Heiki NabiFoto: JACK GUEZ
Rio 2016 OM uudised
16. august 2016, 04:00

ÕL RIOS | Tagurpidi Londoni olümpia Nabi kasuks ei töötanud. Kas koostöö kolmekordse olümpiavõitjaga aitaks? (13)

London 2012. Heiki Nabi alistab olümpiamängude poolfinaalis rootslase Johan Euren tulemusega 3:1 ning jõuab finaali. Seal kaotab ta Kuuba mehele Mijain Lopez Nunezele 0:3 ning lepib hõbemedaliga. 

Neli aastat hiljem Rio de Janeiro olümpial on kõik risti vastupidi. Pekingist ja Londonist kullad teeninud Nunez tuleb vastu juba avaringis ning iga eestlane teab, et kuubalase edu korral võib loota maksimaalselt pronksmedalit. 

Nunez teebki oma töö ära - esimesed kaks punkti teenib kuubalane parterist üleveo eest ning kolmanda Nabi passiivsuse eest. 

Heiki Nabi kaotas avaringis hilisemale olümpiavõitjale Foto: Viljar Voog

"Puhkus mulle ei meeldi, parem oleks kohe maadlema hakata. Nüüd on hea teada, et olen end käima saanud. Aga mugavustsooni ei saa minna, lihased annavad järgi," sõnab Nabi enne pausi. Tunni jooksul selgub, et Nunez on vankumatult jõudnud finaali ning Nabi ootab ees Londoni mängude poolfinaali kordus. Vastaseks jälle Euren.

Rootslane kerge jalutuskäik pole, aga Nabi saab end lahti maadelda. Tõsi, vahepeal on kops nii koos, et maadlushalli kogunenud fännid peavad eestlasele karjuma "Jaksad küll! Jaksad veel!" Eriti suur abi on treener Henn Põllustest, kes loeb viimasel minutil iga sekundit. Lõpu poole liituvad ka fännid. "Kolm, kaks, üks!" Heiki on 3:0 võiduga pronksimatšis.

Siit aga Londoni kordus lõpebki. Venelane Sergei Semjonov on teist sorti vastane - 21aastane venelane jõuab imekiirelt parterist ise aktiivsust näidata ning Nabi jahukotina ringist välja tassida. Nabi ise ei saa aru, kuidas, kui ta pidevalt rünnata üritas, sellest olukorrast passiivsus vilistati, ent see ei aita enam midagi. Eesti medalilootus kustub. Minut enne aja lõppu on Nabi taga 0:6 ning sealt ta enam välja ei tule.  

Sergei Semjonov Heiki Nabiga imetrikke tegemas Foto: ISSEI KATO

"Semjonov tegi mitu üritust ja arvasin, et sellega asi lōpeb. Uskusin, et suudan lōpuni ära seista, aga ta tegi hea heite. Puhas minu pläkk, mina ei kaitsenud, tema tegi ära," kurvastab Nabi pärast matši. 

Intervjuutsoonis heidab ta pilgu ka finaalmatšile ning nähes kuubalase Nunezi kolmanda olümpiakulla võitu, tõdeb: "Peaks kuubakaga kokku leppima, et võib-olla hakkaks mind treenima, kui ta karjääri lõpetab. Äkki ta on nõus mind aitama. Mulle tundub, et meil on hea keemia. Kuigi me palju ei saa rääkida, läbi treenerite suhtleme. Aga suhtume üksteisesse hästi ning temast oleks palju kasu!" 

Kas abikaasa Egle lubaks jätkata? "Eks me peame seda arutama. Pigem läheks nelja-aastase tsükli peale. Arutame perekeskis ja meeskonnaga, kuidas õigem käituda oleks. Aga tühi tunne on sees. Tunnen end toetajate ja fännide ees halvasti. Mul on kahju. Siiralt. Midagi jäi puudu, peab mõtlema, kuidas saaks paremini!"

Järgmisel olümpial ehk siiski näeme?