Naiste 100 meetri rinnuliujumise esikolmikFoto: GABRIEL BOUYS
Rio 2016 OM uudised
9. august 2016, 10:41

PROTOKOLL | Vaata ja loe, kes tulid eile olümpiavõitjaks (2)

Rio olümpia kolmandal täispikal võistluspäeval jagati välja 14 olümpiakulda ning esmaspäeval lisandus medalivõitjate nimistusse tervelt üheksa riiki. Vaatame üheskoos, kes tõusid eile poodiumile. 

Õhtuleht võtab igal hommikul eelmise võistluspäeva medalivõitjad kokku. 

1-4) Ujumine

Naiste 100 m rinnuliujumise esikolmik: 1. Lilly King (USA) 1.04,93, 2. Julia Jefimova (Venemaa) 1.05,50, 3. Katie Meili (USA) 1.05,69.

Finaali jäetakse mäletama skandaalse venelanna Julia Jefimova pärast, keda publik tervitas väga suure vilekooriga. Lahja vastuvõtt ei jätnud tema võistlusele suurt pitserit ning venelanna võitis hõbemedali. 

Kulla sai kaela King, kelle võidutulemus tähistab uut olümpiarekordit. Ameeriklanna oli pärast võistlust skandaalse konkurendi suhtes väga sapine ning tagasi ei hoidnud. "Tõestasin, et sporti saab teha puhtalt ja võita saab ka dopinguta, vaid raske tööga. Parimaks tuleb saada õigel viisil," sõnas King.

Jefimova jäi 2013. aastal vahele anaboolsete steroidide kasutamisega ning kuigi Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) otsustas varem dopingut kasutanud sportlased olümpialt kõrvale jätta, ütles Spordi Arbitraažikohus, et see pole õiglane ning venelanna pääseski võistlema. Skandaalne sportlane sai eile siiski kaela medali ning keegi talt seda ära ei võta välja arvatud juhul, kui ta annab positiivse dopinguproovi. 

Lilly King ja Julia Jefimova Foto: ODD ANDERSEN

Naiste 100 m seliliujumise esikolmik: 1. Katinka Hosszu (Ungari) 58,45, 2. Kathleen Baker (USA) 58,75, 3. Kylie Masse (Kanada) ja Fu Yuanhui (Hiina) 58,76.

Väga pingeliseks kujunenud võistluse võitis ungarlanna Hosszu alles viimaste tõmmetega. Ühtlasi sai temast ka tänavuste mängude esimene sportlane, kes on võitnud juba kaks kuldmedalit (laupäeval võitis Hosszu 400 m kompleksi). 

Teise koha saanud Bakeri ja kolmandat kohta jagama jäänud Masse ja Yuanhui vahed olid väga minimaalsed ning palju ei puudunud, et kolm võistlejat oleks saanud kaela hõbemedali. 

Katinka Hosszu võitis Rio olümpialt juba teise kuldmedali Foto: DAVID GRAY

Meeste 100 m seliliujumise esikolmik: 1. Ryan Murphy (USA) 51,97, 2. Xu Jiayu (Hiina) 52,31, 3. David Plummer (USA) 52,40. 

USA võiduseeria sellel alal on muljetavaldav - alates 1996. aasta Atlanta olümpiamängudeks on alati Ameerika ujuja võitnud 100 m seliliujumise ehk eilse võiduga on triumfeeritud kuuel järjestikusel suvemängudel. 

Ryan Murphy võitis Rios uue olümpiarekordiga. Foto: DOMINIC EBENBICHLER

Meeste 200 m vabaltujumise esikolmik: 1. Sun Yang (Hiina) 1.44,65, 2. Chad le Clos (Lõuna-Aafrika) 1.45,20, Conor Dwyer (USA) 1.45,23. 

Emotsionaalne Sun yang pjedestaalil Foto: DAVID GRAY

5) Vehklemine (naiste espadron) 

Esikolmik: 1. Jana Jegorian (Venemaa), 2. Sofia Velikaja (Venemaa), 3. Olha Kharlan (Ukraina). 

Finaal kujunes Venemaa siseasjaks ning see oli väga tasavägine - 15:14 võitis 23aastane Jana Jegorian, kes võistleb oma esimesel olümpial. 

Jana Jegorian pärast olümpiakulla võitmist oma esimestel suvemängudel. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

6-7) Laskmine 

Meeste 10 m õhupüssi (air rifle) harjutuse esikolmik: 1. Niccolo Campriani (Itaalia) 206.1, 2. Serhi Kuliš (Ukraina) 204.6, Vladimir Maslennikov (Venemaa) 184,2. 

Niccolo Campriani Foto: EDGARD GARRIDO

Meeste jahilaskmise kaevikraja esikolmik: 1. Josip Glasnovic (Horvaatia), 2. Giovanni Pellielo (Itaalia), 3. Edward Ling (Suurbritannia)

Teise koha saanud 46aastasele Pellielole oli see neljas medal olümpiamängudelt, kuid ta pole kordagi võitnud kulda. Sarnaselt Riole sai itaallane teise koha ka Ateena ja Pekingi mängudel, 2000. aastal Sidney's pidi ta leppima pronksiga. 

Kuldmedali võitnud Josip Glasnovic Foto: PASCAL GUYOT

8) Võimlemine (meeste meeskondlik)

Esikolmik: 1. Jaapan 274,094, 2. Venemaa 271,453, 3. Hiina 271,122.

Jaapani võimlejad pärast triumfi Foto: THOMAS COEX

9) Sünkroonvettehüpped (meeste 10m) 

Esikolmik: 1. Chen Aisen ja Lin Yue (Hiina), 2. David Boudia ja Steele Johnson (USA), 3. Tom Daley ja Daniel Goodfellow (Suurbritannia)

Hiina vettehüppajad Lin Yue ja Chen Aisen võitsid kuldmedali Foto: MARTIN BUREAU

10-11) Judo 

Meeste -73kg esikolmik: 1. Shohei Ono (Jaapan) 2. Rustjam Orujov (Aserbaidžaan) 3. Dirk van Tichelt (Belgia) ja Lasha Shavdatuashvili (Gruusia).

Shohei Ono medalitseremoonial hümni kuulamas. Foto: JACK GUEZ

Naiste -57kg esikolmik: 1. Rafaela Silva (Brasiilia), 2. Dorjsürengiin Sumiyaa (Mongoolia) 3. Kaori Matsumoto (Jaapan) ja Telma Monteiro (Portugal). 

Rafaela Silva rõõmustamas pärast kuldmedali võitmist Foto: JACK GUEZ

12-13) Tõstmine 

Meeste -62kg esikolmik: 1. Oscar Figueroa (Kolumbia), 2. Eko Yuli Irawan (Indoneesia), 3. Farkhad Kharki (Kasahstan). 

Oscar Figueroa poodiumil Foto: YVES HERMAN

Naiste -58kg esikolmik: 1. Sukanya Srisurat (Tai), 2. Pimsiri Sirikaew (Tai), 3. Kuo Hsing-chun (Taiwan). 

Olümpiavõitja Sukanya Srisurat õnnest hüppamas Foto: GOH CHAI HIN

14) Naiste ragbi

Esikolmik: 1. Austraalia, 2. Uus-Meremaa 3. Kanada. 

Põneva ragbifinaali reportaaži saab lugeda SIIT

Võidukad Austraalia ragbimängijad pärast Uus-Meremaa alistamist. Foto: PHILIPPE LOPEZ