TEHTUD! Kaspar Taimsoo rõõmustab – neljapaat on olümpiafinaalis!Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
8. august 2016, 04:00

Neljapaat vältis Londoni olümpial tehtud viga

ÕL RIOS | Tormised veed ei eksita sõudjaid medalikursilt (1)

Eesti paarisaeruline neljapaat näitas uhke eelsõiduga, et kodused kallimad võivad meeste auhinnariiulil igaks juhuks valmis vaadata koha neli aastat tagasi püüdmatuks jäänud olümpiamedalile.

Kui harilikult nimetatakse meie neljapaati koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsa Eesti sõudmise Pühaks Lehmaks, siis laupäevane eelsõit Rio de Janeiro olümpiamängudel näitas, et sobilik oleks ka hüüdnimi „Püha Püss“. 500 meetri peal neljandat kohta hoidnud eestlased panid üha keerulisemaks muutunud oludes uue käigu sisse ja lõpuks võeti Ukraina ees kindel, enam kui sekundiline sõiduvõit.

„Arvan, et 5-,“ pani sooritusele hindeks paadi esisõudja Taimsoo. „Tõnuga enne sõitu leppisime kokku, et hoiame alustuseks paadi jooksukiirust ega hakka hullu panema. Teada ju oli, et ilm läheb poole maa peal jube raskeks ja siis oli meil piisavalt erksust, et sellega võidelda.“

Serblaste uperkuut

Rio olümpiaraja muudab riukalikuks asjaolu, et võistlusi ei peeta mitte sõudekanalis, vaid linnasüdames asuval looduslikul järvel, mis tuultele avatud. „Eks ta paras purjetamine on,“ muheles sõudjate treener Matti Killing. Tegelikult pole olukord aga sugugi naljakas, sest laupäeva hommikul käis Serbia kahepaat suure lainetuse tõttu vees suisa ümber ning eile jäid sõudmisvõistlused tugeva tuule tõttu sootuks pidamata.

Ilma vastu teatavasti võidelda ei saa, aga Killing rõhutas, et on hoolealuste sooritusega rahul ka seetõttu, et lisaks finaalipääsule kindlustati eelsõidu võiduga seal ka võimalikest parim stardikoht. „Kui veed on ebavõrdsed, siis eelsõidu võitjad tõstetakse parimatele vetele,“ selgitas treener. Näiteks neli aastat tagasi Londoni mängudel otsustasid sõudjad poolfinaalis leppida teise kohaga, ei püüdnud käeulatuses olnud Saksamaad ja finaalis maksis kehvem vesi karmilt kätte – sakslased said kulla, meie meestele jäid neljanda koha eest tühjad pihud.

 „Ilmateade lubab, et tuul ei puhu (finaalis) päris otse vastu ja kui olud on ebavõrdsed, saame loota paremat asetust,“ lisas Killing, et seekord probleemi olla ei tohiks.

Endreksoni eksimus

Lisaks meie meeste edestatud Ukrainale tagasid pääsu otse finaali Austraalia ja Poola. Eesti paatkonna enesekindlust peaks tõstma tõik, et kuigi teine eelsõit oli esimesest ligi sekundi võrra kiirem, said meie sõudjad oma aja paraja prohmakaga.

„Tõnul oli õnnetult paar tõmmet aer käest ära.“ selgitas Killing. „Pole midagi, see ongi sport! Täna mängis õnn meie kasuks.“

Aer lupsas Endreksoni krampis pihust välja nii õnnelikult, et ta sai koos paatkonnakaaslastega teha paar simuleeritud tõmmet ja abivahendi selle ajaga taas kätte. Näiteks Kanada sõitjatega juhtus samas sõidus identne olukord, aga nemad pidid paadi sootuks seisma jätma ja jahivad nüüd finaalpääset tänase lohutussõidu kaudu. Finaal on kavas kolmapäeval.