Sydney ooperiteater.Foto: PETER PARKS
Rio 2016 OM päevik
6. august 2016, 13:25

Deivil Tserp | Spordiametnike seatemp ja Kolukanova vinge ujumine

Ajakirjanik Deivil Tserp kirjutab iga päev blogis oma varasematest olümpiamuljetest.

Targad inimesed ütlevad keeruliste elujuhtumine puhul, et eks aeg annab arutust. See tõdemus käib väga täpselt ujuja Natalja Hissamutdinova dramaatilise stoori kohta. Nimelt täitis piiga enne 2000. aasta Sydney mänge 100 m rinnulidistantsil olümpia B-normi, kuid spordipeole ta ei pääsenudki.

Toona selgitasid spordiametnikud, et Hissamutdinova alistas normi liiga hilja. Tegelikult ei viitsitud tema õiguste eest korralikult võidelda, keegi suurtest bossidest ümises üleolevalt, et ta on nii noor, jõuab veel olümpiale minna.

16aastane Hissamutdinova nuttis vannitäie pisaraid ja läks pärast hinge räsinud tagasilööki eluga edasi. Paraku ta olümpiale ei jõudnudki!

Hissamutdinova treeningukaaslane Jana Kolukanova pääses Sydneys 50 m vabaujumises poolfinaali ehk 16 parema hulka. Loomulikult said kõik aru, et see oli väga hea tulemus. Kuid nüüd, kui aeg on jällegi arutust andnud ja meie ujumine on madalseisus, tundub Kolukanova saavutus fantastiline.

Sydney ujumisvõistluste jälgimine oli nagu hiilgavalt lavastatud etenduse vaatamine. 17 000 pealtvaatajat mahutanud veekeskus oli iga päev rahvast tulvil. Austraallastel oli väga palju medalisoosikuid ja publik elas oma sportlastele häälekalt kaasa. Paiguti tundus, et ujula katus lendab kohe pealt ära.

Kui hollandlane Pieter van den Hoogenband alistas tulises 200 m vabaujumise kullalahingus kodupubliku lemmiku Ian Thorpe’i, muutus ujula ühtäkki haudvaikseks. Hõbemedal valmistas austraallastele suure pettumuse.

Eesti ajakirjanikel oli maailma kuklapoolel kõvasti tööd. Esimese medali napsas judoka Aleksei Budõlin. Sellest kordaminekust kirjutasime lugusid nii usinalt, et üks öö jäi vahepeal magamata. Meie leheneegrid liikusid järgmisel päeval roidunult ringi, kuid olid õnnelikud kaasmaalase kordamineku üle. Samasugust meeldivat öötööd pakkusid ajakirjanikele ka judoka Indrek Pertelson ja kümnevõistleja Erki Nool, kes võitsid vastavalt pronksi ja kulla.

Järgmises blogipostituses võtan aga luubi alla võltskangelased, kellele miljonid spordisõbrad heas usus kaasa elasid.