Miks sukeldusid naised eile rohelisse vette?Foto: Reuters / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
10. august 2016, 15:28

MÜSTILINE VÄRVIMUUTUS! Miks värvus Rio vettehüpete bassein üle öö roheliseks? (6)

Pealkirjas püstitatud küsimus vaevas eile õhtul enamikke Rio de Janeiro Maria Lenki nimelises veespordikeskuses naiste 10 m torni sünkroonhüpete finaali nautinud inimesi. 

Briti vettehüppaja Tom Daley jagas Twitteris pilti, kus on kõrvuti näha helesinine veepalli bassein ja siis mingil müstilisel kombel roheliseks värvunud vettehüpete bassein. "Eee... mis juhtus!?" küsib Daley nõutult. 

Kurioosne on see, et ega korraldajadki tea, mis juhtus. Alles esmaspäeval, meeste 10m torni sünkroonhüpete finaali ajal, oli vesi veel sinine. Kindel olla vaid see, et roheline vesi pole sportlaste tervisele ohtlik ega kahjulik. 

"Basseinivee kvaliteeti testiti ja see pole mitte kuidagi sportlastele ohtlik. Uurime asja," säutsusid korraldajad olümpia ametlik Twitteri kanali vahendusel.

Naiste 10 m torni sünkroonhüpete finaalis isikliku rekordiga viienda koha teeninud britid Lois Toulson ja Tonia Couch naljatasid, et ehk peituski nende edu värvunud vees.

"See on nii roheline! Aga saime elu parima punktisumma, võib-olla peaksime edaspidi ainult rohelist vett küsima? Mulle täitsa meeldis see," vahendab Couchi sõnu The Guardian. "Kui päike loojus, siis nägi see halvem välja."

Briti ajaleht uuris müstilise värvimuutuse võimalikke tagamaid basseinihooldusspetsialisti Brett Blairi käest.

"See on väga veider värk, sest tavaliselt muutub basseinivesi roheliseks, kui seda pole piisavalt hooldatud," lausus Blair. Ta lisas, et võimalik on ka basseini filtreerimissüsteemi rike.

Samuti ei saa välistada fosfaatiderohkust vees. Hea uudis on Blairi sõnul see, et rohelise värvi põhjus pole uriin. "Bassein on selleks lihtsalt liiga suur."