Julia Jefimova pole enda arvates kriitikat teiste sportlaste käest ära teeninudFoto: GABRIEL BOUYS
Rio 2016 OM uudised
9. august 2016, 15:58

Skaandalse ujuja Jefimova vastus kriitikutele: ma arvasin, et külm sõda on läbi (11)

Eile õhtul 100 meetri rinnuliujumise finaalis teise koha saanud Julia Jefimovat saatis poodiumil suur vilekoor ning teised sportlased kritiseerisid venelanna osalemist. 24aastane ujuja aga ei mõista, miks konkurendid teda materdavad ning usuvad kõike, mida räägitakse. 

Üheks suurimaks kriitikuks oli venelanna ees kulla võitnud Lilly King, kes ütles, et tema võit oli ka triumf puhtale spordile. "Ma saan aru inimestest, kes mind ei õnnitlenud, sest meedia oli täis minu kohta välja mõeldud jutte, aga ma ei mõista teisi võistlejaid," sõnas Jefimova. 

"Kõik sportlased peaksid poliitikast hoiduma, aga nad vaatavad telekat ja usuvad kõike, mida kirjutatakse. Ma olen kogu aeg mõelnud, et külm sõda sai läbi, aga miks peab sporti kasutades seda uuesti alustama?," imestas Jefimova. 

Venelannal lasti viimasel hetkel olümpial võistleda, kuigi ta on kaks korda dopinguga vahele jäänud  - 2013. aastal määrati talle anaboolsete steroidede kasutamise eest 16kuuline võistluskeeld ning tänavu andis positiivse dopinguproovi, kui tema süsteemist meldooniumit.

Maailma Antidopingu (WADA) soovitusel pääses ta siiski eluaegsest karistusest, sest nad ei suutnud kinnitada, kas venelanna kasutas meldooniumi pärast 1. jaanuarit, mil ravim lisandus keelatud ainete nimekirja. 

Tema osalemine olümpial selgus päev enne avatseremooniat, mil Spordi Arbitraažikohus (CAS) otsustas, et Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) lahend mitte lasta varem dopinguga patustanud sportlastel suvemängudel osalemine, on ebaõiglane. 

"Ma tegin üks kord suure vea ja kandsim oma karistuse," kommenteeris venelanna. "Tänavu juhtunu pole minu süü. Ma ei tea, kas peaksin seda kõigi ees seletama."

Enda hõbemedali kohta sõnas Jefimova, et pole sellega rahul. "Ma ei tea, kuidas ma jõudsin finaali. Viimased nädalad on olnud väga rasked ning ei mäleta, millal sain viimati magada üle nelja tunni. Ma ei olnud parimas vormis, aga ma olen väga löödud, et ei suutnud võita kulda."