Raul Must oma Rio olümpia avamängus Jan O. Jörgenseniga, kus sündis nende mängude üks rekord!Foto: Viljar Voog
Rio 2016 OM uudised
15. august 2016, 21:21

STATISTIKAPOMM | Vaata, millise Rio olümpiaturniiri rekordi sai enda nimele Raul Must! (1)

Eesti sulgpalluritele on Rio olümpia küll lõppenud, kuid oma märgi suutsid maha jätta nii Kati Tolmoff kui ka Raul Must.

Tolmoff alistas teatavasti Hongkongi mängija Yip Pui Yin’i, teenis alagrupis teise koha ja jagas sellega kokkuvõttes 14. kohta. Tolmoff oli ka üks vähestest, kes suutis üllatada ehk alistas endast maailma edetabelis oluliselt kõrgemal asuva mängija. Eestlanna edetabelikoht on 66., Yip’il 34.

Naisteturniiri ainus veel suurem ootamatus oli maailma 5. reketi Saina Nehwali (India) 0:2 allajäämine ukrainlannale Maria Ulitinale (61.). 13 alagrupi peale kokku jäi esikohata ainult kaks asetatud mängijat.

Meesteturniiril tuleb Musta (maailma 45.) kohta tõdeda, et ta „mängis oma koha välja“, sest vastas olid edetabeli 5. (Jan O. Jörgensen) ja 39. mees (Brice Leverdez). 13 alagrupist tervelt 8 olid niisugused, kus ühe asetatud mängija kõrval oli mõlema ülejäänud mehe edetabelikoht Musta omast nõrgem – et loos polnud soodne, on mitmel korral räägitud-kirjutatud.

Kuid üks Rio turniiri rekord jääb kindlasti Musta nimele! Nimelt kestis tema ja Jörgenseni kohtumise pikim pallivahetus 97 lööki. Ja Must võitis selle, teises geimis peetud „ralli“ seisuks 12:14! See on alagrupiturniiri ülekaalukalt pikim löögivahetus üksikmängudes ning pole välistatud, et jääb ka play-off’i lõppedes terve võistluse pikimaks.

Huvitav on asjaolu, et Musta osalusel on ka kolmas-neljas koht (58 lööki avageimis mängus Jörgenseni ning 56 lööki mängus Leverdeziga). Neid edestab 62-löögiline „ralli“ mängus Marc Zwiebler (Saksamaa) – Scott Evans (Iirimaa).

Ses kohtumises sündis meeste turniiri suurüllatus, kus maailma 72. mees Evans sai jagu 14ndast. Ent Zwiebler oli asetatud mängijatest ka ainus, kes jäi alagrupivõiduta.

Paarismängudes püsib pall reeglina paremini mängus (väljakut katab ühe asemel ikkagi kaks mängijat) ja seal püsib pall keskmiselt mängus veidi kauem. Rio olümpia senine absoluutne löögivahetuse tipptulemus on 106 lööki naispaaride Luo Ying-Luo Yu (Hiina) – Eva Lee-Paula Lynn Obanana (USA) esituses. Ülejäänud mänguliigid jäävad Musta – Jörgenseni 97 löögile seni alla: meespaaris on pikim „ralli“ 73 ja segapaaris 50 lööki.

Hea pildi annavad ette ka alagrupiturniiri keskmised ühe mängu pikima löögivahetuse näitajad: naispaaris 58,4 lööki, meespaaris 43,5, meeste üksikmängus 39,2, segapaaris 36,8 (naistel on raske tõrjuda meeste tugevaid lööke) ning naiste üksikmängus 28,6.

Kati Tolmoffi osalusel peetud heitlustes ei püsinud pall liiga pikalt mängus: kohtumises Yip’iga oli pikim vahetus 24 ja Ratchanok Intanoniga (Tai) 23 lööki.

Kuid sellele, mis SIIN nähtavas videos toimub, ei ole ükski Rio mäng veel pooltki lähedale saanud...