Foto: MARK RALSTON
Rio 2016 OM uudised
9. august 2016, 17:32

Andres Sõber Rio korvpalliturniirist: ainult sellise meeskonnahingega nagu Austraalial on, võib USA-le vastu saada (2)

Rio olümpiamängude korvpalliturniir on küll algusjärgus, kuid kuhjaga emotsioone pakkunud sellelegi poolest. Küsisime Eesti meistriliiga korvpallitreenerite Aivar Kuusmaa, Gert Kullamäe ning Andres Sõbra käest, mida nemad siiani tähele on pannud.

Olgu alustuseks öeldud: teised mehed peale Sõbra tunnistasid pattu, et on siiani kahetsusväärselt vähe olümpia kossuturniirile keskenduda saanud. Tõsi, nii Kuusmaa kui ka Kullamäe sõnasid kui ühest suust: “Tõsiseks andmiseks läheb alles veerandfinaalidest.”

Leedulaste esimesest mängust

“Leedul võis tekkida esimese kohtumises tunne, et mäng on nüüd käes. Pahatihti on nii, et siis jääb nagu aeg seisma,” kirjeldas Kuusmaa Leedu avakohtumise teise poolaja tagamaid.

“Kalnietis sai hästi hakkama ja Kreeka teises liigas mängiv Kariniauskas mängis samuti hästi oma minutid ära. Leedu mäng on nagu ikka Baltikumile omapärane – kui visked lähevad, on neid raske võita ja kui visked ei lähe, saab neid kergesti võita,” lükkas Rapla peatreener ümber väited, nagu mängujuhi positsioon oleks Leedu nõrk koht.

“Alustame sellest, et üks meeskond võitis teise ära kodupubliku ees, see on minu arvates väga kõva sooritus,” kiitis Sõber vaatamata kehvale teisele poolajale Leedut.

Ta lisas: “Teine poolaeg juhtus nii, et vastane ja saalitäis rahvas pressis nõnda peale, et tekkis Leedul kammits, mis on ka inimlik. Ikka juhtub nii, kui oled ees ja äkki hakkab kõik allamäge veerema. Seekord õnn oli natuke tugevamate poolel.”

“Leedu-Brasiilia oli selline nii-naa mäng. Usun, et leedulased saavad alagupist edasi küll, aga edasi juba oleneb, mitmendana ja kes neile vastu tuleb,” vaagis Kullamäe leedulaste võimalusi.

Leedu oli avamängus küll suurt edu maha mängimas, kuid viimastel minutitel suudeti end siiski koguda ja võit võtta Foto: ANDREJ ISAKOVIC

USAst, Austraaliast, Horvaatiast ja teistest

“Turniir on alles algfaasis, nagu vuti EM näitas, siis võistkonnad, kes algul ei mänginud kõige paremat mängu, mängisid lõpus kõige paremini,” manitses Kuusmaa esimeste kohtumiste põhjal ennatlike järeldusi tegemast. 

“On välja joonistunud kaheksa tugevamat satsi ja osad, kes saavad pakke,” sõnas viimasel kahel hooajal Eesti meistrivõistluste pronksi teeninud treener. Olgu siinkohal mainitud, et ülejäänud neli, keda Kuusmaa silmas pidas on Venetsueela, Hiina, Nigeeria ja mööndustega ka Brasiilia.

Kullamäe küll ei avaldanud, kelle poolt ta on, küll aga leidub üks meeskond, kellele ta kindlasti pöialt ei hoia – USA. “Ma südamest loodan, et nad kuskil lõikavad näppu. Ma ei ole kunagi nende poolt olnud. Loodan, et keegi neid karistab, aga eks see läheb raskeks, nad on praegu päris head.”

Rakvere Tarva peatreeneri südame on selle turniirga võitnud austraallased. “Meeskonnahing on neil hirmkõva, esimeses mängus panid Pransutsmaale ära ja teise Serbiale ka. Usun, et see hing on neil lausa nii kõva, et nad on kõigist teistest peale USA ees.”

Austraalial on tipptasemel mehi igas liinis, mis teeb neist turniiri ühe ohtlikuima võistkonna Foto: JIM YOUNG

Hispaania avamängu kaotusest Sõber suuri järeldusi ei teeks: “Hispaania on nii kaua hästi mänginud ja sellist motivatsiooni nagu näiteks Austraalial praegu on, nendel pole. Samamoodi on see olemas Horvaatial. Turniiri arenedes on jälle võib-olla nõksa kõvem ikkagi Hispaania, kui siis hilja juba pole.”

Rio korvpalliturniiri vaieldamatu favoriit on kahtletamata USA. Sõber kirjeldas, kuidas on võimalik valitsevale olümpiavõitjale vastu astuda: “Ainult sellise mänguga nagu Austraalia on näidanud, mingit muud varianti pole. See peab olema nii jube taplus, kaitses tuleb veri ninast väljas pingutada. Aga siis tuleb veel sisse ka visata.”