Kui jutt käib muu hulgas ka USA-le vastu saamisest, siis esitatakse retooriline küsimus, et kes hakkab korvi all pidurdama DeMarcus Cousinsit?

Austraalia

Joe Ingles. Foto: AFP / Scanpix

Plussid: Ameerika suleseppadega võib vaielda või mitte, aga nende nägemuses asub „lihtsurelikest“ neljandal kohal Austraalia. Kängurumaal on hea ja ühtlane koosseis, terve algviisiku saaks kokku NBA meestest ning loomulikult tahab ookeanitagune kirjutaja näha hiljutiste Clevelandi meeskonnakaaslaste Kyrie Irvingi ja Matthew Dellavedova duelli!

Miinused: Austraalial on Patty Mills, Andrew Bogut ja rida teisi tugevaid tegijaid, kuid alagrupis, kus ka USA, Prantsusmaa ja Serbia, pakuvad Vana Maailma vaatlejad neile kõige rohkem neljandat kohta, mis tähendaks kohe veerandfinaalis kokku minemist teise grupi võitjaga.

Serbia

Miloš Teodosic paraneb olümpiaturniiri alguseks hiljutisest sõrmevigastusest. Foto: AFP / Scanpix

Plussid: SB Nationilt viienda koha saanud Serbia võitis eelmisel ülemaailmsel suurturniiril (2014 MM) hõbeda ning valitses selgelt kuu aja eest kodus peetud OM-valikturniiri. Neil jätkub nii pikkust kui ka tarkust ja meeskonnas on Euroopa tippmängujuht Miloš Teodosic.

Miinused: Serblastel sõltub teinekord aga liigagi palju tujust. Mullusel EMil mindi poolfinaali turniiri selgelt parima meeskonnana, kuid Teodosic, Bogdanovic, Raduljica ja Co võib selle näite põhjal ka lati alt läbi joosta.

Argentiina

Uue põlvkonna säravaim esindaja Facundo Campazzo. Foto: AFP / Scanpix

Plussid: Ainus meeskond peale ameeriklaste, kelle ridadesse kuulub olümpiavõitjaid. Tervelt neli tükki: Ginobili, Scola, Nocioni, Delfino. Lisame uue põlvkonna liidri, ägeda mängujuhi Campazzo ja veel mitu tegelast, kel ka NBA kogemust.

Miinused: Argentiina on tore ja mängib kodumaale lähedal, kuid on ka… vana. Omaaegsed kuldsed poisid võivad võtta mõnegi võidu, kuid USA kimbutamist nii, nagu seda tehti tosin aastat tagasi Ateenas, SB Nationi hinnangul ei tule. See aeg on nende jaoks möödas. Medal on võimalik, kuid pigem seda ei saada.

Horvaatia

Dario Šaric (palliga). Foto: AFP / Scanpix

Plussid: Intrigeerivaim noor koondis: Dario Šaric, Bojan Bogdanovic, Mario Hezonja. Neid peaks olema lõbus vaadata. Kuu tagasi valikturniiril alistati võõrsil Itaalia, mis oli kõva sõna.

Miinused: Pink jääb paraku lühikeseks. Põhitegijad on tasemel, kuid vahetusmehed lahjemad. Päris tippu niimoodi ei jõua.

Nigeeria

Plussid: Praegust Nigeeriat hinnatakse Aafrika viimaste aastakümnete tugevaimaks koondiseks.

Miinused: Paraku ei sõida olümpiale Al-Farouq Aminu ega Festus Ezeli. Mängitakse väga ühtlases B-grupis, kus kahe viimase koha vältimine tundub pehmelt öeldes ülejõu käiv ülesanne.

Brasiilia

OMi korvpalliareen Carioca peab peoperemehi aitama. Foto: Reuters / Scanpix

Plussid: Kodupublik ja kuum lõunamaine toetus, kuhjaga kogemust ja tahtmist end kodusel olümpial tõestada. Kontrollmängudes esineti võimsalt, näiteks tehti Austraaliale ligi 30 punktiga tuul alla.

Miinused: SB Nation on peoperemehed ometi paigutanud suisa B-grupi autsaideriks! Väga oluliseks puuduseks peetakse Anderson Varejao eemalejäämist, samuti on Nene oma võimsust minetanud. Probleeme olla ka viskamisega. Näis, kui hästi jänkid siis seda muu maailma korvpalli jagavad.

Hiina

Plussid: Maailmajao meistriks tulek pole kunagi lihtne, kuid sellega maailma suurima rahvaarvuga riigi plussid ka olümpiakonkurentsis enam-vähem piirduvad. Samas on kõvasti potentsiaali, sest tiimi vanim mängija on ainult 28-aastane!

Miinused: Hiina „ajas end üles“ koduseks Pekingi olümpiaks, kus jõuti veerandfinaali. Praegu pole riigil Yao Mingi taolist superstaari.

Venetsueela

Plussid: Et mullu tuldi Ameerika meistriks, osatakse end otsustavateks mängudeks kokku võtta.

Miinused: SB Nationi meelest ei saanud venetsueelalased isegi aru, mil moel neil õnnestus Ameerika tšempionaat kinni panna. Nad kaotasid võistluse käigus Mehhikole, Kanadale, isegi Uruguaile! Lisaks jääb Riost eemale riigi ainus NBAs mängiv mees, Brooklyn Netsis leiba teeniv Greivis Vasquez.

Alagrupid

A-grupp: USA, Prantsusmaa, Serbia, Austraalia, Venetsueela, Hiina.

B-grupp: Brasiilia, Hispaania, Leedu, Horvaatia, Argentiina, Nigeeria.

Mõlema grupi neli paremat meeskonda pääseb veerandfinaali, kus jätkatakse play-off-süsteemis.