Kati Tolmoff nautis enne sulgpallivõistlust ka Rio olümpiamelu ning ta võib koju naasta tõeliselt rahulolevana - ka võit on käes!Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
12. august 2016, 16:23

ENAM KAUNIMALT EI SAA: Kati Tolmoff noppis karjääri viimases mängus olümpial esimese võidu!

Kati Tolmoff tuli Eesti sulgpallimeistriks esimest korda aastal 2000, 16-aastasena. Ta on seega poole oma elust olnud Eesti parim naismängija ning pika karjääri krooniks saavutas olümpiamängudel elu esimese võidu, alistades Hongkongi mängija Yip Pui Yin'i 2:1!

Eile maailma 4. reketi, eksmaailmameistri Ratchanok Intanoni vastu soliidselt esinenud Tolmoffi polnud tänase kohtumise alguses võimalik ära tunda. Ta jäi taha 2:16 ja kaotas geimi 5:21. Vastane tegutses ka peaaegu veatult ja kontrollis mängu suurepäraselt.

Sulgpall ei lõpe õnneks esimese geimiga. Tolmoff võttis end kokku ja hakkas kohe teise geimi algusest hambaid näitama, vastane aga ilmselt juba uskus kerget võitu. Eestlanna spurtis ette 6:1, peagi väänas Yip kergelt jalga ega suutnudki selles geimis mängu tulla - 21:13 Tolmoffile.

Otsustav, kolmas geim kujutas endast juba tõelist ja tasavägist võitlust. Tolmoff haaras kerge initsiatiivi, pääsedes ette 7:4, kuid pooltevahetuseks jäi ta taha 10:11. Ent tasavägine ja vahelduva eduga kulgenud heitlus jätkus. Eestlanna uuesti ette 14:12, 18:16. Siis andis ta kolm punkti järjest ära, kuid suutis mängu viimased kolm ise võtta - 21:19! Seejuures lasi Yip matšpallil servi lihtsalt väljakule kukkuda, lootes, et pall läheb auti, kuid see maandus täpselt joonele.

Tolmoff oli olümpiadebüüdi teinud 2008. aastal Pekingis, kuid siis piirdus osalemine ühe mängu, kaotusega. Nüüd mängitakse enamasti kolmeliikmelistes alagruppides, kust edasi play-off'i pääseb ainult võitja. Et Tolmoffil on Riost kirjas 0:2 kaotus ja 2:1 võit, pole ka "surnud" ringi tekkimise korral enam võimalik alagrupis esimeseks tulla, seega on tema mängud lõppenud. Kas alagrupis teise või kolmanda ehk kokkuvõttes 14. või 27. koha jagamisega, selgub homme, mil Intanon ja Yip omavahel vastamisi lähevad.

Igatahes enam kaunimat karjäärilõppu olla ei saa. Tolmoff oli juba varem teatanud, et olümpia jääb tema viimaseks võistluseks, ning võtta viimases mängus nõnda vahva ja magus võit! Eestlanna asub maailma edetabelis 66. kohal, tema vastane 32 pügala võrra kõrgemal.