Julia JefimovaFoto: DOMINIC EBENBICHLER
Rio 2016 OM uudised
12. august 2016, 14:00

Skandaalne ujuja Julia Jefimova tõmbas dopinguskandaali ka Michael Phelpsi (16)

Skandaalne Venemaa ujuja Julia Jefimova tõmbas pärast järjekordset hõbemedali võitu dopinguskandaali ka eile 22 kuldmedali saanud Michael Phelpsi. 

Jefimova sai eile koha 200 m rinnuliujumises, edestades neljandana lõpetanud Suurbritannia võistlejat Chloe Tutton'it, kelle arvates ei peaks venelanna Rios võistlema. "Pean neljanda kohaga leppima, aga ma sooviksin, et võistlus oleks puhas," sõnas Tutton. Varem oli Jefimovat samamoodi kritiseerinud ameeriklanna Lilly King, kes võitis 100 m rinnuliujumises kulla.

Pressikonverentsil pidi Jefimova jälle vastama küsimustele oma musta mineviku kohta, kuid esitas ajakirjanikele hoopis retoorilise küsimuse: "Mida ütleks King Michael Phelpsi kohta?" 

Pärast ütles Venemaa pressiametnik Wall Street Journalile, et Jefimova pidas silmas Phelpsi 2009. aasta fotot kanepipiibuga. Pärast pildi avalikuks tulemist sai ujuja kolmekuulise võistluskeelu USA ujumisliidu poolt. 

Eile võitis Michael Phelps aga oma 22 olümpiakulla 200 m kompleksujumises. Tal on nüüdseks kokku juba 26 medalit suveolümpiamängudelt.

Jefimova ütles veel pressikonverentsil, et ta on dopingu kasutamise vastu. "Ma ei ole seda kunagi meelega kasutanud erinevalt paljudest teistest, kes on kas lollid või naiivsed. Alati tuleb anda teine võimalus, sest isegi kui sa ületad kiirust, saad politseilt trahvi. Sinult ei võeta eluks ajaks juhilube ära ega pisteta sind türmi." 

Jefimova jäi 2013. aastal vahele anaboolsete steroididega ning sai 16kuulise võistluskeelu. Tänavu andis neli positiivset dopinguproovi 1. jaanuarist keelatud ainete nimekirja lisatud meldooniumi suhtes, ent pääses karistusest (teise dopingurikkumise puhul on standardiks eluaegne võistluskeeld), sest WADA ei suutnud tuvastada, kas ta oli tarvitanud ravimit ka pärast 1. jaanuari.