KULLAMASIN: Ujuja Michael Phelps on nüüd 21kordne olümpiavõitja.Foto: DAVID GRAY
Rio 2016 OM uudised
11. august 2016, 04:00

Imemees Michael Phelpsi kullaproov üha kõveneb

Maailma kõigi aegade edukaim olümpiasportlane Michael Phelps võitis teisipäeval oma 20. ja 21. olümpiakulla. "Medaleid on mul tõesti palju. See on hullumeelne, mõistusevastane," tõdes kullamasin pärast triumfi.

18kordse olümpiavõitjana olümpiale saabunud Phelps avas Rios medaliarve 4x100 meetri vabaltujumises. Teatevõistluse kullad on muidugi täisväärtuslikud, ent individuaalsed säravad siiski kirkamalt. Kui Phelps lahkunuks Riost 100% omal jõul võidetud kuldmedalita, poleks vaimustus olnud totaalne.

Aga nüüd on. Meeste 200 meetri liblikujumises võidetud kuldmedal tõestas ammendavalt, et Phelps on ka 12 aastat pärast esimest olümpiakulda jätkuvalt maailma absoluutses tipus. "Ma tahtsin seda kulda tagasi. Tulin ujulasse mõtetes väga kindel missioon, mis on nüüd täidetud," teatas Phelps.

Neli aastat tagasi Londoni olümpial oli ameeriklane 200 meetri liblikas Lõuna-Aafrika Vabariigi ujuja Chad le Closi järel üllatuslikult teiseks jäänud. Too valus kaotus sai nüüd korralikult tagasi mõõdetud – Phelps asus distantsi keskel juhtima ega lubanud kõrvalrajal ujunud le Clos’il kordagi järele jõuda. Lõpuks jäi lõuna-aafriklane sootuks medalita.

"Ma ei taha kasutada sõna kättemaks, aga seda see võit oli. Mulle ei meeldi, kui tema võidab ja olen kindel, et talle ei meeldi minu võit. Le Clos on väga hea ujuja ja ta läks täispangale. Ausalt, viimased 10 meetrit polnud minu jaoks üldse lõbusad!" sõnas Phelps.

Triumfi järel embas ja musitas Phelps mais sündinud pisipoeg Boomerit, kellest on juba praegu saanud Rio olümpia suuremaid staare. Foto: MARTIN BUREAU

Le Clos’i jälgimisele keskendumine läinuks Phelpsile peaaegu kalliks maksma, sest jaapanlane Masato Sakai ja ungarlane Tamas Kenderesi kaotasid 20. olümpiakulla toonud ajale 1.53,36 napilt, vastavalt 0,04 ja 0,26 sekundiga.

Le Clos’il avaneb revanšivõimalus laupäeval, kui eeldatavasti ollakse vastamisi 100 meetri liblikujumise finaalis. Lisaks püüab Phelps Riost veel 200 meetri kompleksi (reedel) ja 4x100 meetri kompleksteate (pühapäeval) kuldmedaleid.

Aga imeujuja sõnul ei maitseks ükski neist nii magusalt nagu teisipäevane, sest 200 meetrit liblikat oli distants, kus 15aastane Phelps 2000 Sydney’s olümpiadebüüdi tegi ja 5. koha sai.

"Kui ma 2014 tippsporti naasin (2012 olümpia järel lõpetas Phelps karjääri, ent mõtles kaks aastat hiljem ümber – toim), ütlesin treener Bob Bowmanile, et just 200 liblikat on olümpiakuld, mida kõige rohkem ihkan.

Lisaks võttis kuldmedal hästi kokku mu 16aastase teekonna. Just see ala on mu leivanumber ja Rio olümpia on viimane kord, kui seda ujusin. Kaotus lihtsalt ei tulnud kõne alla! Minu nimi tabloo esimesel real 200 meetri liblikas oli parim võimalik stsenaarium!" rääkis Phelps, kes võitis vaid tund aega hiljem pikas krooliteates koos Conor Dwyeri, Francis Haasi ja Ryan Lochte’iga oma 21. olümpiakulla.

***

200 meetri liblikaujumises võidetud kuldmedaliga kordas Phelps 2168 aastat vana rekordit – 12 individuaalset olümpiakulda on varem võitnud vaid Rhodose saarelt pärid jooksja Leonidas, kes võitis kolm jooksuala neljal olümpial järjest (164, 160, 156 ja 152 aastat enne meie ajaarvamist peetud mängudel). Phelpsil on Rios võimalik Leonidasest mööduda juba reedel, kui kavas on 200 meetrit kompleksi.