ÜHEKSAS: millal teeb mõni Eesti sportlane Rio olümpiamängudel parema tulemuse kui Tanel Kangert (keskel)?Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
8. august 2016, 04:00

ÕL RIOS | Tanel Kangert: loodetavasti ei jää mu 9. koht kauaks Eesti parimaks (1)

Rio olümpiamängude esimese kahe võistluspäeva järel on eestlastest saanud kõrgeima koha Tanel Kangert, kes tuli maantee grupisõidus üheksandaks. „Loodetavasti ei jää see eriti kauaks parimaks tulemuseks,“ nentis jalgrattur ise.

Lõõskav päike, munakivilõigud, kolm esimese kategooria tõusu ja korralikult märgistamata kurvid laskumistel tähendasid, et kaod olid laupäevasel 237,5 kilomeetrit pikal sõidul suured. 144 startinud ratturist finišeeris maailmakuulsal Copacabana rannal vaid 65. Enamik katkestanuist, sealjuures ka Rein Taaramäe, ronis sadulast maha omal otsusel, ent oli ka hirmsaid kukkumisi. Viimasel laskumisel lendas asfaldile näiteks esikohal sõitnud Itaalia superstaar Vincenzo Nibali, kes murdis õnnetuses rangluu.

Nibaliga koos igapäevaselt Astana meeskonnas väntava Kangerti sõit oli palju sündmustevaesem. „Taktika töötas: istusin rahulikult pundis, ökonoomitasin  ja ootasin, et meid üha tagant pudeneb,“ võttis Kangert kokku võistluse, mis kulmineerus üheksanda kohaga. Võitjale Greg van Avermaetile kaotas meie rattur 1.47.

„Olen tegelikult päevaga rahul. Olümpial esikümnes olla on päris tore, eriti veel alal, kus kohal 150 ratturit, tõesti parimatest parimad,“ rääkis Kangert, et ühelgi teisel OM-võistlusel nõnda kanget konkurentsi pole.

Taaramäe kanged jalad

Tõsi, maailma parimad mehed võisid kohal olla, aga sportlased spetsiaalselt olümpiaks valmistuma ei hakanud. Näiteks Taaramäe tuli Riosse pika treeninglaagri pealt ja lihased polnud võistluseks veel valmis. Enne OM-sõidu viimast tõusu pidi mees krampide tõttu sõidu pooleli jätma.

„Tanelile ütlesin juba varem, et ma ei ole täna nii hea,“ rääkis Taaramäe enda esituse kokkuvõtteks. Korraks läks mees kaasa jooksikute pundiga, kuhu kuulus ka hilisem võitja van Avermaet, aga seda mitte võidust unistades. „Mõtlesin, et lähen. Saan vähemalt pilti ja Eestit reklaamida. Niisama grupis konutada pole ka mõtet.“

Ülejäänud aja rassis Taaramäe aga sõber Kangerti toetuseks: tehes grupi tipus tööd, et väsinumaid mehi maha raputada. Kui katkestamishetk käes, andis ta rahvuskaaslasele viimaseks tõusuks kaasa ka oma veepudeli ja toidugeeli.

Kangerti medalikonkurentsi upitamiseks sellest abist kahjuks ei piisanud, kuigi Nibali ja teiste konkurentide kukkumised viimasel laskumisel korraks lootusleegi läitsid. „Kalkulaator nii palju töötas, et teadsin kui palju vendi mul ees on. Ja kui nägin, palju neid tee ääres pikali on, mõtlesin, et äkki veab välja. Aga ilmselt oli see tänase päeva maksimum,“ ütles Kangert muheledes. „Üheksas koht – ega mingit suurt pidu sellega teha ei saa, aga ühe väikese õlle võib ikka võtta.

Taaramäe läheb Vueltale kõrget kohta püüdma

Rein Taaramäele olid Rio de Janeiro olümpiamängud osaks ettevalmistustsüklist, mis kulmineerub 20. augustil algava Hispaania velotuuriga. Katjuša meeskond kavatseb Vueltal keskenduda etapivõitude võtmisele ja punasele võitjasärgile kindla liidri nimetamisega silma peale ei pane. Taaramäe loodab siiski, et tal õnnestub ka üldarvestuses kõrget kohta püüda. „Võtan Vueltat päev päevalt. Üritan esialgu rihtida plaane, et sõita üldkoha peale, aga kui mingi päev ära suren ja maha jään, siis mängin taktika ümber. Nii nagu Girol tegin,“ rääkis Itaalia velotuuril etapivõidu teeninud rattur.