Eelsõidus saavutas Eesti paarisaeruline neljapaat esikoha ja sellega saadi kolmapäevaseks finaaliks soodne rada.Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
9. august 2016, 17:32

KULLALAHING | Eesti sõudjaid tormine ilm ei hirmuta: keerulised olud on vesi meie veskile! (1)

Rio de Janeiro olümpiamängude sõudmisvõistlusi on teatavasti seganud heitlik ilm, mille tõttu tuli pühapäevased sõidud tervenisti ära jätta. Karmi ilma lubab ka kolmapäevaks, kui Eesti paarisaerulisel neljapaadil seisab ees medalilahing.

Rio de Janeiros on tingimuste etteaimamine keeruline, sest ilmataat käitub pirtsaka preili kombel. "Mis kõige hullem – 10. augustiks lubatakse vastutuult ja sellist tugevust, mida siin pole veel olnudki," sõnab Eesti sõudjate treener Matti Killing. "Kas sõit toimub ikka õigel ajal, seda alles näeme. Kui ilmateade paika peab, puhub tuul 7-8 meetrit ja kohati isegi 12-13 meetrit sekundis. Ei kujuta ette, mismoodi see võistlemine välja näeb."

Teisipäeva hommikuks on ilmateade taas muutunud, tuult lubatakse 3-4 m/s, ent finaali ajal peaks sadama paduvihma. Lõpuks tunnistab Killing, et koerailm võib tema hoolealustele sobida paremini kui rivaalidele.

"Kindlast on sakslased sellise ilmaga hädas," arutleb Killing. "Keerulised tingimused on pigem vesi meie veskile. Kaisa (endine tippsõudja Pajusalu – toim) saatis just e-kirja ja ütles, et vaata, nüüd on nendest kevadistest Horvaatia laagritest kasu. Seal on ka tavaliselt rasked tingimused."

Eesti paarisaeruline neljapaadi treener Matti Killing. Foto: Viljar Voog

Sõudja Kaspar Taimsoo jätkab samal lainel. "Jah, väike tõetera on siin sees, et sellised tingimused võivad meile paremini sobida," mõtiskleb ta. "Kui eile hommikul jõusaalis pukirattaga sõitmas käisime, siis rääkisin ühe poolatariga. Ta ütles, et on kuusteist aastat sõudnud, aga ei ole varem nii kehva ilmaga vee peal olnud. Need, kellel on oma kanalid, saavadki kogu aeg siledal veel treenida. Meil on aga iga teine nädal sarnased olud olnud – kas Viljandis, Pärnus või Horvaatias."