"„Mul on olnud küll ja küll tiitlivõistlusi, kus olen edasipääsu kindlustanud kolmanda katsega. Enam ei tahaks seda kolmanda heite peale jätta," sõnas olümpiavõitja Gerd Kanter enne homset kvalifikatsiooni.Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
11. august 2016, 04:00

Reedel Rio de Janeiros areenile astuv olümpiavõitja peab just kvalifikatsiooni oma raskeimaks katsumuseks

PÖIDLAD PIHKU! Keharammult on Gerd Kanter kolmanda olümpiamedali võitmiseks valmis

Eesti edukaim sportlane Gerd Kanter on Rio de Janeiros võistluseelsele pressikonverentsile saabudes rahulik. 37aastane sportlane teab, et keharamm on vägev ja kiirus hea, kuid heitetehnika vajab veel lihvimist. Kui kõik klapib, on ta olümpial taas medaliheitluses.

Kolm päeva tagasi osales Kanter Sao Paolos, kus ta oli koos ametivenna Martin Kupperiga Rio mängude eel laagris, katsevõistlusel, mis tal kõige paremini ei õnnestunud. Ent järgmisel päeval lendas ketas trennis oluliselt paremini.

"Ega need viimased tiitlivõistluste-eelsed jõuproovid ole mul kunagi hästi läinud," arutleb Kanter. "Aga kõik vajalik on ära tehtud. Kiirus on hea, nüüd tuleb sihik paika saada. Tehnikat peab natuke sättima. Probleemid on läbi aastate suhteliselt sarnased olnud, küsimus on väikestes kraadides ja nurkades."

Esimeses grupis heitmine ei meeldi

Kanter on koos füsioterapeudist treeneri Indrek Tustitiga teinud tehnikaanalüüsi. "Oleme vaadanud nii selle aasta kui ka kogu viimase olümpiatsükli heiteid," räägib ta. "Video on oluline peegel, vabadel päevadel tuleb just visuaalset trenni teha."

Sao Paolo laagriga jäi Kanter üldjoontes rahule, Brasiilia tingimustega kohanemiseks oli saadud kogemus hädavajalik. "See koht asub merepinnast kaheksasada meetrit kõrgemalt, algul andis pulss sörkjooksul sellest märku," lausub tiitlivõistlustelt 11 medalit toonud kettaheitja.

Laagripaigas oli kaks heitesektorit: ühes lendas Kanteri ketas hästi, teises halvasti. "Otsisime pigem raskeid tingimusi," avaldab ta. "Kui vaadata tänast ilmateadet, siis laupäevaks lubab samuti sadu."

Kas Kanter on mõtetes juba laupäevasel lõppvõistlusel ja eelvõistlus on rohkem vormistamise küsimus? "Kvalifikatsioon on alati olnud kõige keerulisem osa," vastab ta. "Mul on olnud küll ja küll tiitlivõistlusi, kus olen edasipääsu kindlustanud kolmanda katsega. Enam ei tahaks seda kolmanda heite peale jätta."

Ühtlasi pelgab Kanter, et satub tavakohaselt esimesse gruppi, mis alustab juba kell 9.30. "See tähendab, et ärgata tuleb kell kuus või isegi natuke varem. Ega ma enne olümpiat kvalifikatsioonirütmi väga sisse elanudki. Kodus ärkan üheksa paiku, siin olen viimasel nädalal tõusnud 7.30."

Eile hommikul käis Kanter olümpiastaadionil heiteringiga tutvumas. "Ütlesin korraldajatele, et võimaluse korral võiks nad selle survepesuga ära puhastada, siis saaks ehitustolmust lahti."

Plussid ja miinused

Kanteri abimees Tustit kiidab hoolealuse keharammu. "Kui võtame ainult Gerdi füüsise, siis ta läheb võitlema medali pärast," mõtiskleb Tustit. "Aga siin võtame ühe päeva korraga. Kõige hullem on kvalifikatsioon, millest tuleb läbi ronida."

Tustit usub, et Kanteril on võimalik võita oma kolmas olümpiamedal. "Kuid see sõltub väga paljudest asjadest," selgitab Tustit. "Hommikust finaali pole kunagi olnud. Me ei ole varem Lõuna-Ameerikas võistelnud ja keegi pole Gerdi vanuses medalit saanud. Samas on tal kõige suuremad kogemused. Kui Robert Harting, Piotr Malachowski ja Philip Milanov teevad oma hooaja tippmargi, siis tuleb tunnistada nende paremust."