Kati Tolmoff Rio olümpia sulgpalliväljakul.Foto: Reuters / Scanpix
Rio 2016 OM uudised
12. august 2016, 17:18

Kati Tolmoff matšpallist: vastane taipas, millega ta hakkama sai, vaatas mulle otsa ja pilgus oli ahastus (6)

Rio olümpia alagrupimängus Hongkongi sulgpalluri Yip Pui Yin'i alistanud Kati Tolmoff tõdes vähem kui tund pärast kohtumise lõppemist: talle pole veel kohale jõudnud, et pikk sportlaskarjäär lõppes esimese olümpiamängudel saadud võiduga.

"Aga see on tõsi, paremini poleks saanud lõpetada," puhkes vahepeal juba karjääris pausi teinud ja kahe lapse emaks saanud 32-aastane sportlane naerma. (Vahemärkus: et alagruppidest pääsevad edasi ainult võitjad, on Tolmoffi olümpiaturniir lõppenud, sest tulemustega 0:2 ja 2:1 pole ka teoreetiliselt võimalik "surnud ringis", kui see tekib, esikohta saada.)

"Eks tulingi siia Riosse selle võidu järele. Olgem ausad, eilses esimeses mängus ei hakanud ma suuri illusioone looma, vastas oli hiljutine maailmameister Intanon. Kuid olin kindel, et Yip'iga on võimalik mängida."

Ka Yip on maailma sulgpallikantsi Aasia esindaja (Hongkongist), kuid maailma edetabelis siiski juba "lihtsurelike" seas, 34. kohal. Tolmoff oli karjääri parimal hetkel, kaheksa aastat tagasi 32.

Esimene geim lõppes ometi katastroofiga (5:21), kas oli ka lõpliku murdumise oht? "Üldse mitte," tõrjus Tolmoff kindlalt. "Konditsioneerid töötasid, tuul puhus, esimeses geimis olin kehvemal poolel. Teises geimis oli teine pool, tunduvalt lihtsam mängida ja oma mängu peale suruda. Ma ei mõelnud esimese geimi skoorile, teadsin, et võitlen edasi, saagu mis saab! Saingi mängu sisse ning ühel hetkel hakkas ka vastane närvi minema. Päris lõpus oli küsimus, kumma närvid paremini vastu peavad."

Teine geim tuli kindlalt koju tulemusega 21:13 ning kolmas 21:19. Seejuures lasi Yip matšpallil Tolmoffi servist tulnud palli lihtsalt väljakule langeda, sest ta lootis, et see lendab auti!

Võitjal oli asja kohta selge versioon: "Tuul oli küljelt ja vastane lootis, et tuul viib palli auti. Kuid ei viinud, see kukkus puhtalt sisse. Ta lootis kerget punkti, aga taipas siis ka ise, millega hakkama sai. Ta vaatas mulle otsa ja pilgus oli ahastus!"