TEEL: Olümpiatõrvikut aitas Maracana staadionile transportida ka Adriana Lima. Foto: PILAR OLIVARES
Rio 2016 OM uudised
5. august 2016, 23:12

Olümpiatule tõrvikujooksust on saanud sponsorite palagan ja pillerkaar

Õhtulehe trükkimineku ajaks polnud püha olümpiatuli veel Maracana staadionile jõudnud, ent loodetavasti toimetasid tõrvikukandjad sadade sõdurite valve all ta sinna turvaliselt ning ükski veepomm spordileeki ei kustutanud.

21. aprillil Kreekas süüdatud Rio de Janeiro mängude olümpiatuli jõudis poolteist kuud tagasi Brasiiliasse ja sellest ajast saati on meediasse ikka ja jälle sattunud pildid ja videod inimestest, kes tõrvikukandjaid leegi kustutamise eesmärgil rünnata proovisid.

Teeblokaadid ja tulekustutid on nende pisikeste terroristide – milleks muuks saab pahatahtlikult spordipidu rikkuda soovijaid nimetada – peamised relvad, ent ära ei põlata ka primitiivsemaid vahendeid. Veel neljapäeval, kui tõrvik möödus Rios maailmakuulsast Copacabana rannast, visati ootava rahvamassi sekka lihtlabane veepomm.

Olümpiatuld sellega mõistagi ei kustutatud. Esiteks oli tõrvikukandja veel ohutus kauguses, ent lisaks hoolitseb leegi heaolu eest sõna otseses mõttes terve armee.

Harilikult meediasse jõudvad pildid tõrvikukandjatest on ilus illusioon – väärikas ja olümpia-aadetele vastav mees või naine jooksmas olümpiamängude sünnipaigast Kreekas läidetud tulega, samal ajal kui tuhanded pealtvaatajad kõike austavalt jälgivad.

Tegelikkus on aga, et nii nagu tänapäeval tavaks peaaegu kõigega, on tõrvikujooks muutunud olümpiamängude sponsorite poolt ekspluateeritavaks pillerkaareks. Enne kui pealtvaatajad saavad olümpiatule gaasileegi lõhnagi nuusutada, jagab mängude ametlik pangapartner neile tasuta täispuhutavaid tõrvikuid, mille peale rahvas teineteist muljudes tormijooksu teeb ja Coca-Cola suurest bussist mängitakse rahvale tümpsuvat muusikat.

Kogu selle kärtsu ja mürtsu taustal oli tõrviku enda nähtavale ilmumine ääretult tagasihoidlik ja ootamatu. See vupsas telestuudiot varjanud kaubiku tagant välja nõnda ootamatult, et vähem tähelepanelikul pealtvaatajal võinuks hetk, mille nimel oodati linnatänavail tunde, sootuks nägemata jätta.

Tõrvikut ja sellelt leegi üleandmist ühelt kandjalt teisele turvasid sajad sõdurid, kelle kohaolek andis selgelt märku, et Brasiilias on jätkuvalt inimesi, kellele priiskavad olümpiamängud on pinnuks silmas ja nad soovivad leegi kustutamist. Õnneks on taolised inimesed vähemus.

Enamik Rio elanikke kavatseb täna täie hooga algavat spordipidu nautida. See oli ilmne ka tõrviku möödumist ootavat publikut jälgides – vaatamata kesköisele kellale olid tänavatele tulnud tuhandeid inimesi, keda kohalikud noored oma muusikaga lõbustasid. Vaatamata suurele rahvamassile polnud kusagil näha ainsatki õllepurki, sest tõrviku möödumine polnud seda tüüpi pidu. See oli pigem hetk leeki ja läbi selle ka enesesse vaatamiseks ja samadest mõtetest oli kantud ka eile õhtul peetud avatseremoonia.